Päiväkoti Touhulan lapset vierailevat kuukausittain hoivakoti Attendo Vanha-Sepässä Nummelassa tervehtimässä asukkaita – ”Lasten tapaaminen on parasta mitä voi toivoa”

Eskarilainen Sasu Hakala antoi piirustuksen Irja Kesselille, joka puolestaan ojensi pojalle ruusun. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Värikäs leikkivarjo kohoaa ilmaan ja sillä välin varjon alle kiirehtivät hymyssä suin Rauha Pesonen ja Tytti Lahtinen Ympärillä varjoa heiluttelevat Päiväkoti Touhula Linnaniitun eskareiden Sateenkaari-pienryhmäläiset.

– Tämä on kivaa, leikkiin pitää mennä mukaan! Tuumaa hoitokoti Attendo Vanha-Sepän asukas Rauha Pesonen.

Kun Pesoselta kysyy mitä mieltä hän on yhteisestä leikkituokiosta, on vähän aikaa hiljaista. Sitten hän puristaa huuliaan yhteen ja sanoo:

– Lasten vierailut ovat parasta mitä voi toivoa, Pesonen kuiskaa.

Silmäkulmiin kohoaa nyt kyyneleitä.

Hoitokodinjohtaja Tytti Lahtinen kertoo päiväkodin kanssa tehtävän yhteistyön alkaneen elokuussa.

– Lapset vierailevat meillä kerran kuussa, joka kuun ensimmäinen keskiviikko. Tämä on aivan ihana asia, sillä monella asukkaalla ei ole lapsia lähipiirissä.

Päiväkoti Touhula Linnaniitun johtaja Juha Seppälä puolestaan sanoo, että monilla lapsilla ei ole isovanhempia arjessa mukana.

– Tapaamisissa tärkeintä on asukkaiden ja lasten välinen vuorovaikutus. Läsnäolo, ja se, että asukkaat ja lapset saisivat aidon kohtaamisen kokemuksia.

– Vierailut tukevat hyvin varhaiskasvatuksen suunnitelmaa, johon kuuluu lasten kokemusmaailman tasavertaistaminen. Kaikilla lapsilla ei ole mummoloita tai ukkeja elämässään.

Seppälä kertoo tapaamisten toteutuneen säännöllisesti syksyn ajan kuukausittain ja niitä on tarkoitus jatkaa läpi lukuvuoden.

Seppälä toimii myös Päiväkoti Touhulan Vekaravuoren Espoon yksikön esimiehenä.

– Espoossa Hoivakoti Attendo on samassa kiinteistössä kuin päiväkoti. Siellä yhteistyö hoivakodin asukkaiden ja lasten kanssa käy sujuvasti. Idea yhteistyölle lähti sieltä.

Seppälä kertoo tapaamisia toteutettavan asukkaiden ja lasten ehdoilla.

– Olemme olleet kokeilumielellä ja katsoneet millaisia toiveita asukkailla on ja mitä lapset haluaisivat tehdä vierailujen aikana.

– Ennen joulua on suunnitelmissa leipoa pipareita ja laulaa yhdessä. Tärkeää on, että asukkaat ja lapset tulevat tutuiksi keskenään.

Kun leikkivarjo on laitettu rullalle, on aika pohtia mitäs sitten tehtäisiin. Olisiko joku laulu mukava? Kyselee päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Marjut Junes-Rissanen.

Sateenkaari-ryhmäläiset Sasu Hakala, Ruut Kallioranta, Bea Saranko, DavidPopa, Kerttu Teittinen ja Max Mäkinen miettivät hetken.

– Baby shark! Kuuluu hetken supinan jälkeen lasten suusta.

Laulu laitetaan soimaan Seppälän puhelimesta. Esiintymistilanne on jännittävä. Uudenaikainen lastenlaulu on luonnollisesti vieras asukkaille.

– Olemme laulaneet aiemmin tuttuja lastenlauluja kuten hämä-hämä-häkkiä, jonka sanat ovat tuttuja kaikille, asukkaille ja lapsille. Uudet laulut ovat myös tervetulleita, Lahtinen hymyilee.

Lahtinen ja Seppälä suunnittelevat laulutuokioita, joihin myös muistisairaiden on helppoa päästä mukaan.

– Vuosikymmenten ja -satojen aikaiset joulu- ja lastenlaulut ovat tässä varma valinta, rytmi palauttaa usein laulujen sanat mieleen ja musiikkihan on tunnetusti hyvä väline muistisairauden hoidossa.

Lahtinen jatkaa, että suunnitelmissa on myös asukkaiden vastavierailu päiväkotiin.

– 80 vuoden ikäero lasten ja asukkaiden välissä ei tässä kohtaa tunnu missään, he hymähtävät.

Hoivakoti Attendo Vanha-Sepässä Nummelassa on 40 asukasta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Kun lapset ovat pukemassa ulkovaatteita ja heiltä kysyy mitä mieltä he olivat vierailusta, vastausta mietitään tovi.

– Leikkiminen oli kivaa, aloittaa Bea Saranko.

– Ei jännittänyt, lisää Kerttu Teittinen.

– Se oli kivaa, että saatiin karkkia! Kuuluu sitten kuorossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 4. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 5. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 6. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 7. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 14. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 15. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.