MT: Ministeriön opas neuvoo kuntia tienaamaan lunastuksella – "Pöyristyttävä"

Saraksen perikunta on taistellut Vantaan kaupunkia vastaan vuosia. Talvella 2012 perikunnan edustaja Lauri Seppänen hämmästeli. miksi suvun maille Kivistöön oli rajattu läjitysalue, josta raivattiin pusikkoja ja kaadettiin puita ottamatta yhteyttä maanomistajaan. Vesa Marttinen / Arkisto

Mikko Välimaa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvostelee suorasanaisesti ympäristöministeriön, Kuntaliiton ja kuuden kaupungin yhteistä julkaisua, jossa rohkaistaan kuntia käyttämään maanhankinnassa lunastusoikeutta.

– Opas on suorastaan pöyristyttävä, sillä poljetaan maanomistajan oikeudet suohon, Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle

Maapoliittiset toimintatavat ja kuntatalous – tietoa kuntapäättäjille -opas on tehty jo 2009, mutta se löytyy edelleen Kuntaliiton sivuilta.

Kuntapäättäjille tarkoitetussa oppaassa todetaan, että onnistuneessa maanhankinnassa kunta hyödyntää ensisijaisesti vapaaehtoisia keinoja.

Toisaalta opas luettelee esimerkkejä siitä, miten eri kunnat ovat säästäneet miljoonia euroja hankkimalla niin sanottua raakamaata lunastuksen avulla.

Esimerkkinä mainitaan Järvenpään Lepolan asuinalue, joka maksoi kunnalle 0,9 miljoonaa euroa lunastuksessa. Tonttien myyntituloina Järvenpää tienasi nettona 14 miljoonaa. Vapaaehtoisin hankintakeinoin voitto olisi ollut 7 miljoonaa pienempi.

Järvenpään esimerkki on nyt toistumassa Vantaalla, jossa korkein hallinto-oikeus KHO vahvisti äskettäin kaupungin oikeuden lunastaa Saraksen sukutilan maat perikunnalta.

Suvun edustaja on arvioinut, että kaupunki tekee moninkertaisen voiton toimillaan.

MTK:n Marttila arvostelee MT:ssä rankasti lakia, joka sallii lunastukset pakolla. Hän katsoo, että kaupungit saavat käyttää halpaa yksityismaiden lunastusta ansaintatarkoituksessa vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja.

Lunastaminen on kova keino ja sen pitäisi olla periaatteessa viimekätinen tapa maanhankintaan. Lunastusta perustellaan sillä, että kunnat voivat hankkia yhteiskuntasuunnittelullisesti tärkeitä maita. Tämä on parhaiten perustelua etenkin teiden ja muiden väylien rakentamisessa.

Ministeriön oppaassa luetellaan parikymmentä muutakin kuntaa, jotka ovat käyttäneet lunastusmenettelyä. Näitä ovat muun muassa Tampere, Pirkkala, Ylöjärvi, Raisio, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä ja Sipoo.

Joskus lunastuksen uhka voi toimia myös keinona jouduttaa maakauppoja, opas neuvoo.

– Espoon vuoden 2006 asuntomessualue (Kauklahdessa) saatiin hankittua vapaaehtoisin kaupoin messujen toteuttamisen vaatimassa aikataulussa sen johdosta, että kaupunki päätti hakea lunastusta alueen saamiseksi suunniteltuun käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 15. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.