Juhlalehti ilmestyi: Vihdin Uutiset on moderni ja vetreä 40-vuotias

Vihdin Uutisten henkilökunta toimituspalaverissa 1990-luvulla.

Vesa Valtonen

Kun Karprint Ky oli ostanut vuonna 1977 Luoteis-Uusimaan, katsoi Lohjan Sanomalehti- ja Kirjapaino Osakeyhtiön johtokunta tarpeelliseksi kehittää Vihdissä voimakkaasti toimituspuolta. Vihdissä oli ollut vuodesta 1915 alkaen Länsi-Uusimaa -lehden tilaajia.

Vihtiläiset ilmoitusmarkkinat olivat kuitenkin käytännössä kokonaan Karprint Ky:n Luoteis-Uusimaan hallussa.

Tätä tilannetta horjutettiin kun Lohjan Sanomalehti- ja Kirjapaino Osakeyhtiö perusti vuonna 1979 ilmaisjakelulehti Luoteis-Uusimaan Uutiset. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi 4.7.1979.

Jo lehden nimikin kertoi sen, mitä kilpailijaa lehdellä yritettiin horjuttaa. Nimi muutettiin seuraavana vuonna muotoon Vihdin Uutiset.

Lehteä toimitettiin aluksi kahdessa paikassa; Vihdin kirkonkylässä Liukkaantiellä Länsi-Uusimaa -lehden aluetoimittajan Casper Anttilan kotona olleessa toimitushuoneessa sekä Lohjalla Lohjan Sanomalehti- ja Kirjapaino osakeyhtiön tiloissa Sepänkadulla.

Sitten Vihdin Uutisten toimitukselle löydettiin sopivat vuokratilat Elokuvatalosta kirkonkylästä.

Ilmoitusmyyntiä hoidettiin hetken aikaa kirkonkylässä, mutta ilmoitusmyynti siirrettiin pian Vihdin taloudellisen kasvun ytimeen Nummelan keskustaan. Tilat ilmoitusmyynnille vuokrattiin Vihdintie 1:stä Vihdin Sähköltä, entisen Vihdin Maanviljelijäin Kaupan toisesta kerroksesta.

Paikka oli äärimmäisen turvallinen; ilmoituskonttoria vastapäätä oli vartioimisliikkeen päämaja saksanpaimenkoirineen.

Vihdin Uutisten toimituksen tiloissa kirkonkylässä ei ollut erillisiä sosiaalisia tiloja toimituksen tiloissa, samassa rakennuksessa kuitenkin.

Tilat olivat kuitenkin toimitukselle erinomaiset vihtiläisen päätöksenteon keskiössä.

Vihdin kunnan terveystoimen delegaatio tuli eläinlääkärin johdolla isommalla joukolla keväällä 1983 tutkimaan toimituksen työskentelyolosuhteita, erään tulkinnan mukaan laitonta toimistoa.

Toimitus oli tuolloin ajan hengen mukaisesti täynnä tupakansavua. Toimitus ilmoitti terveysvalvonnan yhdessä rintamassa asiantuntijoille, että ilmanvaihdon toimituksen tiloihin sai kätevästi järjestettyä avaamalla pari ikkunaa.

Varmemmaksi vakuudeksi tämän järjestelmän toimivuus myös esiteltiin käytännössä.

Sosiaalisten tilojen tarvetta palaverissa käsiteltäessä paikalla olleet toimittajat ilmoittivat, että vessassa käydään Elokuvatalon alakerran lisäksi joskus myös Säästöpankintalossa olevassa baarissa – ja tietysti aamulla kotona.

Mitään sanktioita tästä toilettiepisodista ei koitunut. Kaiketi aika korjasi tämän ongelman. Saattoi olla, että kunnan viranhaltijoilla oli tärkeämpikäin tehtäviä hoidettavanaan.

Vihdin Uutiset kilpaili menestyksellisesti Luoteis-Uusimaan kanssa ja vakiinnutti itselleen hyvät asemat kerran viikossa ilmestyvänä lehtenä, joka jaettiin jokaiseen talouteen Vihdissä, osassa Nummi-Pusulaa, Kirkkonummen Veikkolassa, Lohjan Muijalassa ja kerran kuussa myös Karkkilassa.

Lehti ilmestyi aluksi yksipäiväisenä, mutta syksyllä 1984 Vihdin Uutiset kaksipäiväistettiin.

Talouden aaltoliikkeet olivat ajoittain rajut, ja niihin reagoitiin nopeasti: vuoden 1986 lopulla Vihdin Uutiset palautui kerran viikossa ilmestyväksi. Vuoden 1994 alusta alkaen Vihdin Uutiset on ilmestynyt kahdesti viikossa.

