Viihdettä, jossa on sanomaakin – Unen tuoja on Kaiju Haanpään romaani sisäisestä ristiriidasta ja sen seurauksista

- Uskon kirjaan esineenä. Esineenä kirjassa on tietty lämpö, Kaiju Haanpää sanoo. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Muutama vuosi sitten vihtiläistaiteilija Kaiju Haanpää kävi läpi isältään jääneitä papereita. Samalla hän törmäsi mappiin oikeustapauksesta, jossa isä oli toiminut sekä tutkijana että syyttäjänä. Tapauksesta löytyi oikeuspapereita, lehtileikkeitä ja vanhoja kirjeitä.

Haanpään mielikuvitus heräsi, ja hän alkoi kirjoittaa aiheesta kaunokirjallista tekstiä.

– Oikeustapaus oli tavallaan luuranko, josta lähdin liikkeelle, Haanpää sanoo.

Luurangosta muovautui romaani Unen tuoja. Kuukausi sitten ilmestynyt romaani on toinen Haanpään omakustanteena julkaisema kirja; edellinen teos oli neljä vuotta sitten julkaistu runokokoelma Kosketuksia.

– Olen pitkään miettinyt, osaisinko kirjoittaa romaanin, Kaiju Haanpää kertoo.

Hänen isänsä oli pöytälaatikkokirjoittaja ja äiti piti aina päiväkirjaa. Haanpää itse on kirjoittanut nuoresta lähtien, etupäässä runoja. Romaanin kirjoittaakseen hän tarvitsi aikaa – ja myös elämänkokemusta. Ponnistukseksi hän romaanin kirjoittamista silti sanoo.

Ensimmäisen version Unen tuojasta Haanpää kirjoitti neljässä kuukaudessa. Kaikkiaan projektiin kului kaksi ja puoli vuotta.

Haanpää sanoo kokevansa runon kirjoittamisen samankaltaisena kuin tekstiilikollaasin tekemisen: kummassakin aiheen palaset tiivistyvät yhdeksi kuvaksi. Romaani sen sijaan eteneekin lineaarisesti, Haanpään mielestä jonkinlaisena kuvanauhana.

– Lähdin aluksi kirjoittamaan romaaniin repliikkejä ja kohtauksia. Siitä tuli vellova meri, joka piti saada lainehtimaan kauniisti.

Haanpää lähti kirjoittamaan romaania tosielämän oikeustapauksen pohjalta, mutta Unen tuoja ei silti ole oikeusjutun kuvaus. Se ei myöskään ole epookkiromaani, vaikka Haanpää onkin nähnyt paljon vaivaa selvitellessään taustatietoja ja ajankuvaa 1920-luvulta, jolle romaani sijoittuu.

Sen sijaan Haanpää toivoo, että kirja luettaisiin kuvauksena yhden naisen elämänkohtalosta.

– Se, että ei lainkaan pysty toteuttamaan itseään on hirveä ristiriita ihmisessä, Haanpää sanoo. Unen tuoja -romaanissa taiteellisesti lahjakkaalla tohtorinna Sjöströmillä on onneton avioliitto ja toteutumattomia unelmia; lopulta tohtorinnan mieli järkkyy, mikä johtaa hänen kuolemaansa.

– Kirjassa tapahtuu rankkoja asioita, mutta silti se ei ole minusta valoton kirja, Haanpää sanoo.

Kirjassa on tavallaan kolme päähenkilöä: tohtorinna Sjöström, tapausta tutkiva nuori nimismies Johannes Perkonsalo ja romaanin kertoja, tohtorilan kotiapulainen Siviä. Haanpää on pyrkinyt siihen, että päähenkilöiden tunteet välittyisivät lukijalle.

– Tunteiden pitäisi puhua enemmän nykypäivänä.

Lisäksi kirjailija on pyrkinyt kerronnassa visuaalisuuteen ja helppolukuisuuteen.

– Toivon, että kirjaa luetaan hyvänä viihteenä, jossa on sanomaakin.

Itse Kaiju Haanpää on kokenut kirjoittamisen ihanana: – Kirjoittaessa voi sanoa asioita eri tavalla kuin kuvassa.

Haanpäällä onkin jo suunnitelmissa seuraavat kaunokirjalliset teokset: aihioita olisi kahteenkin runokokoelmaan – eikä hän pidä toisen romaaninkaan kirjoittamista mahdottomana ajatuksena.

Kaiju Haanpään Unen tuoja -romaania saa muun muassa Auringon kirja- ja paperipuodista (Helsingintie 26c, kirkonkylä) ja Nummelan Kirjakaupasta (Vihdintie 3, Nummela).

Kaiju Haanpää

Unen tuoja -romaani on huhmarilaisen Kaiju Haanpään toinen kaunokirjallinen teos. Hän on aikaisemmin julkaissut runokokoelman Kosketuksia. Runokokoelma ilmestyi vuonna 2015.

Unen tuoja -romaanin graafisen suunnittelun on tehnyt kirjailijan poika Sasu Haanpää. Kansi on Kaiju Haanpään itsensä tekemä.

Kaiju Haanpää on erityisesti tekstiilikollaaseistaan tunnettu kuvataiteilija, joka on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja maailmallakin vuodesta 1970 lähtien. Hänen töitään on ollut monasti esillä esimerkiksi Galleria Pictorissa Nummelassa.

Haanpää toimi Espoon kuvataidekoulun rehtorina yli kymmenen vuotta ja tätä ennen Vihdin kuvataidekoulun rehtorina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.