Vihdin Uutiset 40 vuotta – Lehtialalla vuosikymmeniä vaikuttanut Pentti Kurunmäki näkee paikallislehtien tulevaisuuden haasteista huolimatta myönteisenä

Pentti Kurunmäki on ollut vuosikymmeniä myös vihtiläisittäin tärkeissä luottamus- ja seuratehtävissä päätoimisten töidensä lisäksi. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Pentti Kurunmäellä (77) on pikkutarkka knoppihuomio lehtijutun visuaalisesta ilmeestä.

– Kuvateksti ansaitsee lehtijutuissa oman paikkansa, sitä ei pidä painaa kuvan päälle tummaan kohtaan valkoisella, hän huomauttaa.

Kurunmäki tietää, että kuvilla ja kuvateksteillä juttuun saa ryhtiä ja lisää lihaa – tai vastaavasti latistettua aihetta.

Penti Kurunmäki tietää paljon muutakin. Tarkka huomio kuvaa vain sitä intensiivisyyttä, jolla mies yhä paikallislehtiä lukee.

Paikallislehtien Liitto ry:n ja Suomen Paikallismediat Oy:n toimitusjohtajana, lehtien päätoimittajana, Keskustapuolueen järjestösihteerinä sekä lukuisissa muissa päätoimissa ja luottamustehtävissä toimineella Kurunmäellä on luonnollisesti myös kokonaisvaltaisempia näkemyksiä paikallislehden merkityksestä pitäjän kehitystyössä.

– Paikallislehden tehtävä on ennen kaikkea uutisoida toimialueensa asioita ja tapahtumia. Lisäksi lehti on tiedotuskanava, esimerkkeinä seura- ja järjestöpalstat, tulospörssit, viranomaistiedotteet ja muut näihin rinnastettavat informaatiot, Kurunmäki luettelee.

Hän toteaa, että lehti toimii keskustelun ja mielipidekirjoittelun foorumina.

– Lukijan palstat ovat tärkeä osa lehden tekijöiden ja lukijoiden vuoropuhelua. Paikallislehden omat kannanotot kuten pääkirjoitukset ja kolumnit sekä henkilöjutut ja reportaasit pitävät parhaimmillaan lehden monipuolisena, puolueettomana ja aikansa kehityksessä mukana.

– Paikallislehti voi resurssiensa mukaan seurata myös toimialueensa naapurissa tapahtuvia asioita, eli uutisoida ja kertoa niistä lukijakunnalleen. Lehti on lisäksi paikallisten yritysten, palveluiden ja tuotteiden mainosväline.

Tilattavilla ja kaupunkilehdissä myllertänyt digitalisaation murros on Pentti Kurunmäen mukaan muuttanut lehtikenttien rakennetta pysyvästi.

– Toimintaa on tehostettu ja lehtiä jopa yhdistetty. Tärkeä kysymys mielestäni on, millaisilla henkilömäärillä tehdään lehtien sisältöä. Samoilla toimittajilla on vastuullaan sekä printti- että digimedia.

– Tässä myrskyssä paikallislehdet ovat mielestäni pärjänneet hyvin. He ovat säilyttäneet roolinsa nimenomaan paikallisena uutiskanavana. Paikallislehti pitää pintansa.

Vihdissä Kurunmäen mukaan asia on ”erityisen hyvin”.

Kurunmäki on ehtinyt kirjoittaa lisäksi useita kirjoja. Kirjoissa käsitellään historiaa, järjestötoimintaa ja urheilua.

Lisäksi Kurunmäki on ollut mukana useiden teosten toimituskunnassa sekä kirjoittajana että hankevastaavana.

Useat julkaisut ovat liittyneet Kurunmäen omiin työ- ja harrastusaloihin.

– Historia ja kotiseututyö ovat mieluisia, mielenkiintoisia ja usein myös haastavia aiheita tutkia ja kirjoittaa, Kurunmäki sanoo.

Kotiseuturakkaudesta on poikinut miehelle myös tunnustusta. Kotiseutuliitto myönsi Kurunmäelle vuonna 2012 liiton korkeimman tunnustuksen osoituksen; kotiseututyön ansiomitalin.

Mitali myönnetään vuosittain henkilölle, jolla on maakunnallisia, valtakunnallisia tai merkittäviä ansioita paikallisesta kotiseututyöstä.

Otalammella asuva Kurunmäki menetti elämänkumppaninsa ja puolisonsa Regina Kurunmäen kesällä.

– Regina sairasti vain vähän aikaa. Kaikki kävi lopulta todella nopeasti. Ikäväni on kova ja joka päivä hän on mukanani.

Lauseiden jälkeen vallitsevassa syvässä hiljaisuudessa väreilee aavistus lohtua. Pariskunnalla on kolme lasta ja lastenlapsia viisi. Nuorin lapsenlapsi on 11-vuotias ja vanhin päälle parikymppinen.

– Kesällä lapset ja lapsenlapset kävivät paljon kylässä. Lapsemme asuvat vain melko kaukana, perheineen Kuusamossa, Tampereella ja Tukholmassa.

Mutta ei Kurunmäki paljon ehdi peukaloitaan pyöritellä. Tällä hetkellä työn alla hänellä on Vihdin Rintamaveteraanien historiikki.

Ja haastattelun jälkeen mies valmistautuu illan Vihti-Seuran hallituksen kokoukseen.

– Onhan tässä kivasti päiville puuhaa, sanoo perinnerakentamiseen perehtynyt ja sitä käytännössäkin harrastanut Pentti Kurunmäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 2. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 3. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 4. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 5. Vihtiläinen kulttuuritapahtuma Päivölän Kirjallisuuspäivät peruuntuu tältä vuodelta
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 14. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 15. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
 2. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 3. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
 4. Sisään pääsee kerralla runsaat sata henkeä – kesämusiikkisarja käynnistyy ensi viikon torstaina Vihdin kirkossa
 5. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
 6. Esa Sievinen valmensi poikansa Janin maailman uintihuipulle. Nyt menestynyt vihtiläisvalmentaja on päättynyt lopettaa valmennustyön
 7. Kukinta on nyt aluillaan Nummelan Kirsikkapuistossa
 8. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 9. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 10. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 11. Vihdin pääkirjasto aukeaa maanantaina uudistettuna – ovien ollessa suljettuina talossa oli iso myllerrys
 12. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 13. Sydämellä työtänsä tehnyt musiikin vihtiläinen moniottelija Martti Kilpeläinen on poissa
 14. Vihtiläinen kulttuuritapahtuma Päivölän Kirjallisuuspäivät peruuntuu tältä vuodelta
 15. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.