”Lapset on hankittu, talo rakennettu ja ammatti valittu” – Tuija Hyvönen ja Vihdin Uutiset syntyivät samaan aikaan: heinäkuussa 1979

Nelikymppinen neljän lapsen äiti Tuija Hyvönen sanoo, että lasten kasvettua koululaisiksi alkavat ruuhkavuodet olla takana päin. Omaa aikaa jää esimerkiksi kunnallispolitiikkaan. Vierellä toiseksi nuorin lapsista, kolmasluokkalainen Aino, ja Hyvösen kummityttö Saimi Järvelä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Nelonen näyttää lukuna hurjalta, Tuija Hyvönen hymähtää. Hän täytti neljäkymmentä heinäkuussa, mutta sanoo unohtavansa usein ikänsä.

Parikymmentä vuotta sitten Tuija ajatteli, että nelikymppiset ovat vanhoja pönöttäjiä. Oma olo ei kuitenkaan ole nyt yhtään pönöttävä.

– Ei tunnu yhtään vanhalta. Vielä innostun asioista ja haluan oppia uutta, Hyvönen toteaa.

Hän näkee iässään paljon hyvää. Nelikymppisenä voi esimerkiksi pukeutua niin kuin haluaa, ei tarvitse seurata muotivillityksiä.

– Isot asiat on tehtynä: lapset on hankittu, talo on rakennettu ja ammatti on valittu.

Isoja haaveita ei nelikymppisellä enää olekaan. Sen sijaan hän unelmoi matkustelusta ja terassin lasituksista. Toisen talonkin Hyvösen nelilapsinen perhe saattaa vielä joskus rakentaa, sekin tulisi varmasti Nummelan alueelle.

Syntyjään Tuija Hyvönen on otalampelainen. Hän asui nelivuotiaaksi Otalammen Laurissa, josta perhe muutti Espooseen. Mummo ja pappa jäivät asumaan Otalammelle.

– Maire-mummo asui vielä yhdeksänkymppisenä yksinään ja pärjäsi hyvin, Hyvönen kertoo. Muutamaa vuotta myöhemmin Hyvönen joutui etsimään monisairaalle isoäidille vanhainkotipaikkaa, jonka saaminen oli yllättävän hankalaa.

– Silloin oli ruuhkavuodet: oli neljä pientä lasta ja isoäiti hoidettavana, toteaa Hyvönen, jonka omat vanhemmat olivat kuolleet jo aiemmin. – Talon rakentaminenkin ajoittui niihin aikoihin. Tuntui, että aikaa tai käsiä pitäisi olla enemmän.

Tuija oli tavannut Kari Hyvösen vuonna 2003, kun Tuija vielä opiskeli kätilöksi. Vuoden päästä pariskunta meni naimisiin.

Alkuun Tuija ja Kari asuivat Kilossa opiskelija-asunnossa, mutta jo viisitoista vuotta sitten pari muutti ensimmäisen kerran Nummelaan.

Perhe teki pienen koukun Hyvinkäälle, muttei koskaan kunnolla kotiutunut. Niinpä he palasivat Nummelaan ja ostivat rivitaloasunnon. Vuonna 2009 Hyvöset löysivät tontin Linnanniitun kupeesta ja vuotta myöhemmin he muuttivat omaan taloon. Pihalla on vieraillut niin kettua, peuroja, jäniksiä kuin kärppääkin.

Hyvönen sanoo, että Nummela tuntuu hänestä hyvin samankaltaiselta kuin lapsuuden Leppävaara.

– Nummela on tavallaan vielä maalaispaikkakunta ja toivon, että sellaisena pysyykin.

Luonnonläheisyys ja maalaismaisuus ovatkin asioita, jotka Hyvösiä Nummelaan houkuttivat. Lisäksi yhteisöllisyys, rauha ja erityisesti verkostot olivat tärkeitä tekijöitä.

Nykyään Tuija on myös töissä oman kunnan alueella. Hän aloitti reilu vuosi sitten Perusturvakuntayhtymä Karviaisella hoidollispedagogisena (hope) psykiatrisena sairaanhoitajana. Hyvönen työskentelee yläkoulun Hope-luokan kanssa. Lisäksi hän tekee opettajien ja kuraattoreiden pyytämiä konsultaatioita.

Työaikoja hän pitää lottovoittona: työtä tehdään päiväaikaan ja lomat ajoittuvat koulujen loma-aikoihin. Tämä helpottaa lapsiperhearkea, erityisesti koska Kari on tehnyt paljon reissutyötä.

Nyt arjen järjestelyt ovat siis mallillaan ja ruuhkavuodet on selätetty. Lapset ovat isompia, lyhyet etäisyydet helpottavat elämää ja apuna ovat myös lähisukulaiset.

– Arkeen auttaa, että avaa sukulaisille ovia ja ottaa apua vastaan, Hyvönen sanoo. Hän lisää, ettei ole niin nuuka siitä, jos vaikka keittiöön ilmestyykin yllättäen uudet verhot tai tavarat vaihtavat paikkaa. Päinvastoin, hän kiittää appivanhempiaan ”mummolapalveluista” ja Porissa asuvaa tätiään lastenhoitoavusta.

– Jos haluaisin, ehtisin nykyään vaikka lukea kirjaa sohvalla, Hyvönen sanoo.

Eipä sillä että hän juurikaan heittäytyisi sohvalle lueskelemaan. Sen sijaan kuntapolitiikka on hänen oma juttunsa.

Sekä omassa työssä nähdyt hoitoalan epäkohdat että mummon tilanne saivat Hyvösen kiinnostumaan politiikasta. Hän liittyi muutama vuosi sitten Perussuomalaisten riveihin.

– Se oli yksi kimmoke, että saisi tavalliset mummot ja papat inhimillisen vanhustenhoidon piiriin, Hyvönen sanoo. – Ennen pakolaisia pitäisi hoitaa ne omat vanhukset. Vanhainkotiin päästään ihan liian myöhään.

Hyvönen puhuukin esimerkiksi oman kunnallisen vanhainkodin puolesta.

– Halua olisi tehdä omasta asuinkunnasta mieleisempi, toimivampi.

Tuija Hyvönen

Tuija Hyvönen on Perusturvakuntayhtymä Karviaisen hoidollispedagoginen (hope) sairaanhoitaja.

Hän on koulutukseltaan kätilö ja suorittanut neuropsykiatrisen valmentajakoulutuksen ja psykologian opintoja.

Hyvönen toimi kaksi vuotta lasten ja nuorten lautakunnan jäsenenä ja on tällä hetkellä Perussuomalaisten ensimmäinen varavaltuutettu ja kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan varajäsen.

Puoliso Kari Hyvönen työskentelee sähkö- ja automaatiomestarina. Pariskunnalla on neljä lasta, joista vanhin on kahdeksannella luokalla Nummelanharjun koulussa ja nuorin ensimmäisellä luokalla Nummelan koulussa. Perheeseen kuuluvat lisäksi Topi-koira, kissat Liisi ja Rambo sekä kaksi liskoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kahvia ja tuolijumppaa – ViaDia Senioritalo avautui maanantaina
 2. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 3. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Intiimiä keikkatunnelmaa: Elina Valkea esiintyy Vihti Livessä
 6. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
 7. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 8. TUUMITTUA: Älä piilottele ”huonojakaan” ideoita
 9. Sydämellä työtänsä tehnyt musiikin vihtiläinen moniottelija Martti Kilpeläinen on poissa
 10. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
 11. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 12. PÄÄKIRJOITUS: Työllisyyden synkkä kevät
 13. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 14. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 15. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.