Eerikki Viljanen sivalsi viranhaltijoita – Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja närkästyi Oinasjoen koulun lakkauttamisen valmistelusta

Valtuuston varapuheenjohtaja Erkki Aronen (vas.), valtuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen ja kunnanjohtaja Erkki Eerola varmistivat, että valtuuston kokous sujuu pykälien mukaan. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunnan ensi vuoden talousarvio käsiteltiin maanantaina varapuheenjohtaja Erkki Arosen (sd.) johtaessa puhetta.

Näin valtuuston puheenjohtajalla Eerikki Viljasella (kesk.) oli mahdollisuus käyttää talousasioista laajempi puheenvuoro.

Tämän hän tekikin perusteellisesti.

Viljanen puhui kunnan avoimuudesta, asioiden valmistelusta ja kuntalaisten tasa-arvoisuudesta. Ytimessä oli Oinasjoen koulun lakkauttaminen, jonka valtuusto hyväksyi osana ensi vuoden talousarviota.

– Miltä sinusta tuntuisi, jos lukisit paikallislehdestä vihjailua siitä että kunta ehkä olisi lakkauttamassa itsellesi ja perheellesi sen kaikkein tärkeimmän palvelun? Voimme kysyä miltä mahtoi tuntua heistä, jotka lukivat paikallislehdestä ettei kunnanjohtaja tule ehdottamaan ”kaikkien kyläkoulujen lakkauttamista”, Viljanen alusti.

– Kuinka vanhemmat ja lapset kylillä kokivat tämän löysän heiton, joka leikitteli heidän arjellaan. Kysyä voi myös sitä, miten he kokivat sen ettei tämän vihjailun jälkeen kunnasta tullut viikkoihin tietoa jatkuuko koulu vai ei. Ei tullut tietoa, eikä kysymyksiin vastattu. Ei mihinkään kysymyksiin, Eerikki Viljanen ihmetteli.

– Mitenköhän asiaan olisi reagoitu, jos vaikka henkilöstöstä olisi lausuttu samalla lailla – ettei tulla esittämään kaikkien kunnan työntekijöiden irtisanomista tai lomauttamista ja sitten täysi viestintäsulku!

Kun sitten vihdoin ensimmäinen kontakti tuli, se oli Eerikki Viljasen mukaan hallintomenettelylain edellyttämä kuulemiskutsu viiden päivän varoajalla.

– Siis perjantaina kutsu ja keskiviikkona kuuleminen – vielä hankalammaksi sen olisi voinut tehdä vain järjestämällä sen syyslomalla, Viljanen ihmetteli.

– Ainoan lakkautettavaksi esitetyn koulun kuulemistilaisuudessa koulun rehtori jatkoi linjallaan eikä edes tervehtinyt tilaisuuteen saapuvia tai lähteviä vanhempia tai kyläläisiä.

Viljanen huomautti, että kuulemistilaisuudessa johtavat viranhaltijat esittelivät lakkautusasian taustat.

– Eli tämä oli ensimmäinen tilaisuus jossa kunta otti kontaktia heihin – joita päätös koskee – joista useimmille lähikoulu on ollut syy muuttaa Vihtiin, ja joista useimmille koulu on ylivoimaisesti tärkein palvelu jota kuntamme tulee heille tuottamaan.

Viljasen mielestä Oinasjoen koulun lakkautusasian valmistelu, käyttäytyminen ja toimeenpano ovat ”aika kaukana siitä mitä me olemme yhdessä, yksimielisesti tässä salissa strategiaan kirjanneet – sanalla sanoen toiminta on ollut monilta osin todella surkeaa, paikoin täysin luokatonta.”

– Tässä saagassa on monia lukuja vuosien ja vuosikymmenten varrelta. En käy niitä lävitse siksi, että Oinasjoen koulun kohtelua ei kunnan puolelta enää pysytä oikaisemaan – sille ei enää voida mitään.

– Puhun tästä siksi, ettei muiden koulujen tai palveluiden osalta kunnassa alennettaisi samankaltaiseen toimintaan. Ja että jos näin kuitenkin käy me kaikki ymmärrämme ajoissa siihen puuttua, Eerikki Viljanen herätteli virkamieskuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.