ST1-miljardööri varoittaa kohutun polttoaineiden myyntilupaehdotuksen puutteesta –  US: "Silloin kyyti on kylmää"

Mika Anttosen mukaan tutkijoiden esitys on oikea, kun tavoitteena on liikennepäästöjen vähentäminen. Suomen kansantalous voisi kuitenkin rampautua, jos järjestelmä ei olisi vähintään EU:n laajuinen. Tiina Mutila

toimitus

Aalto-ylipiston tutkijoiden esitys uudesta liikennepäästöjä leikkaavasta polttoaineiden myyntilupajärjestelmästä herättää vilkasta keskustelua.

Polttoaineyhtiön St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen näkee paljon hyvää tiistaina julkaistussa esityksessä.

Anttonen sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että esitys on siinä mielessä oikea, että se kohdistuu suoraan polttoaineita myyviin yhtiöihin.

– Tässä ei oteta kantaa jaeltavan polttoaineen määrään, eikä siinä ole esitetty polttoaineen säännöstelyä. Sen sijaan otetaan kantaa polttoaineen hiilidioksidipäästöihin, joita tulisi esityksen mukaan vähentää. Ja se on oikein, niin tuleekin tehdä, Anttonen sanoo sanoo US:lle.

Anttosen mukaan valtion jakamiin myyntilupiin perustuva järjestelmä voisi lisätä alan kilpailua. Malli ei ottaisi myöskään kantaa yksittäisiin teknologioihin.

Suuri ongelma kuitenkin on, että ehdotus koskisi vain Suomea. Anttosen mukaan laajuuden pitäisi olla vähintään EU-tasoa.

– Esimerkin näyttäminen tyyliin ”hiilivapaa Mynämäki” voi huonoimmillaan johtaa kansantalouden siihen tilaan, että emme enää kykene hoitamaan peruspalveluitakaan. Ja silloin kyyti on kylmää, Anttonen huomauttaa US:lle.

Tutkijoiden esityksen taustalla on liikenne- ja viestintäministeriön toimeksianto. Valtiovalta tilasi selvityksen, koska Suomi on sitoutunut puolittamaan fossiilisten polttoaineiden kulutuksen tieliikenteessä vuoteen 2030 mennessä.

Tavoite on osa ilmastopakettia, johon kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta sitoutuivat viime talvena

Aalto Economic Instituten tutkijat esittivät tiistaina, että tehokkain tapa leikata liikennepäästöjä olisi järjestelmä, jossa jakelijan olisi ostettava valtiolta jokaista myytävää polttoainelitraa varten polttoaineen hiilisisältöön sidottu myyntilupa.

Lupien määrä vähenisi vähitellen niin, että vuonna 2030 liikenteessä syntyisi puolet nykyistä vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Raportin tekoa vetäneen professori Matti Liskin mukaan lupajärjestelmällä on muihin keinoihin verrattuna kaksi tärkeää etua: varmuus tavoitteeseen pääsemisestä sekä kustannustehokkuus.

– Ehdotus jättäisi kuluttajien ja yritysten päätettäväksi, mikä on niille tehokkain tapa sopeutua muutokseen. Tämä voi myös muuttua ajan myötä riippuen eri teknologioiden kehityksestä, Liski sanoi.

Liski tosin pitää Suomen päästötavoitetta erittäin kovana.

– Tajuavatko päättäjät, mitä tuli sovittua, Liski kummasteli Ylen haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Juuri nyt: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 3. Vihtiläisen Theodor Koskenniemen olympiakullasta 100 vuotta – ennätysmäärä juoksi kilpaa Jokikunnalla
 4. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 5. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 6. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 7. Vapaaehtoiset turvaavat jälleen lasten kouluteitä Vihdissäkin
 8. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 9. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Pääkirjoitus: Edullisin voi olla kallein
 12. Nummelan Palloseura etenee tasaisesti sarjan kärjen tuntumassa – NuPS voitti vieraskentällä Herttoniemen Toverit
 13. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 14. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 15. Pakollisten ajo- ja teoriatuntien vähentäminen heikensi tasoa – ajokokeeseen mennään entistä heppoisemmin taidoin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.