Yrittäjällä pääpaino on koko maan tasolla harvinaisissa pienryhmätunneissa – Zellelää Vihdin Haimoossa emännöi nyt Jasmin Varsta

Jasmin Varsta ja upea ori Kaspian Kiss Maneesissa. Tilalla on hyväpohjainen, hoidettu ravirata, täyspitkä maneesi sekä katettu kävelykone, joka on talviaikaan kuivana ja sulanmaanaikaan vesikävelykone. Minna Saarinen

Minna Saarinen

Haimoolaiselle Zellelän tilalle on löytynyt jatkaja. Nainen uuden toiminnan takana on alun perin Kruunuhaasta kotoisin oleva helsinkiläinen, joka halusi jo lapsena maaseudulle.

– Kinusin usein äidiltä, että ostetaanko maatila. Ei ostettu, mutta nyt asumme mieheni kanssa Hyvinkään maaseudulla kolmostien varressa. Täältä Zellelään on vain 20 minuutin ajomatka, kokenut hevosalan yrittäjä Jasmin Varsta iloitsee.

Mitä kautta tulit tänne?

– No, kuka ei tulisi Zellelään? Hulluhan sitä olisi, jos tätä ei olisi ottanut vastaan, Varsta naurahtaa, jatkaen että kun Satu Juurinen etsi jatkajaa, otti Varsta saman tien häneen yhteyttä.

Varsta kertoo, että Juuriset jäivät asumaan tilalle. Heillä on yhä oma ravihevosiin painottuva toiminta tilalla.

Varsinainen asiakastoiminta on nyt Varstalla.

Vaikka moni vanha Zellelän osa, kuten täyshoitopaikat ja kuntoutus toimii yhä Varstan hoivissa, on pääpaino laadukkaissa pienryhmätunneissa.

Ne ovat suunnattu aikuisille ja teini-ikäisille. Lisäksi Varstalla on kaksi ihastuttavaa miniponia, jotka ovat myös väsymättömiä seurahevosia.

Jutustelemme Varstan kanssa hevosista ja ratsastamisesta uusissa sosiaalitiloissa. 1.10. Zellelässä aloittanut WellDressagen Varsta tuntuu hallitsevan hevostietoutta enemmän kuin suuri osa hevosista tietävistä konsanaan.

Aiemmin Varstalla oli Hyvinkäällä kaksi tallia. Nyt toiminta siirtyy Haimooseen. Aiemmin Hyvinkäällä majailleet hevoset ovat käytössä nyt Zellelässä.

– Hyvinkäällä oli pienemmät tallit, joissa ei ollut maneesia: se on olennainen osa toimintaa.

Varsta on pitänyt ratsastustunteja 15 vuotta, ja naisella on ollut 12 vuotta oma yritys.

– Parikymmentä vuotta olen tehnyt hevosalan hommia, Ypäjältä koulutuksensa saanut Varsta kertoo.

Hevosia Varstalla on tällä hetkellä 12, sisältäen ”rusinat” alias miniponit. Varsta on valmentanut aiemmin paljon hevosia omistavia ihmisiä. Nyt toiminta on keskittynyt varsinaiseen ratsastuskoulutoimintaan ja pienryhmiin.

Pienryhmätunnit ovat suhteellisen harvinaisia koko maan tasolla.

Varsta haluaa, että ratsastajat saavat kunnollista oppia, mutta myös, että hevoset voivat hyvin ja ovat osaavia.

– Osaavammille hevosille ja pienryhmille on tällä hetkellä kohtalaisen iso kysyntä. Toki minulla osa hevosista on tarkoitettu myös aivan alkeistunneille.

Tavoite on myös, että osa ratsastajista voisi kilpaillakin hevosilla.

– Kaksi tai kahdeksan ratsastajaa, niin onhan sillä aika iso ero, miten intensiivistä se opetus on. Täällä pääsee valmentautumaan, vaikkei omistaisikaan omaa hevosta.

Osa hevosista ei voi olla liian taitavia, sillä taidot herkistävät hevosen joskus liikaakin myös ratsastajan suuntaan. Siksi Varstalla on hevosia, jotka soveltuvat myös alkeistunneille.

– Yksi näistä on kilpaillut tosin suomenhevosten SM-tasolla esteissä, Varsta naurahtaa.

Suomenhevosilla temperamentti on kuitenkin sellainen, että kokemattomampikin pystyy ratsastamaan niillä mainiosti.

WellDressage

Perustettu 2007. Tarjoaa täysihoitopaikkoja hevosille, pienryhmätunteja, ratsutuspalveluita ja valmennustunteja. Tarjolla myös alkeistunteja sekä tenavatunteja pikkuponeilla.

Tallin toimitilat siirtyivät 1.10. Zellelään.

Koulutukseltaan yrittäjä Jasmin Varsta on ratsastuksenohjaaja, SRL:n I-tason valmentaja ja tallimestari eli hevosten hoidon, valmennuksen ja käsittelyn asiantuntija.

Opintoja hevosten kinesioteippauksesta, koulutus Ypäjältä.

Varstan tausta kouluratsastuksessa. Alalla 20 vuotta.

Kaikkea toimintaa ohjaa hevosten hyvinvointi ja hyvät hevosmiestaidot.

– Oikealla perustyöskentelyllä hevoset kehittyvät ja pysyvät terveenä. Tätä ymmärrystä haluan opettaa ja tehdä ratsastuksesta muutakin, kun teknisen suorituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 9. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 12. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 13. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.