Kirja-arvio: Supertaitoja ja ulkopuolella olemisen vaikeutta

toimitus

Kirja: Vilma ja Supersiskot. Kirjailija: Maija-Liisa Nyman. Sivumäärä: 136. Julkaisuvuosi: 2019. Aurinko Kustannus.

Toimittaja Maija-Liisa Nymanin kirjoituksia on totuttu näkemään hyvin asiallisina ja suoraviivaisina Vihdin Uutisten sivuilla, mutta tänä vuonna Nymanilta päästään lukemaan hiukan erityyppistä kirjallisuutta, tällä kertaa lastenromaanin muodossa.

Vilma ja Supersiskot on huumorilla höystetty kirja, joka pureutuu vakavaan ja aina ajankohtaiseen teemaan, kiusaamiseen.

Alakoululainen Vilma aloittaa kevätlukukauden uudessa koulussa ja pääsee heti ensimmäisenä päivänä tutustumaan luokan mystiseen tyttöporukkaan, joka kutsuu itseään Supersiskoiksi. Pian käy selväksi, ettei porukan leikkeihin pääse ihan kuka vain mukaan, sillä kaikilla siskoilla pitää olla jokin supertaito. Vilmalla ei ole supertaitoa, ja siskojen mielestä hänellä on ruman väriset hiukset ja ruma takki.

Siinä missä isosisko Alma saa helposti uusia ystäviä ja kyläilykutsuja, Vilma istuu kotona lukemassa ja miettii luokalla olevia Supersiskoja ja heidän salaisia taitojaan. Hän ei halua mennä kouluun, missä tytöt istuvat pulpeteissaan mulkoilemassa häntä.

Onneksi on sentään muita luokkalaisia, joiden kanssa voi tehdä tutkimusmatkoja välituntisin ja arvuutella Supersiskojen salaisia supertaitoja. Onneksi on isosisko Alma, joka ei pelkää pikkusiskonsa puolustamista, ja onneksi ovat vanhemmat, jotka kuuntelevat Vilman kertomuksia koulupäivistä ja yrittävät auttaa.

Kirjan edetessä Vilmalle alkaa kertyä itsevarmuutta ja omat vahvuudet alkavat tulla esiin. Luokkahengen noustessa Supersiskotkaan eivät vaikuta enää niin ikäviltä – ja ehkä heidän supertaitonsakaan eivät ole niin pahoja tai ikäviä kuin luokkatoverit ovat luulleet.

Vilma ja Supersiskot sopii niin kokeneemmalle lukijalle kuin vasta-alkajallekin.

Huumorilla sävytetty kirja on helppolukuista ja sujuvasti etenevää luettavaa, jossa tarina ei jää missään vaiheessa kulkemaan paikallaan. Kappaleet ovat lyhyitä ja koulupäiviä päästään seuraamaan sekä hetkessä että muistelmana ruokapöydän äärestä, samalla kun lukija saa pikaisesti kurkistaa myös Vilman vanhempien ja Alma-siskon elämään.

Vaikeita aiheita käsitellään kevyesti, mutta viesti tulee lukijalle selkeästi esiin: kiusaaminen ja toisen ulkopuolelle sulkeminen on väärin ja se satuttaa. Samalla kirjassa tulee esiin sisarussuhteiden kauneus: miten piikittelystä huolimatta omaa sisarusta ollaan valmiita puolustamaan ja tukemaan vaikeina aikoina. Myös vanhempien rooli on tärkeä, sillä he ovat Vilman tukena läpi koko tarinan.

Vilma ja Supersiskot on kirja, joka sopii koko perheelle, niin tytöille kuin pojillekin. Sen lisäksi että siitä voivat nauttia perheen pienimmät, kirja tarjoaa ihastuttavan lukukokemuksen myös esimerkiksi ääneen lukeville vanhemmille.

Nyman on onnistunut yhdistämään vaikeat teemat ja hauskuuden ilman että vitsit peittävät taustalla olevat tärkeät teemat. Vilma ja Supersiskot on lastenromaani, josta koko perhe voi yhdessä nauttia, ja joka näyttää, että kenties meillä kaikilla on omat supertaitomme.

Outi Turunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.