Metsä-Hemulit järjesti linnunpönttönäyttelyn – Lankilan luontoeskari on toiminut kolme kuukautta

Hilla Soininen, Noel Heinonen ja Aava Honkaranta ovat tyytyväisiä tuloksiin Minka Kankkunen

toimitus

Lankilan päiväkodin luontoeskarin Metsä-Hemuleiden linnunpönttönäyttelyssä oli viime viikon perjantaina aurinkoista vilinää.

Aurinkoinen sää suosi, ja kävijöitä oli reilut 130. Joukossa oli mukana oman päiväkodin muiden ryhmien lapsia ja aikuisia sekä eskarilaisten perheitä ja isovanhempia.

Lankilan luontoeskari on ollut toiminnassa nyt reilut kolme kuukautta; 15 eskarilaista viettää koko esiopetusajan neljä tuntia päivässä päiväkodin omalla kodalla Neulaskujan päässä keskiviikosta perjantaihin.

Linnunpönttöprojekti sai alkunsa lasten huolesta: – Missä linnut nyt asuvat, kun kodan viereinen metsä oli kesällä kaadettu?

Eskarissa päätettiin ryhtyä toimeen, ja saada alueelle ensi keväänä lintuja takaisin. Korvaamattomana apuna projektissa on ollut päiväkoti-pappa Kaitsu, joka on tehnyt pönttöihin tarkat piirustukset sen mukaan, mille linnulle kukin eskarilainen on halunnut pönttönsä rakentaa.

Kaitsu on myös auttanut lapsia pönttöjen kasaamisessa kodalla, ja kertonut lapsille pöntöissä pesivistä pikkulinnuista.

Lapset sahasivat laudat päiväkodilla, ja pöntöt kasattiin kodalla. Lasten vanhemmat osallistuivat projektiin tuomalla lautoja ja nauloja.

Koko projekti kesti noin kaksi kuukautta, ja toteutettiin muun esiopetuksen ohella. Vielä ensi viikolle jää pönttöjen kiinnitys puihin.

Parasta projektissa on lasten mielestä ollut sahaaminen, poraaminen, naulaaminen ja ruuvaaminen.

Metsä-Hemuleiden kasvattajat, varhaiskasvatuksen opettaja Katja Kanerva ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Minka Kankkunen ovat todella innostuneita toteuttamaan esiopetusta ulkona.

Eniten iloa on tuottanut lasten yhteisöllisyys. Ryhmässä on 15 lasta, ja todella usein on hetkiä, että he leikkivät yhdessä. Se on tänä päivänä harvinaista.

– Meillä ei ole täällä juurikaan leluja, joista tarvitsisi kinata, eikä liikaa lapsia pienessä tilassa. Lapset keksivät itse ja yhdessä tekemistä, johon mahtuu kaikki mukaan.

Esiopetus tapahtuu kahdessa pienryhmässä – Pupuahmat & Sitruunaperhoset –  jolloin toinen kasvattaja vetää toista pienryhmää ja toinen toista, ja sitten vaihdetaan.

Molemmat kasvattajat ovat hakeneet lisää ammattitaitoa lisäkoulutuksilla. Katja Kanerva valmistui vuonna 2018 Kisakalliosta lasten liikunnanohjaajaksi ja Minka Kankkunen vuonna 2019 Syklistä ympäristökasvattajaksi.

– Jos vielä jotain saisi toivoa, niin lisää yhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa! Meillä on täällä kasvamassa tulevaisuuden vaikuttajia, joilla on halu oivaltaa ja pohtia itse sekä selvitä haasteista yhdessä. Eikä huonot kelit harmita, vaan niistä nautitaan, Kankkunen ja Kanerva iloitsevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 7. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 8. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.