Miksi minä jätin politiikan – Leila Terkomaa halusi kantaa poliittisen vastuun

Antti Rinne, Tuula Haatainen, Anu Rajajärvi ja Leila Terkomaa valmistautuivat iloisina vaali-iltaan Nummelan Rientolassa viime vuoden tammikuussa. Vesa Valtonen

toimitus

Vihtiläinen Leila Terkomaa avaa seuraavassa taustoja ja syitä jättäytymisestään pois Vihdin kunnanvaltuustosta ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen hallituksesta.

"Jätin politiikan koska otin poliittisen vastuun ja petyin vihtiläisiin poliitikkoihin. Jätin Vihdin valtuuston ja Karviaisen hallitustyön marraskuussa.

Marraskuun 11. päivänä kunnanvaltuusto myönsi minulle eron luottamustehtävistäni.

Pyydän anteeksi teiltä, jotka äänestitte minua. Olin ajatellut hoitaa tehtäviäni vaalikauden loppuun, mutta toisin kävi. Mieheni sanoi, että otin poliittisen vastuun.

Kun pyrin valtuustoon, lupasin vähän. Lupasin tehdä yhteistyötä ja ajaa kuntalaisten asiaa.

Koska minulla on pitkä kokemus terveydenhuollosta ja tietämystä sosiaalipolitiikasta, lupasin myös yrittää pitää palveluiden hintoja kohtuullisina ja mieluummin peruspalveluja maksuttomina.

Olen kuusi vuotta yrittänyt parhaani. Olen perehtynyt asioihin. Olen vienyt asiakaspalautetta ja kehittämisideoita eteenpäin.

Karviaisen toiminta on parantunut paljon niistä ajoista, kun toiminta kymmenen vuotta sitten tässä muodossa alkoi. Ja paljon kehittämistoimia on menossa.

Karviaisessa on tehty koko ajan palvelujen kehitystyötä. Joillakin alueilla kehittämistä on haitannut resurssipula. Sosiaalityöntekijöistä on pulaa muuallakin maassa.

Lähi- ja sairaanhoitajiakin on ajoittain vaikea rekrytoida. Lääkäreitä meillä on viime vuosina ollut, kiitos johtavan lääkärin Mikko Purhosen ja entisen johtajan Pirkko Hynysen toimien.

Vuonna 2016 alkoivat lastensuojelun puolella huoli-ilmoitusten määrät nousta. Huolestuttava kehitys jatkui seuraavana vuonna. Johto ja hallitus toivoi ja odotti, että kehitys pysähtyisi.

Samaan aikaan lastensuojelun viranhaltijat olivat sairauslomilla tai irtisanoutuneet sisäilmaongelmien vuoksi.

Huonot uutiset eivät välittyneet johdolle ja jäljellä olevat työntekijät käsittelivät ilmoituksia, joihin on reagoitava nopeasti. Työtä piti teettää myös ulkoisilla palveluntuottajilla.

Iso osa lastensuojeluun tehdyistä ilmoituksista johti palvelujen tarpeeseen ja jopa huostaanottoihin. Kustannukset seurasivat viiveellä 2018.

Karviaiselle tehty niukka talousarvio ylittyi. Kunnanjohtaja lähetti minulle syntymäpäivätervehdykseksi kirjeen, jossa ilmoitti, että Karviaisen vihtiläiset hallituksen jäsenet erotetaan. Olin viettämässä 70-vuotispäiviäni Italiassa.

Tosi kurjalta tuntui. Ei meitä sitten lopulta erotettu. Vuodelle 2019 tehtiin alimitoitettu budjetti. En jättänyt eriävää mielipidettä päätöksestä, koska olin hallituksen puheenjohtaja.

Tiesin, että sama älämölö syntyy taas 2019 syksyllä kuin edellisenä syksynä. Kunnanhallituksen vaatima alimitoitettu budjetti ei toteudu, vaikka erotettaisiin koko Karviaisen virkamiesjohto ja hallitus.

Vihdin kunta on olemassa siksi, että se järjestää asukkailleen lakisääteiset palvelut. Ja jos asukkailta kysytään, he haluavat maksaa veroja ja saada toimivan terveydenhuollon.

Lasten määrä vähenee ja ikäihmisten määrä kasvaa. Kunnan on mietittävä tulevaisuuttaan ja palvelurakennettaan. Mutta vanhuksia ei saa jättää heitteille. Ja ajoissa saadut peruspalvelut säästävät myös kunnan menoja."

Leila Terkomaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut