Saanan Salissa Vihdin kirkonkylässä ruokailtiin ja tarinoitiin 40 vuotta. Leikkaat pyörittävät yhä pitopalvelua – ”Ihan kuin italialainen perhe”

Nyt pitopalvelusta vastaavat pääosin Anssi ja Kirsti Leikkaa yhdessä. Työnjako on selkeä: Kirsti tekee kylmät, Anssi lämpimät ruoat. Minna Saarinen

Minna Saarinen

Saanan Sali aloitti noin 40 vuotta sitten Linjalan baarina kirkonkylällä Eila ja Jussi Viljanmaan voimin. Työtä jatkoivat Kirsti ja Esa Leikkaa poikansa Anssi Leikkaan kanssa nimellä Saanan Sali.

– Ei kyllä ole kovin tarkkaa hajua vuosista, Kirsti Leikkaa nauraa, todeten että tila jossa nyt istutaan, on toiminut Myyrin baarin nimellä. Myöhemmin tähän laitettiin A-ravintola Katariinan Kamari.

Saanan Sali oli kirkonkylän vanhan ajan kunnon baari, jossa voileivät, kakut, kotiruoka ja oluet täydensivät toisiaan.

Koska Leikkaat lukevat paljon, syntyi sattuman kautta viherkasvien ja päivän lehtien oheen myös kirjojen vaihtopiste. Jukeboksikin löytyi.

Sitä lähtivät hakemaan ”pojat” eli kolme kuusikymppistä miestä, kun Kirsti Leikkaa osti sen tori.fi:sta eräänä ystävänpäivänä.

– Meillä oli aina paljon keskustelua. Siellä kävi aika paljon aikaihmisiä. Kaikki pitäjän asiat turistiin, niin toisten kuin omat. Eräs karkkilalainen toki kutsui meitä pysähtyneisyyden paikaksi, Leikkaat nauravat.

Kirsti Leikkaa jää kaipaamaan Saanan Salin loppumisen jälkeen ennen kaikkea keskustelua. Yhteisöllisyys oli niin pitäjille, kuin kotiruokaa arvostaneille asiakkaille tärkeä juttu.

Kirsti Leikkaan perheellä, samoin hänen vanhemmillaan, on ollut useita ravintoloita. Välissä asuttiin Kymenlaaksossa, kun Esa oli töissä Valiolla ja Kirsti sotilaskodissa. Viikonloput pyöritettiin Vihdissä pitoja.

Anssi Leikkaa on ollut jo 35 vuotta toiminnassa mukana. Hän aloitti 15-kesäisenä pidoissa ja Saanan Salin asiakaspalvelussa.

– Minä taas ajoin. Ja myin. Jaoin viinaa, Esa Leikkaa virnistää.

– Kun plikka oli pieni ja oli sairaalassa, niin hän selitti, että meidän isä vain läträä viinan kanssa. Siinä hoitajat katsoivat vähän ihmetellen, kunnes Esa tarkensi, että hän myy sitä, Kirsti Leikkaa nauraa.

Yrityksessä on mukana jo kolmas polvi.

– Äitini teki töitä 85-vuotiaaksi asti. Hän teki vielä kasivitosena kakkuja.

Eila-äiti tykkäsi, ettei kenenkään pidä jäädä eläkkeelle, ennen kuin on pakko. Hän mielsi, että elämä on tylsää, jos ei voi tehdä enää mitään.

Kirsti ja Anssi Leikkaan pyörittämä pitopalvelu tekee yhä ruoat alusta asti. Puolivalmisteita ei käytetä. Se on tänä päivänä hyvin harvinaista.

– Ja lihamestarihan meillä on erikseen, Anssi Leikkaa toteaa Esa-isästä.

”Kakarana” Esa työskenteli lihakaupassa. Sinne liha tuli puolikkaina ja ruhoina. Aiemmin liha onkin palasteltu itse.

– Esa on 78, minä olen 72–vuotias. Olen sanonut, että pitäisikö yrittää sinne, minne äiti. Mutta en ehkä ihan niin pitkälle yritä, Kirsti Leikkaa miettii.

Saanan Salista jäi kaksi pitkäaikaista ihmistä kesällä pois, ja Esa Leikkaa eläköityi. Sitten olisi pitänyt hakea uudet ihmiset, koska pari vuotta sitten 30 vuotta keittiön kantavana voimana toiminut Niina menehtyi.

– Niina tapasi sanoa, että minä tulen aamulla neljältä teidän oven taakse, haen sinut sitten töihin. Niina myös piti Saanan lapsia myös vähän, kuin omina lapsenlapsinaan, Kirsti Leikkaa muistelee.

Leikkaita on tituleerattu ”ihan, kuin italialaiseksi perheeksi”. Eila-äiti käveli Hopearinteestä Saanan Salille päivittäin, ja tytär Saana on lapsineen viihtynyt ruokapaikassa, samoin iso joukko ystäviä ja pitäjänmiehiä.

Esan isä Pekka Leikkaa toimi aikanaan kunnanlääkärinä Vihdissä, Kirstin vanhemmat ravintola-alalla. Pari tapasi toisensa jo teini-iässä, ja tiesivät toisensa palvelualojen töidensä kautta.

– Kun Esa riiasi kylän tyttöjä, hän kävi lainaamassa meidän isältä aina autoa. Kunnanlääkärin autoa ei voinut ottaa juuri koskaan, sitä kun tarvittiin.

Niinpä tiesin aina, koska Esa lainaa, ja mihin päin lähtee, Kirsti Leikkaa nauraa hersyvästi.

– Siinä oli aina aika monta vaihetta. Jos lupa auton lainaamiseen oli jo lähellä, piti sitten keksiä tavattoman pätevä novelli, miksi autoa tarvitsisi, Esa Leikkaa muotoilee, sitten virnistää.

Saanan Salia on jääty kaipaamaan.

– Ihan hirveästi on tullut kyselyjä. Todella moni on tullut sanomaan, että koska te avaatte uudestaan. Kyllä se vähän haikealta tuntuu.

– Tuossa tuli juttua siitä yhden kaverin kanssa, ja esille tuli ikäni. Sitten hän siihen meinasi, että pirun pitkän työpäivän olet tehnyt, Esa Leikkaa hymyilee.

Saanan Sali ja pitopalvelu

Aloitti noin 40 vuotta sitten Linjalan baarina kirkonkylällä Eila ja Jussi Viljanmaan voimin.

Työtä jatkoivat Kirsti ja Esa Leikkaa poikansa Anssi Leikkaan kanssa sittemmin Saanan Salina. Nimetty tytär Saanan mukaan.

Kirsti Leikkaan perheellä, samoin hänen vanhemmillaan Eila ja Jussi Viljanmaalla, on ollut useita kahviloita ja ravintoloita: mm. Emma Nummelassa ja Koivikon kievari Sammatissa.

Saanan Salin toiminta loppui 17.10. kun Esa Leikkaa jäi eläkkeelle.

Anssi Leikkaa on ollut jo 35 vuotta toiminnassa mukana. Pitopalvelussa ruoan laittavat Kirsti ja Anssi Leikkaa, ruoka tehdään alusta asti itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 9. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 13. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 14. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.