Päiväkoti Touhulan lapset vierailevat kuukausittain hoivakoti Attendo Vanha-Sepässä Nummelassa tervehtimässä asukkaita – ”Lasten tapaaminen on parasta mitä voi toivoa”

Eskarilainen Sasu Hakala antoi piirustuksen Irja Kesselille, joka puolestaan ojensi pojalle ruusun. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Värikäs leikkivarjo kohoaa ilmaan ja sillä välin varjon alle kiirehtivät hymyssä suin Rauha Pesonen ja Tytti Lahtinen Ympärillä varjoa heiluttelevat Päiväkoti Touhula Linnaniitun eskareiden Sateenkaari-pienryhmäläiset.

– Tämä on kivaa, leikkiin pitää mennä mukaan! Tuumaa hoitokoti Attendo Vanha-Sepän asukas Rauha Pesonen.

Kun Pesoselta kysyy mitä mieltä hän on yhteisestä leikkituokiosta, on vähän aikaa hiljaista. Sitten hän puristaa huuliaan yhteen ja sanoo:

– Lasten vierailut ovat parasta mitä voi toivoa, Pesonen kuiskaa.

Silmäkulmiin kohoaa nyt kyyneleitä.

Hoitokodinjohtaja Tytti Lahtinen kertoo päiväkodin kanssa tehtävän yhteistyön alkaneen elokuussa.

– Lapset vierailevat meillä kerran kuussa, joka kuun ensimmäinen keskiviikko. Tämä on aivan ihana asia, sillä monella asukkaalla ei ole lapsia lähipiirissä.

Päiväkoti Touhula Linnaniitun johtaja Juha Seppälä puolestaan sanoo, että monilla lapsilla ei ole isovanhempia arjessa mukana.

– Tapaamisissa tärkeintä on asukkaiden ja lasten välinen vuorovaikutus. Läsnäolo, ja se, että asukkaat ja lapset saisivat aidon kohtaamisen kokemuksia.

– Vierailut tukevat hyvin varhaiskasvatuksen suunnitelmaa, johon kuuluu lasten kokemusmaailman tasavertaistaminen. Kaikilla lapsilla ei ole mummoloita tai ukkeja elämässään.

Seppälä kertoo tapaamisten toteutuneen säännöllisesti syksyn ajan kuukausittain ja niitä on tarkoitus jatkaa läpi lukuvuoden.

Seppälä toimii myös Päiväkoti Touhulan Vekaravuoren Espoon yksikön esimiehenä.

– Espoossa Hoivakoti Attendo on samassa kiinteistössä kuin päiväkoti. Siellä yhteistyö hoivakodin asukkaiden ja lasten kanssa käy sujuvasti. Idea yhteistyölle lähti sieltä.

Seppälä kertoo tapaamisia toteutettavan asukkaiden ja lasten ehdoilla.

– Olemme olleet kokeilumielellä ja katsoneet millaisia toiveita asukkailla on ja mitä lapset haluaisivat tehdä vierailujen aikana.

– Ennen joulua on suunnitelmissa leipoa pipareita ja laulaa yhdessä. Tärkeää on, että asukkaat ja lapset tulevat tutuiksi keskenään.

Kun leikkivarjo on laitettu rullalle, on aika pohtia mitäs sitten tehtäisiin. Olisiko joku laulu mukava? Kyselee päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevä Marjut Junes-Rissanen.

Sateenkaari-ryhmäläiset Sasu Hakala, Ruut Kallioranta, Bea Saranko, DavidPopa, Kerttu Teittinen ja Max Mäkinen miettivät hetken.

– Baby shark! Kuuluu hetken supinan jälkeen lasten suusta.

Laulu laitetaan soimaan Seppälän puhelimesta. Esiintymistilanne on jännittävä. Uudenaikainen lastenlaulu on luonnollisesti vieras asukkaille.

– Olemme laulaneet aiemmin tuttuja lastenlauluja kuten hämä-hämä-häkkiä, jonka sanat ovat tuttuja kaikille, asukkaille ja lapsille. Uudet laulut ovat myös tervetulleita, Lahtinen hymyilee.

Lahtinen ja Seppälä suunnittelevat laulutuokioita, joihin myös muistisairaiden on helppoa päästä mukaan.

– Vuosikymmenten ja -satojen aikaiset joulu- ja lastenlaulut ovat tässä varma valinta, rytmi palauttaa usein laulujen sanat mieleen ja musiikkihan on tunnetusti hyvä väline muistisairauden hoidossa.

Lahtinen jatkaa, että suunnitelmissa on myös asukkaiden vastavierailu päiväkotiin.

– 80 vuoden ikäero lasten ja asukkaiden välissä ei tässä kohtaa tunnu missään, he hymähtävät.

Hoivakoti Attendo Vanha-Sepässä Nummelassa on 40 asukasta, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Kun lapset ovat pukemassa ulkovaatteita ja heiltä kysyy mitä mieltä he olivat vierailusta, vastausta mietitään tovi.

– Leikkiminen oli kivaa, aloittaa Bea Saranko.

– Ei jännittänyt, lisää Kerttu Teittinen.

– Se oli kivaa, että saatiin karkkia! Kuuluu sitten kuorossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.