Vihti ja Karkkila haluavat panostaa työllisyyspalveluihin – Vihti lähtee mukaan työllistämisen kokeiluun

Vihdin kunta hakee yhdessa Karkkilan kaupungin kanssa mukaan kokeiluun, jossa pyritään panostamaan työllisyyspalveluihin. Johanna Erjonsalo

Vesa Valtonen

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmassa kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestämisessä vahvistetaan.

Kuntakokeilut työllisyyden edistämisessä käynnistyvät ensi keväänä, ja jatkuvat kolmessa vaiheessa vuoden 2022 loppuun saakka. Eduskunta päättää myöhemmin kokeiluun valittavista kunnista.

Kokeiluun voi hakeutua yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kokeiluun mukaan tulevien kuntien asukasmäärä on yhteensä vähintään 30 000.

Vihdin kunta on valmistellut kokeiluun hakeutumista yhdessä Karkkilan kaupungin kanssa. Karkkilan kaupunginhallitus päätti marraskuun alussa kokeiluun hakeutumisesta. Vihdin kunnanhallitus vahvisti kokeiluun hakeutumisen periaatteet maanantaina.

Työllisyyden kuntakokeilun tavoitteena on edistää erityisesti pitkäaikaistyöttömien ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työnhakijoiden työllistymistä ja ohjautumista koulutukseen sekä tuoda uudenlaisia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kokeilun kohderyhmää ovat ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat henkilöt, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan.

Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30 -vuotiaat ja kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa TE-toimistossa.

Vihdissä tämä merkitsisi arviolta noin tuhannen henkilön suuruisen kohderyhmän siirtymistä kunnan asiakkuuteen kokeilun alkaessa keväällä 2020.

Kokeilussa on tarkoituksena soveltaa tehostettua palvelumallia, jossa asiakkaan palvelutarve arvioidaan laaja-alaisesti palvelutarpeen alkuvaiheessa ja pyritään tunnistamaan ja ratkaisemaan nopeasti asiakkaan yksilölliset tarpeet.

Alueen yritysten kanssa kartoitetaan työvoimatarpeet ja räätälöidään koulutusmahdollisuuksia sekä kohdennetaan työperäistä maahanmuuttoa osaamistarpeiden mukaisesti.

Kunnanhallituksen päätöksen perustelujen mukaan asiakkaille rakennetaan palvelupolkuja yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa huomioiden asiakkaiden monipuoliset palvelutarpeet.

Asiakkaan näkökulmasta kunnan työllisyydenhoito muodostaisi yhden luukun periaatteen, josta hänen on mahdollista saada joustavasti ja monipuolisesti erilaisia tarvitsemiaan sosiaali- ja terveydenhoidon, osaamisen kehittämisen ja työllistymisen palveluja.

Vieraskielisten asiakkaiden työllistymistä tuettaisiin tarjoamalla työnantajalle mahdollisuus tulkkauspalveluun perehdytysaikana ja työturvallisuus kysymyksissä.

Kunta vastaa kokeilun piirissä olevan asiakkaan palveluprosessista ja TE-hallinnon tehtävien järjestämisestä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kunta huolehtisi työnhakijan haastattelusta, palvelutarpeen arvioinnista sekä työllistymis-, kotoutumis- tai aktivointisuunnitelman laatimisesta ja seurannasta.

TE-hallinto vastaa edelleen kuntien omiin palkkatukipaikkoihin myönnettävistä palkkatuista. Kunta voi myös tehdä työtarjouksia, jotka ovat asiakkaalle velvoittavia.

Työtä säätelevät laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, laki kotoutumisen edistämisestä, laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta, laki kuntouttavasta työtoiminnasta sekä myöhemmin annettava kokeilulaki.

Osaamista keskitetään

Kokeilun tavoitteena on tavoitella vahvempaa vaikuttavuutta kokoamalla yhteen valtion ja kuntien voimavaroja, osaamista ja palveluja.

TE-hallinto siirtää kokeilun ajaksi kuntien käyttöön ja työnjohdon alaisuuteen henkilöstöresursseja. Vihdin kunnan ja Karkkilan kaupungin osalta tämä olisi yhteensä kuusi henkilötyövuotta.

Kunnille siirtyy myös päätösoikeus palkkatukimäärärahoihin asiakaskohderyhmän määrän mukaan.

Kuntien työntekijöiden käyttöön siirtyy TE-hallinnon asiakastietojärjestelmä.

Vihdissä kokeiluun aiotaan käyttää työllisyydenhoidon, nuorten työpajatoiminnan, elinkeinotoiminnan sekä maahanmuuttotyön voimavaroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 15. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.