Uusi aika toimitilojen suhteen koitti 1980-luvun puolivälissä kun Vihdin Uutisten toimitus muutti Nummelaan uutuuttaan hohtaneisiin Säästöpankkitalon tiloihin.

Nyt toimitus ilmoitusmyynti olivat pysyvästi saman katon alla. Toimituksen käytössä kolmella toimittajalla oli sopivan suuri huone. Siitä oli kätevästi pääsy myös pikkuhuoneeseen, jossa kehitettiin filmit ja vedostettiin valokuvat.

Sosiaaliset tilat olivat viimeistä huutoa, huoneustossa oli pieni keittiökin ja ilmoitusmyyjille oli erilliset huoneet.

Ne tilat palvelivat pitkään ja hyvin.

Viestiyhteydet Lohjan ja Vihdin välille pystyttiin järjestämään telealan konsultin kanssa edullisiksi kun Lohjan puolelta löytyi Vihdin verkkoryhmässä ollut talous ja sen läheisyydestä Vihdin puolelta Lohjan verkkoryhmässä ollut talous.

Näiden talojen välille vedettiin piuha ja tiettyjen kommerverkkien jälkeen Vihdin Uutisilla oli Nummelan keskustassa Lohjan verkkoryhmässä ollut puhelin, kuuma linja.

Säästöpankki tarvitsi Vihdin Uutisille vuokrattuja tiloja jossain vaiheessa muuhun käyttöön.

Tiloja oli Nummelassa tarjolla – Vihdin Uutisille vuokrattiin tilat Vihdintien vastapuolelta Vihdin-Karkkilan Osuuspankin talosta.

Ne toisen kerroksen tilat olivat samoin aivan loistavat niin toimitukselle kuin ilmoitusmyynnille.

SP-talossa oli liikuntarajoitteisia asiakkaita varten hissi, samoin OP-talossa.

Vuodet vierivät OP-talossa. Sitten tarjoutui mahdollisuus vuokrata toimitukselle ja ilmoitusmyynnille tilat suunnitteilla olleessa Nummelan Prismasta.

Vihdin Uutiset muutti Prismakeskukseen lokakuussa 2000 rakennuksen ensimmäisenä vuokralaisena.

Tällöin Prisma tuntui olevan ”kaukana keskustasta”. Toimituksen ikkunasta avautui viljava peltonäkymä.

Kevättulvien aikaan sorsat uiskentelivat pellon kulmauksen lammikoissa ja syksyisin leikkuupuimurien kuljettajat taistelivat viljankorjuulaitteistojen uppoamista vastaan.

Nyt sillä pellolla näky toimituksen ikkunasta kahdeksan kerrostaloa, vähän sivulle kurkkien enemmänkin.

Tekninen kehitys toimitustyössä on ollut huimaa näiden 40 vuoden aikana.

Kesä 1979. Vihdin Uutisten toimituksessa kirkonkylässä räpsytti telekopiolaite. Sittemmin sitä kutsuttiin fiinimmin faxiksi.

Laitteemme lempinimi oli räpsy. Sen takia, että se räpsytti: A4-arkki kiinnitettiin halkaisijaltaan noin seitsemänsenttisen rummun kynteen poikittain, veivattiin pöytäpuhelimen pyöreästä valitsimesta vastaanottajan numero, kuunneltiin selkäpiitä värisyttänyt volinavinkuna ja sitten startattiin.

Yhden liuskan tekstin siirtyminen vastaanottajalle kesti kolmisen minuuttia. Sen ajan se paperi siinä räpsytti. Fläp, flup, flop.

Laite oli Vihdin kirkonkylässä niin harvinainen, että Vihdin kunnanvirastolta saapui silloin tällöin tärkeitä virkamiehiä lähettämään jotain kiireellistä jonnekin. Telekopiolaitteen räpsyttäessä vaihdettiin kuulumisia.

Jutut kirjoitettiin alkuaikoina sähkökirjoituskoneena palvelleella Adlerilla tai voitelua kaipaavalla Remingtonilla ja lähetettiin räpsyllä kirjapainolle valolatomoon.

Valokuvat otettiin mustavalkofilmeille, jotka kehitettiin itse. Kehitetyt filmit lähetettiin bussikyydillä kirjapainolle Lohjalle. Konsernin työntekijä oli bussia vastassa.

Myöhemmässä vaiheessa kirjapainolle lähetettiin kuva-aineisto itse vedostettuina valokuvina.

Se jos mikä oli moniammatillisuutta – jokainen toimittaja kehitti filminsä ja valokuvansa itse.

