Etelä-Nummelan yritysalueiden suunnittelu alkoi virallisesti – "Vihdin tuleva ykköstyöpaikka-alue"

Maanantaisessa uusien yrityskaavojen esittelytilaisuudessa ylreisöllä oli mahdollisuus esittää toiveensa uusille alueille haluttavasta yritystoiminnasta. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Nurmijärven Ilvesvuori, Mäntsälän Kapuli Business Park, Järvenpään Svengi, Boogie ja Intro ovat yrityselämän pieniin ja suuriin tarpeisiin hyvien liikenneyhteyksien varrelle suunniteltuja yritysalueita.

Vihdin kaavasuunnittelijoiden mielestä niistä on otettavissa Vihdin uusien yritysalueiden kaavoittamiseen mallia.

Tämä vahvistui kun kaavoittajat esittelivät maanantai-iltana Hiidenlaakson ja Etelä-Nummelan yritysalueiden suunnitelmia.

Kaavasuunnittelija Tarja Johansson kertoi, että esimerkiksi Nurmijärven Ilvesvuoren yritysalue on suunniteltu kolmessa vaiheessa, brändätty hyvin ja markkinoitu myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Etelä-Nummelan Vanhan Turuntien eteläpuolelle vireillä olevan yritysalueen ensimmäisen vaiheen alustava rajaus on vihtiläisittäin suuri, noin 147 hehtaaria.

Kaikkiaan tälle Vanhan Turuntien ja ykköstien väliselle alueelle saattaa tulevaisuudessa syntyä jopa yli 300 hehtaarin laajuinen yritysalue.

– Tämä on Vihdin tuleva ykköstyöpaikka-alue, Tarja Johansson tiivisti.

Vihdin uusien yritysalueiden kaavasuunnitelmia yleisö kuunteli suurella mielenkiinnolla.

Vihdin Yrittäjien puheenjohtaja Leevi Pursiainen muistutti joustavuuden ja rivakkuuden merkityksestä kaavoituksessa ja huomautti, että teollisuuskaavojen ei pitäisi rajoittaa yrittämistä.

Kunnanvaltuutettu Pentti Pulkkinen vinkkasi ottamaan mallia myös muun muassa Espoon systeemistä yritysalueiden kaavoittamisessa.

Yleiskaavasuunnittelija Olga Hagström huomautti, että Vihtiin tarvitaan uusia yritysalueita muun muassa siksi, että nykyään tuotanto- ja varastotoiminnan yritysalueet ovat harjun päällä.

Kaavasuunnittelija Miia Ketosen mukaan Etelä-Nummelan ja Hanko-Hyvinkää -rautatien varrelle lähelle Vihdin ja Lohjan rajaa suunniteltavan Hiidenlaakson yritysalueiden kaavoja pyritään valmistelemaan ”suhteellisen rivakasti”.

Suunnittelijoiden mukaan maastollisia haasteita riittää niin Etelä-Nummelan alueella kuin Hiidenlaakson alueellakin muun muassa korkeuserojen takia.

Hiidenlaakson alueen halki on lisäksi kaavailtu pistoraidetta Hangon ja Hyvinkään väliseltä sähköistettävältä rautatieltä Espoon ja Salon väliselle oikoradalle, jonka yleissuunnittelu on meneillään.

Hiidenlaakson vajaan 70 hehtaarin laajuista alustavaa rajausta pitäisi Leevi Pursiaisen mielestä välittömästi laajentaa etelän suuntaan.

Kallioita hän ei pidä minkäänlaisina ongelmina – etenkään jos mallia otetaan esimerkiksi Nurmijärveltä ja Mäntsälästä.

– Mäntsälän kunta on louhituttanut yritysalueiden kallioita ja saanut aikaiseksi hyviä tasaisia yritysalueita, jotka ovat menneet hyvin kaupaksi hyvään hintaan.

Samalla Pursiainen muistutti, että Vihdin kunnanvaltuutettuja ja Vihdin Yrittäjien edustajia kävi jo kaksi vuotta sitten tutustumassa nurmijärveläisten tapaan luoda laaja Ilvesvuoren yritysalue.

Hiidenlaakson yritysalueen kaava pyritään saamaan valtuuston käsittelyyn vielä ensi vuoden aikana. Etelä-Nummelan yritysalueen ensimmäinen vaihe on valtuustokäsittelyssä aikaisintaan alkuvuonna 2021.

Uusien yritystonttien saaminen myyntiin uusilta yritysalueilta on maanomistuksellisesti vielä useiden mutkien takana, sillä kunta omistaa alueista tällä hetkellä vain osia.

Uusien yritysalueiden kaavoittamisella on kiire; maankäyttöinsinööri Mika Kukkula huomauttaa, että kunnalla ei tällä hetkellä ole tarjota yli hehtaarin kokoisia yritystontteja.

Vihdin kunnan yrityskehittäjä Kristiina Salo muistuttaa, että Helsinki, Espoo ja Vantaa jo ohjaavat kyselyjä yritystonteista jo pääkaupunkiseudun kehyskuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 11. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 12. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.