Piraattipalvelujen käyttö elokuvien ja tv-sarjojen lataamiseksi kiihtyy – "Erittäin huolestuttavaa"

Tutkimuksen mukaan arviolta kymmenen prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja tv-sarjoja laittomista palveluista.  Arkisto / Päivi Tuovinen

toimitus

Av-sisältöjen hankkiminen laittomista lähteistä on kääntynyt Suomessa kasvuun, selviää ruotsalaisen Mediavisionin vuotuisesta tutkimuksesta.

Keväällä toteutetun tutkimuksen mukaan Suomessa on 395 000 henkilöä, jotka käyttävät laittomia palveluita kuukausittain. He kuluttavat laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa tv-sarjan jaksoa eli yhteensä 58 miljoonaa nimikettä.

Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli yhteensä 34 miljoonaa nimikettä, joten laittoman av-sisällön käyttömäärä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodessa.

– On erittäin huolestuttavaa, että AV-piratismi on lähtenyt taas kasvuun Suomessa, vaikka laillisia vaihtoehtoja pitäisi löytyä enemmän kuin koskaan. Piraattisivustot tekevät jatkuvaa bisnestä laittomalla toiminnallaan ja heikentävät samalla suoraan AV-alan ja laillisten palveluiden toimintaedellytyksiä, sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan arviolta kymmenen prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja tv-sarjoja laittomista palveluista. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli kuusi prosenttia. Vuosina 2014 – 2017 taso pysyi kahdeksassa prosentissa.

Tämä on ensimmäinen kerta Mediavisionin kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on Suomessa lisääntynyt.

Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä tv-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa av-piratismin määrä on pysynyt samalla tasolla tai vähentynyt viime vuoteen verrattuna.

Pohjoismaista yleisintä piratismi on edelleen Ruotsissa, jossa viidennes kuluttaa av-sisältöjä laittomista lähteistä. Tanskassa vastaava luku on jo neljän vuoden ajan ollut kymmenen prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 7. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 8. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 9. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 10. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 11. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 12. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 13. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 14. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 15. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.