Strateginen yleiskaava lähtee laajalle lausuntokierrokselle – Vihdille on rakennettu tulevaisuus

Hiljattain järjestetyssä Nummelan eteläosien kaavainfossa Vihdin Yrittäjien puheenjohtaja Leevi Pursiainen (vas.) halusi vauhtia ja joustavuutta yritysalueiden kaavoittamiseen. Vieressä on Pekka Kolehmainen. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin lähitulevaisuuden kehittämisen kannalta keskeinen kaava eli strateginen yleiskaava valmistui kaavoitus- ja tekniseltä lautakunnalta laajalle lausuntokierrokselle.

Pitkään valmisteltu strateginen yleiskaava on hyväksynnän jälkeen ohjeena asemakaavojen ja osayleiskaavojen laatimiselle.

Tämän kaavan saatua lainvoiman, vaikuttavat jatkossa Vihdin yhdyskuntarakenteen kehittymiseen strategisen yleiskaavan lisäksi myös voimassa olevat asemakaavat ja osayleiskaavat, sekä tulevaisuudessa strategisen yleiskaavan pohjalta laadittavat asemakaavat ja osayleiskaavat.

Kaavoitusta ohjelmoidaan yksityiskohtaisesti vuosittain päivitettävässä kaavoitusohjelmassa.

Mikäli strategiseen yleiskaavaan on tarpeen tehdä muutoksia, on muutoksiin esitettävä selvät perusteet, joista ilmenee tarve maankäytön tavoitteiden tarkistamiselle.

Kyseessä on "rullaava yleiskaava", jota päivitetään valtuustokausittain.

Tämä mahdollistaa lautakunnan hyväksymän linjauksen mukaan riittävän strategisen joustavuuden maankäytön suurissa linjoissa.

Valtuustokausittaisella päivityskierroksella aiotaan tehdä raportti, jossa tarkastellaan miten kunnan toimintaympäristö on muuttunut viime päivityskierroksesta.

Strategista yleiskaavaa toteutetaan päätaajamissa asemakaavoituksella, sekä mahdollisesti Nummelassa ja Vihdin kirkonkylässä näihin tulevaisuudessa laadittavilla tarkempaa kehitystä ohjaavilla strategisilla keskustaosayleiskaavoilla.

Strategisen yleiskaavan mukaan pitkän aikajänteen suunnitelmallinen toteuttaminen edellyttää kunnan maapolitiikalta joustavaa ja tehokasta maanhankintaa ja tarvittaessa myös lunastusmenettelyä kaavaratkaisun kannalta oleellisilta sijainneilta alueiden saattamiseksi asemakaavoitettavaksi riittävän ajoissa.

Voimaan jäävien osayleiskaavojen alueilla maankäyttö ja rakennusluvat ratkaistaan kyseisten kaavojen määräysten ja tavoitteiden mukaan.

Strategisella yleiskaavalla pyritään eheyttämään Vihdin yhdyskuntarakennetta aina vuoteen 2050 vuoteen asti.

Kaavaselostuksen mukaan osana Helsingin metropolialuetta Vihdin täytyy varautua seudun kasvuun, mikä tarjoaa niin uusia haasteita kuin mahdollisuuksia.

Kaavan avulla voidaan kehittää kunnan maankäyttöä tavoitteellisesti kokonaisuutena.

Strategisella yleiskaavalla pyritään esittämään koko kunnan alueelliset erityisyydet ja ohjaamaan tarkempaa suunnittelua.

"Joustavaa ja luontevaa"

Elinkeinotoimintojen sijoittuminen on kaavaselostuksen mukaan mahdollistettu joustavaksi luontevan ja toimintoja toistensa lomaan tuovan yhdyskuntarakenteen ansiosta.

Erityisesti Etelä-Nummelaan on kaavassa osoitettu uusi huipputuottavuuden yritysalue, joka sisältää teollisuus-, toimi- ja liiketilaa.

Alueella on lisäksi sekä kaupan suuryksikön, että kiertotalouskeskittymän aluevaraukset.

Toiminnoiltaan monipuolinen yhdyskuntarakenne voi strategisen yleiskaavan mukaan parhaimmillaan luoda viihtyisää avointa elintilaa ankeiden teollisuushallien sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Juuri nyt: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 3. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 4. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 5. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 6. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 7. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 8. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 11. Nummelan Palloseura etenee tasaisesti sarjan kärjen tuntumassa – NuPS voitti vieraskentällä Herttoniemen Toverit
 12. Pääkirjoitus: Edullisin voi olla kallein
 13. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 14. Pakollisten ajo- ja teoriatuntien vähentäminen heikensi tasoa – ajokokeeseen mennään entistä heppoisemmin taidoin
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.