Kamarikuoron juhlavuoden pääteos –  Mozartin Requiem pyhäinpäivän aattona veti Vihdin kirkon tupaten täyteen kuulijoita

Mozartin Requiemin esittivät Vihdin kamarikuoro, Lohjan Laurentius-kuoro ja Lohjan kaupunginorkesteri Jorma Hannikaisen johdolla. Pirjo Nieminen

toimitus

Pyhäinpäivän aattona Vihdin kirkossa saatiin kuulla vaikuttava esitys Mozartin Requiemistä. Sielunmessun esittivät Vihdin kamarikuoro, Lohjan Laurentius-kuoro ja Lohjan kaupunginorkesteri Jorma Hannikaisen johdolla.

Vihdin kirkonmäki täyttyi autoista ja jalkaisin tulijoista jo lähes tuntia ennen konserttia. Liput esitykseen oli myyty etukäteen loppuun. Toiveikkaita jonottajia odotti ovella.

Tiivistämällä penkkejä ja suntion tuomilla lisätuoleilla kaikki mahtuivat istumaan, ja kuulijoita ja esiintyjiä oli lopulta yhteensä 737.

Suntio Tapio Arvola pahoitteli, että 250 vuotta sitten ei oltu osattu varautua laajempaan parkkipaikkaan kirkonmäellä.

Vihdin kamarikuoro täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Kaisa-Leena Hannikaisen tullessa Vihdin kanttoriksi vuonna 2014 hän perusti puolisonsa, Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin yliopistonlehtorina toimivan Jorma Hannikaisen kanssa seurakuntaan korkeisiin tavoitteisiin pyrkivän kuoron.

Riittävästi hyviä laulajia löytyikin sekä Vihdistä että naapurikunnista. Kuoro on jo esittänyt merkittäviä isoja teoksia mutta osallistunut myös seurakunnan jumalanpalvelusten elävöittämiseen.

Yhteistyökumppaneina ovat jo aikaisemmin olleet barokkiorkesteri Galantina ja Lohjan kamarikuoro, ja nyt Lohjan kaupunginorkesteri ja Laurentius-kuoro. Vihdin kamarikuoro halusi tarttua tähän rakastettuun teokseen, Mozartin Requiem-messuun viisivuotisjuhlavuotensa pääteoksena.

Konsertin solistinelikko antoi ammattitaitoisen ja kauniin panoksensa esitykseen. Sopraanosolisti oli Tuuli Lindeberg, mezzosopraano Essi Luttinen, tenori Juho Punkeri ja basso Jari Parviainen, jonka syvä ja lämmin basso sekä kaiken osaaminen ulkoa herätti ihastusta.

Yksi Vihdin kamarikuoron altoista, Leena Haapaniemi, kuvailee tunnelmiaan esityksen jälkeen:

– VKK on ollut minulle kaikkien haaveiden täyttymys. Luulin jo, että aika on ajanut ohi, en varmaan koskaan enää pääse laulamaan mitään suurta. Ja sitten tuli Kaisa-Leena ja toi mukanaan Jorman ja he perustivat VKK:n, ja minä pääsin mukaan!

– Nämä viisi vuotta ovat olleet täynnä toinen toistaan upeampia kokemuksia. Välillä on ollut todella haastavaa ja vaativaa, mutta kaikesta on selvitty kunnialla. Taitavat ja asiansa osaavat kannustavat johtajat ovat antaneet meille mahdollisuuden onnistua, Leena Haapaniemi toteaa.

Sielunmessu alkaa pyynnöllä ”Herra, anna heille ikuinen lepo (requiem aeternam), ja ainainen valkeus loistakoon heille”.

Tämän sielunmessun tempo ja voima esimerkiksi Gabriel Faurén herkkään Requiemiin verrattuna on välillä lähes sotainen. Tuba mirum -osassa ”torvi kutsuu kaikki valtaistuimen eteen”.

