Vihdin kunta siirtyy vaiheittain led-valaistukseen

Kunnanvirasto. Maija-Liisa Nyman

toimitus

Kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa syntyi yksimielinen lausunto Vihdin kunnan talouden tasapainottamisohjelmasta ja vuosien 2020-2022 toimenpiteistä.

Kunnallistekniikassa siirrytään julkisten alueiden valaistuksessa vaiheittain led-tekniikkaan. Tavoitteena ovat säästön energiankulutuksessa.

Harkinnassa on myös hulevesimaksu, joka on käytössä useissa Suomen kunnista. Maksulla katetaan yleensä hulevesijärjestelmän rakentaminen ja ylläpito. Maksun käyttöönotto Vihdissä edellyttää päätöstä maksuperusteista.

Tilapalvelun taloutta rasittavat tyhjillään tai vajaakäyttöisinä olevat tilat. Tilankäytön tiivistäminen sekä tyhjien kiinteistöjen myyminen synnyttää lautakunnan antaman lausunnon mukaan säästöjä niin lämmitys- ja valaistuskustannuksissa kuin muissakin kiinteistöjen ylläpitokustannuksissa.

Vihdin kunta on liittynyt KETS-sopimukseen, jolla tavoitellaan suunnitelmallisia ja systemaattisia säästöjä kiinteistöjen energiakulutuksessa.

Uusiutuvan energian käyttöä aiotaan lisätään kunnan kiinteistöissä sekä muissa kohteissa, joihin esimerkiksi aurinkoenergiajärjestelmiä voidaan integroida.

Tilapalvelun osalta lautakunta toteaa, että Oinasjoen koulun sulkemisella vältettäisiin terveystarkastajan syyskuisen tarkastuskäyntinsä perusteella edellyttämä koulun keittiöön kaikkien pintojen remontointi.

Ateria- ja puhdistuspalvelujen osalta lautakunta ei esittänyt säästöjä, koska niiden edellytykset ovat suoraan sidoksissa palveluverkon laajuuteen.

Vesilaitoksen palvelumaksut on määritetty viimeksi 2015. Palvelumaksuihin on nyt tulossa tämän hintamuutoksen jälkeen toteutunutta kustannustason nousua vastaava korotus.

Vesilaitoksen päivystyksen järjestäminen omana työnä edellyttää lautakunnan lausunnon mukaan asiasta sopimista päivystykseen kaavailtujen henkilöiden kanssa.

Elinvoimapalveluiden tulosalueen alaisten yksiköiden osalta tasapainotusohjelman luonnoksessa on listattu kaksi toimenpidettä: kiinteistöveroselvityksen jatkaminen ja kiinteistötoimitusten ottaminen omaksi, kunnassa tehtäväksi työksi maanmittauslaitokselta ostettavan palvelun sijaan.

Kiinteistöveroselvitys on käynnissä, ja sen edistämisessä paikkatieto- ja mittauspalvelu tekee yhteistyötä rakennusvalvonnan kanssa.

Valmistuessaan selvitys tuottaa lautakunnan mukaan kunnalle merkittävää vuosittaista lisätuloa kiinteistöverokertymän kautta.

Kiinteistöveroselvityksen taloutta tasapainottava vaikutus syntyy tulojen lisääntymisenä. Lautakunta pitääkin selvityksen jatkamista ja sen tulosten saamista käytäntöön ensitilassa tärkeänä.

Kiinteistötoimitusten ottaminen omaksi työksi sekä vähentää maksettavia kuluja, että lisää kunnan saamaa tuloa.

aKulujen väheneminen ja lisätulot jakaantunevat tulevaisuudessa mittaus- ja paikkatietopalveluiden sekä maankäyttöpalveluiden kesken.

Lisätulojen riippuu toimitusten määrästä ja vaihtelee vuosittain.

Aikaisin mahdollinen ajankohta toimitusten aloittamiseen on ensi vuoden elokuun alku. Lautakunta pitää toimitusten siirtämistä omaksi työksi perusteltuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 7. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 8. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.