Ilmailumuseo ja legendaarisen DC3:n säilytyshalli ovat vielä unelmia – miljoonainvestoinnit ovat meneillään Nummelan lentokentällä

Nummelan lentokeskuksen puheenjohtaja Tom Arppe esitteli lentokentän kehittämistä tiistai-iltaisessa rotarien järjestämässä yleisötilaisuudessa. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Nummelan lentokentällä on meneillään laaja nykyaikaistaminen; kiitoteitä tasataan, asfaltoidaan ja valaistaan, sääasema on asennettu ja BF-lennon sekä ilmailukerhon uusien hallien rakentaminen on starttivaiheessa.

Lentokenttä on osa etälennonjohtokonseptin pilottikohteista. Purjekoneiden sähköistä ilmaanvetovinssiäkin on jo testattu.

Rotaryklubi Vihti Nummelan tiistai-iltaisessa esittelytilaisuudessa Nummelan lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe ei pitänyt mahdottomana etteikö Nummelan lentokentällä olisi jossain vaiheessa myös ilmailumuseo ja legendaarisen DC3 -lentokoneen säilytyshalli.

– Hallille on paikkavaraus, samoin ilmailumuseon tiloille, Arppe esitteli karttojaan.

Vihdin kunta sai omistamansa lentokenttäalueen kiitoteiden asfaltointiin 450 000 euron avustuksen liikenne- ja viestintäministeriöltä.

Kunnan oma panostus kiitoteiden nykyaikaistamiseen on 300 000 euroa, jonka alueen vuokrannut Nummelan lehtokeskus maksaa vuokrina kunnalle takaisin 20 vuoden aikana.

Cumulus ry:n lentokonehalli maksaa Arppen mukaan noin 420 000 euroa ja BF-Lennon halli on siitä huomattavasti kalliimpi kun on puolilämmin. Koneita on tulossa alueelle lisää noin 30.

Nummelan lentokentän pitoa, rakentamista, palveluita Ja varustusta säätelevät Traficomin ilmailumääräykset.

Tämä tarkoittaa muun muassa säännöllistä puuston raivausta, sillä kiitoalueen, siirtymäpintojen sekä lähestymis- ja nousupintojen on oltava esteistä vapaita.

Vanhan pääkiitotien leveys oli kahdeksan metriä. Nyt uusittu pääkiitotie on 20 metriä leveä. Lentokentän uusien järjestelmien asentamisen takia alueelle upotetaan kaapeleiden suojaputkia noin viisi kilometriä.

Kiitotievaloiksi löytyi ratkaisu, jossa valojen yläpinta on vain noin sentin verran maanpinnan yläpuolella. Valot syttyvät kun lähestymässä olevan koneen pilotti napsuttelee viestintävälineensä tangenttia.

Kulunvalvonnan järjestelmä asennetaan lentoturvallisuuden kannalta kaikkein kriittisimmälle alueelle kiitotielle.

– Tälle alueelle asennetaan neljä kameraa, joista kaksi on infrapunakameroita. Tarkkuus on huippua, sillä näiden kameroiden avulla pystytään tunnistamaan jopa eri lintulajeja, Tom Arppe esittelee.

– Kulunvalvontajärjestelmä varoittaa sekä laskeutuvaa pilottia että maassa olevia siitä jos on kiitotiealueella kun kone on laskeutumassa. Täten parannetaan molempien turvallisuutta, Arppe toteaa.

Tämä etälennonjohdon järjestelmään tarvittava tekniikka maksaa noin 58 000 euroa.

Arppen mielestä lentokentän alue on myös loistava ulkoilualue, jossa eri tahojen intressit on soviteltava yhteen.

Vaaratilanteita on hänen mukaansa syntynyt säännöllisesti kun kiitotiellä on ollut ulkoilija kuulokkeet korvilla ja katse puhelimessa.

– Kiitotiellä ei ole periaatteessa mitään oikeutta kävellä. Yritämme tosissamme nyt sovitella yhteen erilaiset harrastustarpeet lentokenttäalueelle, Arppe vakuuttaa.

Kiitotien saneeraustyössä poistettiin paljon maamassoja, jotka läjitettiin kentän reuna-alueelle. Siitä tulee osa uudelleen linjattavaa "aurinkolatua".

Alueen uudistustöiden tuloksena retkiluistelurata jäädytetään uuteen paikkaan kentän tuulipussin ja Tarmonmajan väliselle alueelle. Pääkiitotiellä aiotaan testata talviaikaista lentotoimintaa.

Sähkövintturi ja alueen luonto

Lentokenttä aiotaan varustaa purjekoneiden sähkövinssillä. Tällä suomalaisella tekniikalla onnistuvat rivakat vedot, "nollasta sataan kahdessa sekunnissa".

Nelimillisen köyden avulla purjekone saadaan testien mukaan ilman pärinöitä 700 metrin korkeuteen muutamassa minuutissa. Vinssaus maksaa noin 15 euroa, lentokoneen vetämänä noin 35 euroa.

Lentokeskuksen puheenjohtaja Tom Arppe muistuttaa, että vinssaustoiminnan aikana kiitotietä ei saa missään nimessä ylittää.

Arppen luonnehdinnan mukaan hoidettu lentokenttä ympäristöineen on ainutlaatuinen paahdealue.

– Alueella on kymmenkunta uhanalaista kasvi- ja eläinlajia. Kiitotien peruskorjauksen yhteydessä uhanalaiset kasvit kaavittiin alta pois ja siirrettiin sekä istutettiin uusille alueille.

Alueelle tehdään myös hyönteisbiotooppeja. Palosirkkoja alueella on todella paljon.

Arppen mukaan Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on ollut ratkaisuihin tyytyväinen.

Hän esitteli myös lentotoiminnasta aiheutuvaa melua.

Asuinalueen päiväajan kynnysarvo on 55 desibeliä. Arppen mukaan se ylittyy useiden mittausten mukaan kentällä vain alueella, jossa ei ole asutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 2. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 5. "Kaikki leiriläiset tekivät hyviä tekoja" – Vihdin 4H-yhdistys ja kunta järjestivät yhdessä lapsille päiväleirin
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Juuri nyt: Vihtiläinen mansikanviljelijä Vesa Manninen: ”Kun itse poimii, tietää just, minkä marjan on ottanut”
 4. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 5. Ravinnetasetutkimus alkaa – tavoitteena arvioida Hiidenveden sisäistä ja ulkoista kuormitusta
 6. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 7. Repimistä hiuksista ja korvasta sekä tönimistä: Pahoinpitely vihtiläisravintolassa – kahdelle naiselle sakkoja
 8. Markkinaoikeus kumosi hankintapäätöksen Länsi-Uudenmaan Kulkukeskuksen operaattorista
 9. Kasvihuonepäästöt ovat laskusuunnassa: Vihdin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 alkaen 11 prosenttia
 10. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 11. Nummelan Kiipeilyverstas Kantti on avattu: "Onnistumisen kokemukset innoittavat jatkamaan"
 12. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 13. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 14. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 15. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.