Kavahdatko sädesientä tai kosteusvaurioita? THL:n mukaan kyse on usein tunnepohjaisesta liioittelusta

Sisääilmaongelmaisten rakennusten käyttäjien ja tieteellisten tutkimustulosten erot aiheuttavat hämmennystä. Kuvituskuva. Simo Roth

Crista Lassfolk-Feodoroff

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan sisäilmaan liittyvät terveysriskit koetaan usein suurempina ja vakavampina, kuin mitä ne tutkimustiedon perusteella ovat.

Asia ilmeni THL:n toteuttamasta Kansallisesta sisäilmakartoituksesta, jossa selvitettiin suomalaisten tietoja ja käsityksiä sisäilmasta ensimmäistä kertaa.

THL tiedottaa tutkineensa asiaa, koska käyttäjien ja tutkimusten erot aiheuttavat hämmennystä.

Esimerkiksi kosteusvaurioiden ajatelleen usein olevan terveydelle haitallisempia, kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Yli puolet kyselyyn vastanneista arvioi kosteusvaurioiden olevan vakava haitta terveydelle, vaikka jonkinasteisia kosteusvaurioita on lähes kaikissa rakennuksissa.

Tieteellisten tutkimusten mukaan kosteus- ja mikrobivaurioista vain pieni osa niin vakavia, että ne lisäävät esimerkiksi astman riskiä.

Toinen hyvä esimerkki sisäilmaongelmista on THL:n mukaan sädesieni. Kyselyyn vastanneista noin kaksi kolmasosaa piti sädesienen esiintymistä varmana merkkinä sisäilman haitallisuudesta.

Tutkimustiedon perusteella sädesienet voivat olla merkki rakennuksen kosteus- ja mikrobivauriosta, mutta niiden löytäminen rakennuksesta ei automaattisesti osoita, että rakennuksen käyttämisestä olisi haittaa terveydelle.

THL muistuttaa, että sädesieniä ihminen kohtaa esimerkiksi luonnossa liikkuessa, koska niitä esiintyy paljon ympäristöstämme, kuten mullassa ja sulan maan aikana myös ulkoilmassa.

THL peräänkuuluttaa sisäilma-arviointiin nykyistä vähemmän tunnepohjaista keskustelua. Rakennukset pitäisi tutkia eikä oireilua tulisi suoraan käyttää sisäilman epäpuhtauksien mittarina.

Tutkimustiedon mukaan oireilu on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, terveydentila ja kuormittavat asiat, kuten viihtyisyys ja tyytyväisyys töissä ja koulussa.

Myös pelot ja harhaluulot voivat aiheuttaa oireita.

– Rakennuksen tilanne tulee arvioida kokonaisvaltaisesti pätevien ammattilaisten voimin, THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 7. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 8. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 9. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 10. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 11. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 12. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 13. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 14. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 15. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.