Valoisaa, avaraa ja toimivaa – Kirkonkylän kirjasto avautui uusissa tiloissa

Uusi kirjastotila ja henkilökunta valmiina ottamaan ensimmäiset asiakkaat vastaan. Tekstiipalamatto pehmentää ääniä tilassa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Ihana tulla tänne, tämä on valoisa ja houkutteleva, ihastelee kirkonkylän kirjaston uusien tilojen ensimmäinen asiakas Vuokko Sivuranta

Kirkonkylän kirjasto on ollut suljettuna syyskuun lopulta: siitä lähtien on tehty muuttoa Kuntalasta uusiin tiloihin. Nyt maanantaina asiakkaiden odotus palkittiin ja kirjasto avautui Campuksella, Vihdin yhteiskoulun yhteydessä.

Sivuranta iloitsee erityisesti juuri kirjaston paikasta koulun kyljessä.

– Se lämmittää vanhan opettajan sydäntä, Sivuranta sanoo. – Vihti on kylien pitäjä. Nyt tuntuu, että kirkonkylässä on uutta elämää. Vihti panostaa sivistykseen ja koulutukseen ja se on hieno asia.

Campuksen valmistumista on kävelylenkeillään seurannut Eila Saarela, joka myös tuli tutustumaan uuteen kirjastoon ensimmäisten joukossa.

– Olen nähnyt, että hienoa tästä tulee. Ei voi moittia.

Saarela kertoo, että kirjasto on hänelle rakas paikka Vihdissä. Hän on pitänyt Kuntalaa viihtyisänä, mutta uusikin tila saa kiitosta.

– Kaikkien pitäisi käydä täällä lukemassa.

Kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen on mielissään uusista tiloista.

– Olen tyytyväinen siihen, että meillä on ollut sisustusarkkitehti Päivi Meuronen suunnittelemassa kokonaisuutta, Laitinen sanoo ja viittaa esimerkiksi siihen, että järvimaisemaa on haluttu korostaa, ei peittää.

Kirjastossa on myös joitakin Meurosen suunnittelemia erikoiskalusteita, kuten liikuteltavat, suurikokoiset lukukuutiot lasten osastolla.

Lasten, nuorten ja aikuisten osastot ovat kaikki samaa tilaa. Näyttelytila sijaitsee lasten osaston vieressä ja marraskuun loppuun saakka siinä on esillä Vaikuttavia naisia Vihdissä -näyttely. Erikseen on lehtilukusali ja monitoimitila, jossa pidetään esimerkiksi satutunteja ja joka on kirjaston aukioloaikoina myös järjestöjen varattavissa. Kolme pientä tilaa on tarkoitettu työskentelyyn ja lisäksi on hiljainen tila, jossa voi lukea, työskennellä ja josta voi varata myös tietokoneen käyttöönsä.

Laitinen sanoo, että asiakkailla on vaihtelevia odotuksia siitä, saako kirjastossa olla ääntä.

– Erillinen hiljainen tila on ihanteellinen ratkaisu.

– Toiminnot ovat samat kuin ennenkin. Isoin muutos on se, että työskentelytilaa on enemmän, Laitinen summaa.

Uusissa kirjastotiloissa on vähemmän neliöitä kuin oli Kuntalassa. Uudessa kirjastossa on asiakastiloissa 830 hyllymetriä, lisäksi henkilökunnan käytettävissä olevassa varastossa on noin 210 hyllymetriä.

Kirjastotoimenjohtaja kertookin, että noin kolmasosa kirjoista on jouduttu poistamaan Kuntalasta muutettaessa. Kirjoja on myyty ja annettu ja hyväkuntoisia kirjoja on siirretty pääkirjastolle. Poistoja on tehty jo pitkään.

– Se on ollut pitkä prosessi. On varauduttu siihen, että tilat ovat pienemmät.

Vanhan kirjastotalon kalusteista meni puolestaan iso osa pääkirjastolle ja jonkin verran myös museon käyttöön.

Laitinen kertoo, että Kuntalan tilojen tyhjentäminen on kuitenkin vielä kesken. Ihan valmista ei ole uusissakaan tiloissa, sillä tulossa on vielä pöytiä ja tietokoneita. Omatoimikirjasto saadaan käyttöön myöhemmin tällä viikolla.

– Laitteisto on jo asennettu, mutta oviohjaus vaatii vielä työtä, Laitinen selittää. Hän kertoo, että omatoimikirjaston aika laajenee entisestä ja omatoimikirjaston käyttäjiksi rekisteröityneet pääsevätkin siis tulevaisuudessa sisään jo aamuseitsemältä.

Palveluaikoja puolestaan on muokattu hieman niin, että ne palvelevat paremmin koululaisia. Kun koulu on samassa rakennuksessa, yhteistyötä on helppo kehittää entisestään. Yläkoululaiset saavat käydä kirjastossa pitkällä välitunnilla.

– Tarkoitus on, että kaikki luokat vierailevat tutustumassa äidinkielen opettajan kanssa, Laitinen sanoo ja kertoo, että myös Pappilanpellon koululaiset ja lähipäiväkodit kutsutaan pian tutustumaan kirjaston uusiin tiloihin.

Kirjasto on kuitenkin edelleen auki myös iltaisin ja lauantainkin aukiolo on säilytetty.

– Tämä on kaikkien kirjasto jatkossakin, Laitinen painottaakin.

Kirkonkylän kirjastossa (Nietoinkuja 1) on tarjolla kakkukahvit uusien tilojen kunniaksi lauantaina 16.11. kello 10-15. Kirjasto on avoinna maanantaisin ja tiistaisin kello 12.30-19, keskiviikosta perjantaihin kello 11-16 ja lauantaisin kello 10-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.