Tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Vihdin Uutisten juhlalehti ilmestyy huomenna keskiviikkona. Vihdin Kino on yhtä vanha – ”Kuparihiilet paloivat ja keloja vaihdeltiin”

Merja Leino ja Tauno Stick ovat pyörittäneet Vihdin Kinoa vuodesta 2017 lähtien. - Popcornit kuuluvat tietenkin elokuviin, Stick tuumii. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Millaista oli pyörittää elokuvateatteria aikana, jolloin elokuvien filmit tuotiin teatteriin 30 kiloa painavissa puolen kuutiometrin peltirasioissa? Ja jolloin 600 metriä filmiä kelattiin peltikelalle? Tätä muisteli Vihdin Kinon vuonna 1979 kirkonkylään perustanut Anneli Stick

– Siihen aikaan vanhalla tekniikalla elokuvia pystyi näyttämään viikossa kolme tai neljä, kun nyt niitä on parhaimmillaan näytetty yksitoista, Stick sanoo ja selaa pahvikantista Filmiluetteloa.

– Star Wars – Tähtien sota -elokuva oli ensimmäinen elokuva, joka minun aikanani teatterissa näytettiin. Ensi-ilta oli perjantai 18.2.1979 ja näytöksiä oli kolme ja niissä kävi yhteensä 385 katsojaa, Stick puhelee sormeaan hieman kellastuneiden Filmiluettelon sivujen päällä liu´uttaen.

Stick avaa elokuvan näyttämiseen liittynyttä tekniikkaa 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

– Maskeja levitettiin valkokankaan päälle sen mukaan, millainen elokuvan kuvasuhde oli.

Stick muistelee filmin kuljetukseen käytettyjen kuljetusrasioiden painaneen 30 kiloa.

– Kuljetuskelassa oli 600 metriä filmiä, joka kelattiin koneeseen peltikelalle. Ykköskela ykköskoneeseen ja kakkoskela kakkoskoneeseen. Kahden tunnin elokuvassa oli filmiä kaikkiaan noin 3 000 metriä.

– Sitten koneenkäyttäjän piti istua konehuoneessa ja vahtia kelan vaihtumista. Kuparihiilet paloivat kammiossa, jonka takana oleva peili heijasti valon projektorin läpi valkokankaalle.

Veikko Penttilä avasi elokuvateatterin samaan rakennukseen jo vuonna 1946.

– Muitakin omistajia teatterilla oli. Kuitenkin ostaessani teatterin vuonna 1979, koko talo oli ollut kylmillään ja tyhjänä jo jonkin aikaa, Anneli Stick sanoo.

Stickin nuorempi veli Tauno Stick ja hänen vaimonsa Merja Leino ottivat teatterin ohjat kolme vuotta sitten vuonna 2017.

– Vaikka tekniikka on vuosien ja vuosikymmenten aikana käynyt melkoisen murroksen läpi, elokuvan tehtävät ovat pysyneet muuttumattomina: elokuva viihdyttää, liikuttaa ja nostaa tunteita pintaan, yrittäjäpari pohtii.

– Parhaimmillaan elokuva avartaa omaa maailmankuvaa ja tarjoaa katsojalle mahdollisuuden peilata maailmaa ja omia kokemuksiaan toisiinsa.

Elokuvalippu maksoi 1970–1980-luvuilla kahdeksasta kymmeneen markkaan. Tänä päivänä lipun hinnat ovat 10 euron luokkaa.

– 1970- ja 1980-luvuilla elokuvaveroa maksettiin kymmenen prosenttia lipun hinnasta, nykyään maksetaan saman verran arvonlisäveroa, Merja Leino toteaa.

Kaikkien aikojen katsojaennätykset tehtiin Vihdin Kinossa vuonna 1997, kun valkokankaille seilasi Titanic. Rakkauden tinkimättömän voiman lisäksi teatterisaliin hyökyivät Pohjois-Atlantin hyiset aallot.

– Titanicin kävivät katsomassa kirkonkylässä tuhannet ihmiset. Elokuva pyöri 4-5 viikkoa, ja useita viikkoja näytökset olivat loppuunmyytyjä, Anneli Stick muistelee.

– Teatterijonoa oli Osuuspankille saakka ja naapurin Esa kertoi, että ihmiset olivat kyselleet, että onko R-Kioskilla jokin tarjous, Stick hymähtää ja lisää, että Osuuspankki sijaitsi silloin kirkonkylässä.

Stick ja Leino aloittivat elokuvayrittämisen tekemällä ison remontin teatteriin. Vuonna 2017 tehtiin pintaremontti sekä saliin että aulatiloihin, penkit kunnostettiin, valkokangas uusittiin ja äänentoistojärjestelmä päivitettiin.

– Lisäksi saliin asennettiin koneellinen ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmä uusittiin. Saliin laitettiin myös induktiosilmukka. Halusimme säilyttää vanhan maalaiselokuvateatterin tunnelman kuitenkaan tinkimättä nykyajan tekniikasta.

Tällä hetkellä Vihdin Kinossa pyörii muun muassa Täydellinen joulu -elokuva.

– Taru Mäkelän komedia kertoo uusperheiden yhteisestä joulusta. Elokuva on monilta osin ajankohtainen ajassamme.

Leino ja Stick uskovat elokuvan tulevaisuuteen.

– Teatterissa elokuvan katseleminen on yhteinen ja sosiaalinen kokemus. Kävijämäärät osoittavat, että elokuvateatterissa käyminen on voimissaan.

Leino muistaa liikuttuneensa Sound of music -elokuvasta, jonka hän kävi katsomassa koululuokkansa ja musiikinopettajansa kanssa 1970-luvulla.

– Trappin perhe oli valloittava ja elokuvan lauluja laulettiin sitten musiikintunnilla.

Merja Leino ja Tauno Stick pohtivat elokuvayrittäjän työn olevan pohjimmiltaan samanlaista kuin se on ollut aikaisempinakin vuosikymmeninä.

– Toki tekniikan kehittyminen tuo koko ajan uusia ulottuvuuksia ja ajan hermolla on koitettava pysyä kaikilla osa-alueilla.

– Pienet teatterit yrittävät pärjätä suurten ketjujen puristuksessa. Meillä on uskollinen asiakaskunta, joka mahdollistaa sen, että elokuvia nähdään jatkossakin Vihdissä.

Tänä vuonna Vihdin Kinossa on ryhdytty näyttämään elokuvien lisäksi oopperaa ja balettia.

– Näihin esityksiin sisältyy väliaikatarjoilu, joka tarjoillaan lämpiössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 6. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 7. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 8. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 9. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 10. Järjestöt
 11. Urheilu
 12. Tuumittua: Rankkoja päätöksiä on ennenkin osattu tehdä
 13. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 14. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 15. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 2. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 6. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 7. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 8. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 9. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 10. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 12. Tuumittua: Rankkoja päätöksiä on ennenkin osattu tehdä
 13. Elokuussa tiistai-iltaisin klassikkoautoja Nummelassa
 14. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 15. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.