Pasuunat soivat Vihdin kirkon akustiikassa vaativina. Välillä musiikki seestyy ja laulaja huokailee itsekin Suuren tuomarin edessä armoa anoen: ”Sinä, joka annoit anteeksi Magdalan Marialle, ja kuulit ryövärin rukouksen ristinpuulla, Sinä olet antanut minullekin toivon.”

Monet kuulijoista kommentoivat kuulemaansa. Eräs vaikeassa elämäntilanteessa ja juuri surun kohdannut henkilö sanoi, että ”tämä oli juuri minulle, tunsin sen ihan varpaissani saakka”.

– Requiem pyhäinpäivän aikaan koskettaa herkkiä tunteita. Kaikilla meillä on joku, jota muistelemme. Silloin on tärkeätä, että esitys vastaa tunteisiin. Kun eteen tulee tällainen levollinen, turvallinen ja hengittävä esitys, sen ottaa kiitollisena vastaan.

– Olipa komea Requiem. Ehjä, tasapainoinen, juuri oikealla tavalla harras. Kaikki mitä tarvittiin eikä mitään liikaa.

– Peukutin ensimmäisen kerran jo alussa, kun kuulin, miten upeasti selvititte Kyrien luritukset. Ja olihan se silkkaa lääkettä sielulle alusta loppuun.

– Esitys oli hienossa tasapainossa, myös orkesterin kanssa. Kaikki solistit erinomaisia, tenorilla ja sopraanolla erittäin kauniit äänet.

– Pääkaupungista tulleet kuulijat olivat olleet melkoisen yllättyneitä, että maaseudun rauhassa esitetään näin korkeatasoista klassista musiikkia. Kuoro soi upeasti ja puhtaasti. Lupasivat tulla ilman muuta uudelleen VKK:n konserttiin.

Kerttu Vehola kuvaili kokemustaan:

– Konsertti oli mahtavaa kuunneltavaa, melkeinpä henkeä salpaavaa. Kirkossa tunnelma oli lämmin ja vastaanottava. Kiitos kaikille asianosaisille. Kyllä Hannikaisen pariskunta on tuonut ennestäänkin monipuoliseen Vihdin seurakunnan musiikkitoimintaan laadukkaan lisän.”

Tomi ja Ritva-Liisa Urho olivat kuulijoiden joukossa. Ritva-Liisa soitti aikoinaan Martti Kilpeläisen johtamassa Vihdin kapellissa kontrabassoa, jolloin eri sielunmessut tulivat hänelle tutuiksi.

Tomi on ollut Vihdissä Thromos-yhtyeen laulajana, muualla hän on ollut esittämässä mm. Duruflén Requiemiä.

Mozartin Requiem on Tomille tuttu erityisesti Amadeus-elokuvasta, jonka hän tunnustaa katsoneensa lukemattomia kertoja.

Ritva-Liisa totesi: – Oli vaikuttava. Oli ihana vain istua ja kuunnella hyvää musiikkia”. Molemmat olisivat mielellään olleet mukana soittamassa ja laulamassa. – Kapellimestari johti varmalla ja ammattitaitoisella otteella.

Tämä konsertti oli myös kunnianosoitus emerituskanttori ja musiikkineuvos Martti Kilpeläisen elämäntyölle.

Hän oli tehnyt tämän sävellysmuodon vihtiläisille hyvinkin tutuksi, joten hän Kaisa-Leenan sanoin on ”Suomen requiemistein” henkilö.

Martti teki valtavan työn muun kanttorin työn ohessa valmistellessaan ja harjoittaessaan viisi eri säveltäjien Requiemiä, joita esitettiin hänen johdollaan yli 60 kertaa sekä Vihdissä että eri puolilla Suomea, useimmat yhteistyössä Vihdin kantaattikuoron, Vihdin kapellin ja Hyvinkään Oratoriokuoron kanssa.

Yllätetty ja sanattomaksi mykistynyt Kilpeläinen nousi urkuparvella seisomaan ja sai vastaanottaa ruusun, Kaisa-Leenan halauksen sekä Hiidenheimo-säätiön stipendin.

Pirjo Nieminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 15. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.