Matkahuollon kuormakirjoja kirjoiteltiin joustavasti – filmikuorien kuljetukset lisäkuitattiin silloin tällöin myös berliinimunkkikahveilla bussinkuljettajan kanssa. Suupielet olivat lilassa hymyssä.

Pian tulivat käyttöön tietokoneet. Monenlaiset. Lerppulevykkeistä siirryttiin korppuihin, sitten cd-levyihin ja muistitikkuihin ynnä muihin. Nykyään tavara kulkee suit sait, kuin itsestään – ja varastoituu pilviin.

Vihdin Uutiset oli näillä leveysasteilla viime vuosituhannella ensimmäisiä lehtiä, jossa siirryttiin digikameroihin ja ”elektroniseen sivutaittoon”.

Vihdin Uutiset oli lähes kaikissa tärkeimmissä modernisoinnin vaiheissa eräänlainen testilaboratorio – joustava ja halukas kokeilemaan uutta. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut 40 vuoden aikana.

Vihdin Uutisten Tuumittua -palstalla käytettiin toimittajien itse itsestään ottamia selfie -kuvia jo kauan ennen kuin näistä ”itsekuvista” tuli kansainvälinen ja sittemmin kansallinen pääministeritasonkin hitti.

Vanhaa, ikääntynyttä tekniikkaa on jäänyt tai jätetty jonkin verran toimitukseen rekvisiitaksi, myös muistuttamaan siitä miten asiat ennen olivat.

On tulostinta, faxia, kameroita, puhelimia ja kaiken maailman muita vitkuttimia, joilla ei ole enää pitkään aikaan ollut mitään virkaa.

Aikoinaan mittaviin CD-levykokoelmiin taltioidut Vihdin Uutisten kuva-arkistot alkavat olla virattomia kun käytössä ei edes ole niin vanhanaikaisia koneita, joissa olisi CD-luukku.

Kaikki on nykyään pilvessä, siellä jossain.

Itse sain pikakoulutuksen lehden tekemiseen ylioppilasjuhlien jälkeisestä ensimmäisestä arkipäivästä alkaen Lohjalla Länsi-Uusimaa -lehdessä kesäkuun alussa 1979.

Ura alkoi tekemällä juttu torihinnoista. Järjestyksessään toinen juttukeikka olikin sitten aivan toisesta ääripäästä: Ojakkalassa sijaitsevan Kemiran Kotkaniemen koetilan toiminnan esitelty.

Tilanhoitaja Auvo Leskelä tarjosi aamiaisen hopea-astioista vanhassa päärakennuksessa. Se oli huippua.

Muutaman viikon kuluttua koitti heinäkuun neljäs päivä 1979. Silloin ilmestyi Vihdin Uutisten historian ensimmäinen lehti.

Arki koitti. Syksyllä menin armeijaa, josta sitten palasin Vihdin Uutisia tekemään seuraavana vuonna.

Pari vuotta työskentelin naapurilehtitalossa, josta sitten palasin Vihdin uutisia tekemään tammikuussa 1983.

Sillä matkalla olen edelleen. Edelleen innoissani jokaisen päivän tuomista mahdollisuuksista.

Kaikki tämän vuosikymmeniä pitkän matkan aikana saatu oppi niin työssä kuin Tampereen yliopiston täydennyskoulutuslaitoksessa tai Johtamistaidon opistolla on ollut tarpeen.

Kaukana, todella kaukana ovat ne ajat, jolloin kovien pakkasten ja jäätyneen vesijohdon takia piti sulattaa kattilassa lunta, jotta sai filmit kehitettyä.

Kehitys -ja kiinnitysaineet Rodinalit, Neutolit ja Agefixit ovat vaihtuneet kauan sitten digimaailman ykkösiin ja nolliin.

Työn sisin ei kuitenkaan ole muuttunut yhtään mihinkään. Vihdin Uutiset on keskustelun herättäjä, ilmiöiden kuvaaja, uutisten kertoja – kaikkea sitä mitä nykyaikaisessa tiedonvälityksessä milloinkin odotetaan.

Printtilehti, näköislehti verkossa, verkkosivut ja Facebook-sivut ovat näkyvimmät osat työstämme.

Näkymätön osa työstämme ovat esimerkiksi ne vuosien ja vuosikymmenten aikana vihtiläisten kanssa luodut kontaktit, joiden avulla meillä on mahdollisuus jatkuvasti pysyä vihtiläisyyden valtimolla.

Itse olen ollut etuoikeutettu kun olen saanut työskennellä Vihdin Uutisissa vuosikymmenet hyvin taitavien työkavereiden kanssa.

Kiitos näistä vuosista Vihdin Uutisten lukijat ja yhteistyökumppanit. Tästä on loistavan tiimimme hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin seuraaville tiedonvälityksen vuosikymmenille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.