Museolta jättisatsaus: Vincent van Goghin työt esille Helsinkiin

Näyttelyyn tuleva Poika ja sirppi on van Goghin varhaiskauden työ vuodelta 1881. Se on lainassa Kröller-Müller-museon kokoelmista.   Rik Klein Gotink

Mikko Välimaa

Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlavuoden huipentaa syksyllä 2020 Vincent van Goghin näyttely.

Kyse on Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevan museon historian arvokkaimmasta näyttelystä, jota on valmisteltu vuosia.

Maailmankuulun impressionistin töitä ei ole nähty Suomessa aiemmin tässä mittakaavassa.

Tie taitelijaksi -näyttelyn runkona on nelisenkymmentä van Goghin (1853–1890) uran alkuvaiheessa tekemää piirustusta, jotka ovatlainassa alankomaalaisesta Kröller-Müller-museosta maalarin kotimaasta.

Näyttelyssä nähdään myös kaksi öljyvärityötä, jotka muistuttavat van Goghin taiteellisen huipun ilmaisuvoimasta.Mukana ovat Suomen ainoa van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon omistama Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Vincent van Gogh oli taiteilijana pääosin itseoppinut, vaikka ottikin piirustus- ja maalaustunteja oppineilta aikalaisiltaan. Hän kävi läpiankaran tien kehittäessään omaleimaisen ilmaisunsa, joka nosti hänen nimensämaailmanmaineeseen, joskin vasta traagisen kuoleman jälkeen.

Kesällä 1880, useiden epäonnistuneiden ammattivalintojen jälkeen, nuori van Gogh teki päätöksen ryhtyä kuvataiteilijaksi.27-vuotias van Gogh oli tuolloin saanut kosketuksen kuvataiteeseen aikaisemmassa työpaikassaan, taidekaupan alalla toimineessa Goupil & Cie -yrityksessä.

Taiteilija eli niukkaa elämää ja sai rahoitusta veljeltään Theolta, joka toimi taidekauppiaana. Hän oli kuitenkin erittäin tuottelias.

Didrichsenin näyttelyyn tulevat piirustukset kertovat van Goghin matkasta taiteilijaksi, uppoutumisesta piirustusharjoituksiin ja ponnisteluista siirtää havaittu maailma paperille.

Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, alankomaalainen maisema maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat.

Näyttelyn kaksi öljyvärityötä edustavat van Goghin Hollannin-vuosien ja Ranskan-kauden 1886–1890synteesinä kehittynyttämaalaustapaa, jossa ei maalia säästellä.

Tie taiteilijaksi -näyttely Didrichsenin taidemuseossa 5.9.2020–31.1.2021

Tuulimyllyjä Dordrechtissa (Weeskinderendijk) on tehty vuonna1881 ja kuuluu Kröller-Müller-museon kokoelmaan. Kuva: Rik Klein Gotink.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Yläkoulun aloittaminen jännittää uusia seiskaluokkalaisia ja koronavirus tuo siihen uuden uhan – MLL neuvoo vanhempia poikkeusolojen käsittelyyn
 7. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 8. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 9. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 10. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 11. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 12. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 13. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 14. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 15. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.