Vihtiläinen Marjaana Lohivirta ja bouvier Rinkeli kilpailevat koiratanssin maailmanmestaruudesta Saksassa – vauhdikkaan ohjelman musiikkina on Sian Cheap Thrills

Viisivuotiaasta Rinkelistä tuli syksyllä koiratanssivalio HTM:ssä. Marjaana Lohivirran tavoitteena on saada koira valioksi myös vapaaohjelmassa. Maijaliisa Valkonen

Maijaliisa Valkonen

– Kunhan saisimme esitettyä ehjän ohjelman kunnialla läpi. Se on ainoa tavoite, miettii vihtiläinen Marjaana Lohivirta kotonaan Vesikansassa.

’’Me’’ on Lohivirta ja koiransa, viisivuotias bouvier Rinkeli. Kaksikko kilpailee kahden viikon päästä koiratanssin maailmanmestaruuksista Saksassa.

Kansainvälisissä arvokisoissa debytoiva vihtiläiskoirakko on Saksassa kovassa seurassa, sillä mukana ovat maailman huiput. HTM:ssä (heelwork to music), joka on Lohivirran laji, kilpailee yhteensä 52 koirakkoa, freestylessä eli vapaaohjelmassa 72 ohjaajaa koirineen. Finaaliin pääsee molemmista lajeista 10 parasta.

– Siellä on ihan törkyhyviä koirakoita, Lohivirta tietää.

Lohivirta ja Rinkeli esittävät MM-kehässä kolmen ja puolen minuutin ohjelman, jossa musiikkina on Sian Cheap Thrills -kappale.

– Musiikissa on selvä rytmi, sen tahdissa voi mennä lujaa ja se sopii hyvin omiin askeliini.

HTM on sanansa mukaisesti seuraamista musiikin tahdissa. Ohjelma saa olla maksimissaan neljä minuuttia pitkä, ja jokainen ohjaaja suunnittelee oman koreografiansa. Koiran on seurattava ohjaajan vieressä eri positioissa ohjelman ajan.

MM-kilpailujen karsintapäivä on perjantai 22.11. Lähtöjärjestys on jo arvottu, ja Lohivirta starttaa Rinkelin kanssa estradille numerolla 2.

– Se on ihan tosi hyvä. On mukavaa, että heti aamulla laittaa kaiken peliin ja sitten se on ohi, voi nauttia muiden suorituksista eikä tarvitse koko ajan miettiä aikataulua. Sen verran kuitenkin jännittää, ettei haluaisi mokata ihan täydellisesti, Lohivirta nauraa.

Suomea MM-kisoissa edustaa kaksi koirakkoa. Kirkkonummelainen Sini Eriksson kilpailee shetlanninlammaskoiransa kanssa freestylessa.

Eläintenkouluttajana ja koiraterapeuttina työskentelevä Lohivirta aloitti koiratanssin harrastamisen 2000-luvun alussa.

– Usein sanotaan, että koiratanssi on niin helppoa, vähän sellaista pelleilyä. Mutta ei se ole. Kun saa tehdä oman ohjelman, joka on henkilökohtainen näkemys koko jutusta, siitä tulee oma teos, Lohivirta miettii.

– Aloitan suunnittelun aina niin, että soittelen täällä kotona youtubesta musiikkia. Riehun täällä ja kokeilen, mitä voi laittaa ohjelmaan ja kokeilen miten itse pystyn liikkumaan ja sopiiko koira siihen. Koirat katsovat ja ajattelevat, että ahaa, taas se alkaa, Lohivirta nauraa.

Koiratanssissa Lohivirran mielestä parasta on myös kisojen rento ja iloinen tunnelma.

– Mielestäni missään muussa koiralajissa ei ole sellaista, että tuntemattomatkin ihmiset tulevat sanomaan, että vau, olipa hieno ohjelma. Vaikka omasta mielestä esityksessä olisi mennyt jokin pieleen, ihmiset löytävät aina jotain positiivista. Ja sitten jos menee ihan superhienosti, ihmiset kehuvat ja arvostavat toistensa työtä.

– Hienoa on myös se, että saa toteuttaa itseään. Se on myös vaikein juttu, Lohivirta miettii.

Lohivirralla ja Rinkelillä on tänä vuonna edessä toinenkin edustustehtävä, kun koirakko kilpailee Pohjoimaiden mestaruuskisoissa joulukuussa Ruotsissa. Suomesta on mukana täydet joukkueet eli neljä freestyle- ja neljä HTM-kisaajaa varakoirineen.

Koiratanssin MM-kilpailut Stuttgartissa Saksassa 21.–24.11.

Koiratanssi

Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta, jonka tavoitteena on ohjaajan ja koiran musiikin tahdissa suorittama ja siihen mukautettu oivaltava ohjelmakokonaisuus. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä.

Freestyle (FS) eli vapaaohjelma muodostuu vapaavalintaisista liikkeistä, jotka yhdistetään toisiinsa sujuvaksi kokonaisuudeksi.

Heelwork to Music (HTM) on monipuolista seuraamista musiikin tahdissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.