Stressaako? – "20 minuuttia metsässä riittää, vaikka ihminen viedään sinne puoliväkisin", sanoo hyvinvointivalmentaja

Metsään mentäessä toimii vanha ohje: jätä aivot narikkaan, eli lopeta ajattelemasta. Marita Itävuori

Marita Itävuori

Pieni joukko ulkoilukamppeisiin sonnustautuneita naisia ja yksi koira lähtivät lähimetsään kokeilemaan, millaisia vaikutuksia syksyinen metsä tarjoaa.

Kyseessä ei ollut tavallinen kävelylenkki, vaan Villitarhan Katriina Mähösen johdolla harjoiteltiin läsnäoloa ja havainnointia. Loviisalainen Villitarha järjestää muun muassa ihmisten hyvinvointiin liittyviä kursseja.

Metsäharjoitusten tavoitteena oli saada tuntumaa luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin. Sen sijaan että rynnisimme harjun halki sivuillemme vilkuilematta, opettelimme tuntemaan ja aistimaan.

– Ei saa käyttää aivoja. Ja sitä on tulossa lisää, Mähönen sanoo Loviisan Sanomissa.

Tunnin metsäkävelyn aikana tutustuttiin tietoiseen kävelyyn, tehtiin hengitysharjoituksia, katseltiin metsäluonnon yksityiskohtia, ja lopulta otettiin kaikki aistit käyttöön: haisteltiin, maisteltiin ja kosketeltiin.

– Naureskellaan, että oletteko puunhalaajia? Kannattaa kokeilla!

Mähösen vinkit olivat arkipäivän viisauksia, jotka yleensä pakkaavat kaikessa tohinassa unohtumaan.

– Kun arki pakottaa päämäärätietoisuuteen, pitää hidastaa.

Arjessa jo hetken pysähtyminen auttaa. Mähösen mukaan mikrotauot auttavat ihan oikeasti jaksamaan.

Tärkeintä on oppia olemaan tässä ja nyt. Pääkopan sijasta on käytettävä kroppaa.

Moni ryhmäläinen mietti, että lenkillä ollessaan ei useinkaan huomaa, missä on. Mikäli luonnon hyvät vaikutukset haluaa saada käyttöön, ympäristöään on aistittava.

Oppimalla olemaan läsnä hetkessä on Mähösen mukaan monia vaikutuksia. Se auttaa parantamaan myös ihmisten välistä kommunikaatiota.

– Liikenneturvallisuudenkin kannalta olisi hyvä, jos ihmiset olisivat läsnä hetkessä, Mähönen huomautti.

Voimaa, rentoutumista ja rauhoittumista on luonnosta haettu varmaan aina, ainakin näillä Pohjolan perukoilla.

– Stressihormonit alkavat laskea jo 20 minuutin jälkeen, kun luonto alkaa vaikuttaa. On hämmästyttävää, että niin käy, vaikka ihminen vietäisiin metsään puoliväkisin.

Jos luonnon keskelle ei ehdi pidemmäksi aikaa, kannattaa lyhyetkin mahdollisuudet käyttää hyväksi. Voi kävellä vaikka puiston halki. Mitä pidempään luonnon keskellä voi viipyä, sitä pitkäaikaisempi on kuitenkin sen vaikutus.

– Tämä ei ole sellaista, että mitataan askelia askelmittarin avulla. Luonnon vaikutus ei ole itsestään selvä, vaan on tehtävä valinta.

Mitä pitempään luonnon hyvät terveysvaikutukset pääsevät vaikuttamaan, sitä paremmat seuraukset ovat.

Myönteisiä tuntemuksia tarjoavat niin oma mielenmaisema, kuin mielipaikka. Luontoelementtiä voidaan käyttää aivan tietoisesti ja tavoitteellisesti kuntoutuksessa, terapiassa, hoidossa ja ohjauksessa.

Mielipaikan hyvää tekevästä vaikutuksesta varmaan jokaisella on kokemuksia. Mielipaikkaansa voi vaeltaa jokainen, kun laittaa silmät kiinni ja antaa ajatuksen vaeltaa.

Tämän jutun julkaisi ensin Loviisan Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 4. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 5. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 6. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 7. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 14. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 15. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.