”Tämä on vaihtoehdoton laskelma” – Vihtijärven jätevesi-ilta toi kylätalolle asukkaita, kunnanpäättäjiä ja jätevesineuvojia

Väkeä Vihtijärvellä oli niin paljon, etteivät viimeiset kymmenen edes mahtuneet istumaan. Minna Saarinen

Minna Saarinen

Paikalla oli toiseksi eniten ihmisiä sitten kylätalon avaamisen jälkeen, kun tiistaina järjestettiin Vihtijärvellä jätevesi-ilta kiinteistöjen omistajille. Illassa esiteltiin alueelle laadittua vesihuoltoverkostojen yleissuunnitelmaa sekä annettiin neuvontaa kiinteistökohtaisista käsittelyjärjestelmistä.

Vihdin Vesilaitoksen johtaja Krista Viitasalo esitteli mahdollisen alueelle tulevan jätevesitekniikan kustannusarviota ja vaihtoehtoja.

Pöyry Finland on laatinut Vihdin veden toimeksiannosta Vihtijärven alueelle vesihuollon yleissuunnitelman sekä arvioinut sen kustannukset. Liittymishalukkuuskyselyn perusteella arvioitiin tapahtumankin yhteydessä, kuinka mahdollista vesihuoltoverkoston rakentaminen Vihtijärvelle on. Kysely on avoinna yhä, 3.11 asti.

– Vesilaitos ei toimi verovaroilla, vaan käyttömaksuilla. Silloin toimintakulujen kattaminen edellyttää ison määrän liittyjiä tai korkeammat liittymismaksut, totesi Viitasalo.

Verkostoa Vihdin Vesi on kaavaillut Siippoon suuntaan Röykkään tai oman paikallisjärjestelmän. Suunnitelmat olivat kunnanhallituksessa käsittelyssä joulukuussa. Nurmijärven veden kapasiteetti olisi riittävä ottamaan Vihtijärven jätevedet vastaan.

Nyt suunnitelma on, että Vihdin vesi ostaisi Nurmijärven vedeltä Vihtijärven palvelut.

Yleissuunnitelma on laadittu koko Vihtijärven alueelle. Kun saadaan vastauksia, selkiytyy mille alueelle tehdään, ja mikä on lopullinen liittymismaksu.

Vaikka maksu oli nyt vasta alustava, ei tämä saanut riemullista vastaanottoa vihtijärveläisten keskuudessa. Alustavan suunnitelman ja vastausten mukaan liittymismaksu olisi rapsakat 28 000 euroa kiinteistöä kohden.

Terhi Renko Pöyryltä kertoi selvityksestä, joka pohjautui vesihuollon yleissuunnitelmaan ja asukaskyselyyn.

Nyt toiminta-alueen määrittäminen oli siinä mielessä erikoinen, että kyläläisten mukaan he ovat halunneet laskelmiin Vihtijärven keskusta-aluetta, mutta Pöyryn selvityksessä oli selvitetty aivan kauimmaiset kulmatkin.

Taajama-alueella liittyminen olisi pakollista. Taajaman ulkopuolella liittymisvelvoitetta ei ole, mikäli vesihuolto on ajan tasalla ja täyttää vaatimukset.

Koko alueelta on tarkennettu maaperää: missä on savea, missä kalliota tai moreenia. Paikkatietoanalyysin jälkeen tehtiin aluejako päälinjoihin ja -haaroihin. Sitten laskettiin kustannukset kiinteistöä kohden. Kaikkiaan verkoston kokonaispituus olisi 48 kilometriä.

– Savea on maassa paljon ja louhintaa olisi tehtävä. Alue on hieman haastavaa rakennusteknisesti.

Verkosto tulisi painelinjoina, joka on hieman halvempaa kuin muut tavat.

– Jos ajatellaan tavallista, työssäkäyvää ihmistä, ei tämä ole realistista. Täällä asuu eläkeläisiäkin. Nyt järki käteen hyvät päättäjät, Hans Brummer totesi yleisön joukosta.

– Tämä on aika vaihtoehdoton laskelma, jatkoi Markku Pietilä yleisöstä.

Vihtijärven jätevesi-ilta

Pöyryn selvityksen mukaan vesihuoltolinjat tehtäisiin nyt Nurmijärveltä ostopalveluna Vihdin Veden kautta Vihtijärvelle, alustava liittymismaksu 28 000 euroa.

Lopullinen maksu selviää, kun Pöyry saa tehtyä uuden selvityksen.

Tavoitellaan 80:n liittymisprosenttia. Taajama-alueella liittyminen pakollista. Taajaman ulkopuolella liittymisvelvoitetta ei ole, mikäli vesihuolto on ajan tasalla ja täyttää vaatimukset.

40 vastausta oli tullut maanantaihin mennessä. Eniten vastauksia Lopentieltä.

Vihtijärvellä paljon vesistöjä, kolme pohjavesialuetta ja haastava maasto rakentaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 7. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 8. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 11. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 12. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 13. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 14. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.