Nappaako McDonald's tämän? Suomalaisyritys kehitti ainutlaatuisen kartonkisen pillin – "Ainoa liimaton pilli maailmassa"

Dolea Oy:n Mika Salo (oikealla) ja Ismo Sillanpää riemuitsivat Kasvu Openin voitosta torstaina Jyväskylässä. Marko Kauko

Miina Hakala

Mika Salomäen keksimät kartonkiset juomapillit saavuttivat menestystä, kun pillejä valmistava Dolea Oy vei startup-yritysten sarjan voiton Kasvu Openissa.

– Voitto merkitsee tosi paljon, koska Kasvu Openiin valitaan Suomen parhaita yrityksiä, joilla on kasvupotentiaalia, Salomäki sanoo Aamuposti-lehdelle.

Salomäki on kehitellyt kartonkipillit Hyvinkään Villatehtaalla toimivan Her Majesty’s Drinking Box -kehitysyhtiön nimissä.

Pillien kaupallistamisesta ja myymisestä vastaa Salomäen luotsaama Dolea Oy.

Salomäki ei voi vielä paljastaa kenen kanssa kauppoja on syntymässä, mutta mukana on esimerkiksi eräs tunnettu kansainvälinen pikaruokaketju.

Tänä vuonna yritys on tehnyt suuren harppauksen pillien tuotannossa, sillä syksyn aikana on valmistunut kone, jolla kartonkipillejä tuotetaan teollisesti.

– Kone on avainasemassa, koska nyt meillä on mahdollisuus vastata kysyntään, joka on ollut hurjaa. Nyt on mahdollista alkaa toimittaa pillejä pikapuoliin, hyvinkääläinen Salomäki kertoo Aamupostille.

Tuotantoa on jatkossa tarkoitus jakaa ulkomaille, ja koneita myydään tehtaille lisenssipohjaisesti.

Salomäen mukaan neuvotteluja on käyty niin Amerikassa, Euroopassa kuin Aasiassakin.

Dolea Oy tavoittelee nopeaa kasvua. Tarkkoja lukuja Salomäki ei halua avata esimerkiksi ensi vuoden tavoitteista, mutta hän sanoo, että ”miljoonaluokkiin tullaan pääsemään nopeasti”.

Euroopan Unioni on päättänyt kieltää kertakäyttöiset muovituotteet vuoteen 2021 mennessä. Salomäen mukaan tällä hetkellä maailman pilleistä 97 prosenttia on muovisia.

Paperisia pillejä tekevät toki muutkin kuin Dolea, mutta sillä on puolellaan kilpailuetu.

– Perinteiset paperipillit tehdään käärimällä yhteen kolme paperia, joista yksi kastellaan liimaan, mikä pitää pillin kasassa. Dolea-pilleissä käytetään Kotkamillsin kartonkia, jossa on muoviton pinnoite, joka voidaan kuitenkin kuumasaumata yhteen. Meillä on ainoa liimaton pilli maailmassa, Salomäki sanoo.

Kartonkisesta pillistä uutisoi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 7. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 8. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 9. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 10. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 11. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 12. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 13. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 14. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 15. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.