Harrastustakuu on toteutunut vasta pienessä osassa kuntia – "Pitäisi murtaa myytti, että harrastaminen on mahdollista vain ohjatusti"

Kunnat suuntasivat harrastepalveluja pääasiassa alakoululaisille. Arkisto/Marko Happo

Anniina Virtanen

Moni kunta ei sitoutunut harrastustakuuseen, vaikka ajatukseen suhtauduttiin positiivisesti, selviää tutkija Leena Haanpään tutkimusraportista. Kyselyyn vastasi 180 kuntaa. Harrastustakuu ei toteutunut 77 prosentissa kunnissa.

Harrastustakuun tavoitteena on taata vähintään yksi mieluinen harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle. Se on yksi keino varmistaa yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutumisen. Harrastaminen lisää lasten ja nuorten hyvinvointia ja vähentää syrjäytymistä.

Vaikka halua olisi löytynyt, monesta kunnasta puuttui rakenteellinen valmius harrastustakuun varmistamiseksi. Esimerkiksi neljä kymmenestä kunnasta ei ollut nimennyt vastuuhenkilöä lainkaan.

Moni kunta kuitenkin tarjosi lapsille ja nuorille erilaisia harrastepalveluja edistämään yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia. Harrastamisen kynnystä madallettiin erilaisilla harrastuspasseilla ja maksuttomilla kokeiluilla.

Suurin osa harrastustakuun alaisesta toiminnasta oli suunnattu peruskoululaisille. 90 prosentissa kunnista ne kohdistuvat alakoululaisten harrastustoimintaan.

– Meidän pitäisi pystyä murtamaan perheissä ja lapsissa elävää myyttiä siitä, että harrastaminen on mahdollista vain ohjatun toiminnan kautta ja menestyminen on mahdollista vain ohjatun toiminnan kautta, totesi yksi kyselyyn vastanneista.

Nuorisotutkimusverkoston osaamiskeskus toteutti yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa vuosina 2018–2019 selvityksen lasten ja nuorten harrastustakuusta. Selvitys tuottaa tietoa yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutumisesta Suomen kunnissa sekä kerryttää tietopohjaa lasten ja nuorten harrastamisesta.

Lasten ja nuorten harrastamattomuuden syiden perkaaminen ei ole yksiselitteinen asia. Kunnilla on oma, lakisääteinen roolinsa vapaa-aikapalveluiden tuottajina.

Tässä asetelmassa harrastustakuu näyttää kuitenkin tutkimuksen mukaan jäävän hallitusvetoiseksi, vaikka kunnilla on keskeinen rooli sen toteuttajina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.