Niuhalan koulun uudelle elämälle ovat suunnitelmat valmiina: Vihtiläisille kulttuurikeskus

Vihdin kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli näkee Kirkkoniemen koulun hyödyntämisessä suuria mahdollisuuksia. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli esittelee suunnitelmia 1950-luvulla valmistuneen Kirkkoniemen koulun eli entisen Niuhalan koulun uudistamisesta vihtiläisten kulttuurikeskukseksi.

– Monessa kunnassa ja kaupungissa pömpöösi kulttuuritalo on iso taloudellinen rasite, ja ja kapeakatseisen tilasuunnittelun vuoksi vähällä käytöllä. Tästä on mahdollisuus tehdä vihtiläisille päivittäisessä käytössä oleva kulttuurikeskus, joka ei rasita kunnan taloutta, Tommi Muhli kertoo.

Suurin muutostyö rakennuksessa olisi entisen liikuntasalin eli nykyisen auditorion uudistaminen erilaisille produktioille sopivaksi esiintymis- ja katsomotilaksi.

Muhli kertoo tarveselvityksestä, jonka mukaan teleskooppikatsomon ansiosta tilaan mahtuisi yleisöä jopa 380 henkeä jos ainakin osa seisoo – ja noin 250 mahtuisi istumaan.

– Tila soveltuisi Vihdin teatterin näytäntöihin, musiikkitapahtumiin ja olisi soveltuva myös moniin sellaisiin esityksiin, joille nyt ei Vihdissä ole mahdollisuuksia, Tommi Muhli avaa tulevaisuutta.

Esiintymistila on kuitenkin vain yksi osa suunnitelmia. Neuvotteluja on käyty suuri määrä eri tahojen kanssa.

Vihdin Ampumaseura sai rakennuksesta ensimmäisenä tilat käyttönsä.

Alakertaan on kaavailtu tiloja myös muun muassa Tanssiopisto Vinhalle, joka saisi alakerrasta myös tarpeelliset toimistotilat.

– Nämä tanssitilat voisivat tarvittaessa olla myös muiden toimijoiden käytössä.

Pihatason luokkahuoneisiin on suunniteltu Hiiden Opiston opetus- ja harrastetiloja. Kivipiirillekin on lähes muuttovalmis luokkahuone olemassa, samoin esimerkiksi savityöpajalle.

– Kaksi tiloista voisi olla monitoimitiloja, jotka olisivat järjestöjen ja yksityisten vuokrattavissa erilaisiin tarkoituksiin.

Koulun entisestä ruokalasta on kaavailtu tilaa, joka voisi olla myös vuokrattavissa kokouksiin ja juhliin, sekä pitopalveluyrittäjän käyttöön.

Koulun ylimmän kerroksen luokista on suunniteltu teatterin tarvitsemia erilaisia tiloja. Näin ollen Vihdin Teatteri voisi luopua Nummelan Lankilassa olevista tiloistaan.

Kulttuurituottajan mukaan koulun sisätilat tarvitsevat lähinnä pientä modernisointia ja pintaremonttia. Suurimmat muutostarpeet ovat siis auditoriotilassa. Myös jonkin verran sähkö- ja lvi-töitä olisi tarpeen tehdä.

Aikataulu on vielä avoinna, sillä mitään virallisia päätöksiä ei vielä ole tehty tyhjillään ollen koulunrakennuksen muovaamisesta vihtiläisten kulttuurikeskukseksi.

Asia sivutaan maanantaisessa budjettivaltuuston kokouksessa. Budjettikirjassa viitataan tarveselvitykseen ja todetaan, että määrärahoja käytetään ainoastaan mikäli tarveselvitys hyväksytään.

Mikäli suunnitelmat etenevät rivakasti on kulttuurikeskus käytössä ensi syksynä.

Tommi Muhlin saamien tietojen mukaan öljylämmityksellä varustetun koulurakennuksen kiinteistökulut ovat nykyään noin 70 000 euroa vuodessa.

Avustuksia on saatavissa opetus- ja kulttuuriministeriöltä, säätiöiltä kulttuurirahastoilta ja kannatusyhdistyksen mahdollisuudestakin on jo keskusteltu.

– Katsomon osalta voisi olla ”tuolimyyntiä”, eli firmat ja yksityiset voisivat ostaa kannatuksen vuoksi nimikkopaikkoja katsomosta kanta-asiakasetuja vastaan, Muhli avaa suunnitelmia.

– Tämä kulttuurikeskus voitaisiin siis rakentaa itse itsensä kannattavaksi. Tällä rakennuksella on aivan uskomaton potentiaali kaiken kaikkiaan. Nyt monet tapahtumatuotannon menevät Lohjalle ja Karkkilaan kun Vihdissä ei ole niille soveliasta tilaa.

Salin uudistaminen on Tommi Muhlin mielestä tärkeää, sillä se mahdollistaisi nopeasti tulorahoituksen saamisen.

Hän katselee samalla laajemminkin kirkonkylää kulttuuritapahtumien näkökulmasta.

– Kesäteatteri, tämä Kirkkoniemen koulu, kirkko, Campus, liikuntahalli, Kuntalan muuttaminen museoksi ja Pappilanpellon koulu. On tämä hieno alue!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.