Maaret Kallio: "Hyvään elämään mahtuu myös aika paljon huonoa"

Maaret Kallion ensiesiintyminen Porvoossa veti Grandiin salin täydeltä väkeä. Aada Hotti

Eija Quinlan

– Kiire on aika myrkkyä kohtaamisille. Jos mennään liialliseen suoritusmoodiin, siinä alkaa katse kapenemaan. Ehditäänkö silloin surra suruja ja nauttia elämästä? Sehän on kuitenkin vain yksi matka, emmekä tiedä, milloin se loppuu.

Näin sanoo psykoterapeutti Maaret Kallio, joka puhui tällä viikolla Porvoossa Keskuskoulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa.

Illan otsikkona oli Kohti inhimillisempää perhearkea

– Puhun esimerkiksi kiireen kesyttämisestä. Ei sitä pois saa, mutta auttaa kun havahtuu siihen, että se on oikeasti tärkeiden asioiden este, Kallio totesi.

Hän rohkaisi jokaista miettimään, ehtiikö esimerkiksi jututtaa puolisoa siitä, miten päivä meni.

– Aika moni elää sellaista suorituselämää, eikä jaksa kovasti miettiä, että miten jaksan tai voin, Kallio sanoi Uusimaa-lehdelle.

Kallio huomautti, että ulkopuoliset paineet vanhemmille ovat nykyisin kovia, mutta perusasiat ei ole perheille ja lapsille muuttuneet.

– Meillä on nykyaikana täydellisyyshakuiset, laaja-alaiset tavoitteet. Pitää olla hyvä vanhempi ja puoliso, harrastaja, sisustaja, ruuanlaittaja ja rakastaja.

– Oikeasti ne on kuitenkin aika perusasiat, jotka merkitsevät lapselle ja vanhemmalle. Ehditäänkö me edes tuntemaan? Kallio kysyi.

– Kun on kuta kuinkin riittävästi läsnä, ja suht' koht' hyvinvoiva itse. Silloin ehtii välittää sekä itsestään että lapsesta, Kallio summasi.

Kallion mukaan tietoa vanhemmuudesta on niin paljon, että tavallisen vanhemman voi olla vaikea erottaa, mikä tässä oikeasti on tärkeää.

– Ihminen saa oikeasti luopua aika monesta hiluvitkuttimesta. Kuinka vimmaisesti tarvitsee harrastaa? Ihan hyvin voi vain tylsistyä keskenään kotona ja vaikka kiukutella ja vaikka syödä yhdessä. Se puuttuu monesta perheestä.

Kallio kehottaa myös "laskeutumaan".

– Tule läsnäolevaksi tänne missä olet tällä hetkellä. Laskeutukaa myös oman mielenne sisään.

Hän muistuttaa jouluhössötyksen pian alkavan ja esittää toiveen, että ihmiset hössöttäisivät enemmän arjestaan, koska sillä on todellista merkitystä.

– Lapsiin jää painavimmat jäljet siitä, mikä toistuu.

Tavallisuuden taika on se viisastenkivi, joka kannattaa löytää.

– Koska meidän arkemme on meidän lastemme lapsuus. Mennyt elää meissä.

Viime kädessä itseltä pitää uskaltaa kysyä myös aivan perustavanlaatuisia kysymyksiä.

– Mitä sinulle on hyvä elämä? Mikä sinulle on tärkeää? Ketkä sinulle ovat tärkeitä? Tuolla ei lue huippuelämä. Hyvään mahtuu myös aika paljon huonoa.

– Onnellisuuden tavoittelu ei ole viisasta. Tiedetään, että kun ihminen pyrkii onnellisuuteen, hän itse asiassa kokee vähemmän onnellisuutta kuin silloin, kun hän on itselleen merkityksellisten asioiden äärellä.

Maaret Kallio on laajasti seurattu psykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija. Hän itse myöntää olevansa yllättynyt suosiostaan.

– Olen hämmästynyt, mutta ajattelen, että teen hyvin sitä perustyötä, ehkä se tapani sanoittaa tai kirjoittaa... Sitä viestiä ja tietoa tarvitaan.

Porvoon tilaisuus oli harvinaista herkkua, koska uutta kirjaa kirjoittava Kallio pitää ainoastaan kolme luentoa tänä syksynä. Ilmaiset liput, joita oli noin 300, olivat menneet hetkessä.

Tämän jutun julkaisi ensin Uusimaa.

Maaret Kallio

On luennoitsija, tietokirjailija, kolumnisti ja bloggari.

Hän on kog­ni­tii­vis-ana­lyyt­ti­nen psy­ko­te­ra­peut­ti (YET, KE­LA, Val­vi­ra).

Hän on mind­ful­ness-oh­jaa­ja, työ­noh­jaa­ja ja so­sio­no­mi.

Par­hail­laan hän tekee jat­ko-opin­to­ja KAT-kou­lut­ta­jap­sy­ko­te­ra­peu­tik­si.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 12. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.