Kirjastosta välineitä pelikentälle: palloja lainataan Vihdissä kirjastokortilla

Nummelan koulun neljäsluokkalaiset leikkivät hippaa ja testasivat palloja torstaina Ässäkentällä Santeri Ikosen ohjauksessa. Ikonen opiskelee Kisakalliossa liikunta-alaa. Toiminta toteutettiin Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toiminnan kanssa. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Harva lähtee kouluun jalkapallo kainalossa. Enää ei koulupäivän jälkeen tarvitse koukata kodin kautta. Torstaista lähtien on pääkirjastosta nimittäin saanut lainaan jalkapallon tai koripallon.

– Lainaamisessa ei ole yhtään eroa siihen, että lainaa kirjastosta kirjan tai cd-levyn. Ainoa ero on, että palloja ei voi varata, Vihdin kunnan kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen sanoo.

Myös pallojen lainaamiseen tarvitsee siis kirjastokortin. Pallot saa lainattua asiakaspalveluaikana kirjaston palvelutiskiltä, jonne ne myös palautetaan.

Laitinen sanoo, että pallot on ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi pääkirjaston vieressä sijaitsevalla Ässäkentällä eli Kolmen tähden areenalla. Laina-aika on kolme päivää, mutta ajatus on, että pallo haetaan peleihin ja palautetaan heti pelien jälkeen seuraaville liikkujille lainattavaksi.

Kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen ja liikuntatoimenjohtaja Raija Ranta-Porkka sanovat, että tällä kirjasto- ja liikuntapalvelun uudella yhteistyöllä on tarkoitus nimenomaan lisätä omatoimikäyttöä Ässäkentällä.

– Tarjotaan tasaveroinen pääsy ja mahdollisuus käyttää kenttää, vaikkei omistaisi omaa palloa, Laitinen sanoo.

– Tämä tukee loistavasti liikuntakulttuurin edistämistä kunnassa, Ranta-Porkka toteaa. Hän huomauttaa myös: – Meillä on hyvä liikuntapaikka, jonne voi tulla koska vain.

Ässäkenttä on monitoimikenttä, jonka avajaisia vietettiin viime vuoden elokuussa. Kentän aidattu pelialue on 22 metriä pitkä, ja se mahdollistaa monien eri pallopelien harrastamisen.

Palloja saa tällä hetkellä lainaan vain pääkirjastolta Nummelasta. Suunnitelmissa kuitenkin on, että välinelainaustoimintaa voisi tulla myös ensi maanantaina avautuvaan kirkonkylän kirjastoon. Myös lajivalikoima voi vielä laajentua: toiveita ja vinkkejä otetaan vastaan asiakkailta.

– Toiveita saa esittää siitä, millaisia liikuntavälineitä haluttaisiin. Tämä on nyt se, millä aloitetaan, Laitinen sanoo.

Hän kertoo, että vaikka liikuntavälineiden lainaustoiminta on uutta Vihdin kirjastossa, on vastaavaa toimintaa järjestetty useissa kirjastoissa ympäri Suomen. Kirjastoista lainataan esimerkiksi lumikenkiä ja sauvoja kävelyyn.

Nummelan kirjaston lainapallot on tuotu liikuntapalveluiden valikoimasta. Ranta-Porkka sanoo, että liikuntapalvelut huolehtii siitä, että pallot ovat kunnossa.

Myöhästymismaksut ovat palloissa käytössä ihan samalla tavalla kuin muussakin kirjastosta lainattavassa aineistossa.

Kokonaan palauttamattoman pallon korvaushinta on 20 euroa.

Välineiden lainaaminen

Kirjastolla on lainattavana kaksi jalkapalloa ja yksi koripallo. Välinevalikoima voi laajentua tulevaisuudessa, asiakkaat voivat esittää toiveita.

Pallojen lainaamiseen tarvitsee Lukki-kirjastojen kirjastokortin. Pallot lainataan värikkäissä repuissa, joissa on myös viivakoodi lainaamista varten.

Palloja voi lainata kirjaston asiakaspalveluaikoina eli maanantaista torstaihin klo 11-20, perjantaisin klo 11-16 ja lauantaisin klo 10-15.

Pääkirjasto sijaitsee osoitteessa Pisteenkaari 9, Nummela. Ässäkenttä on kirjaston ja Nummelan koulun välisellä alueella, lähellä galleria Pictoria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puheluita tulee runsaasti – Koronapuhelimet päivystävät viikonloppuna kello 14 saakka
 2. Kari Pitkänen Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtajaksi
 3. ”Tiukan ottelun jälkeen riemulla ei ollut rajoja” – NuPSin tyttöjoukkue voitti Hesa Cupissa ikäluokkansa eliittisarjan
 4. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 5. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Tuumittua: Dekkarivinkkejä heinäkuuhun
 8. Pääkirjoitus: Vuosikymmenten urakka jatkuu
 9. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 14. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 15. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.