Vihtiläisten talojen tarinat kutsuvat kuulijoita historiakierrokselle

Vihdin lauantaiset talotarinat ovat tulvillaan mielenkiintoista historiaa. Tommi Muhli

toimitus

Joutsela, Päivölä, Veikkolan kartano ja Vihdin museo avaavat ovensa yleisölle ja kertovat talojensa tarinat Talotarinoita-tapahtumassa lauantaina 26. lokakuuta.

Vihdin kauniilla järvi- ja maalaisidyllillä, kartanoilla ja taloilla on vahva sija suomalaisessa kulttuurihistoriassa ja siihen jälkensä jättäneiden taiteilijoiden mielenmaisemassa.

Vihdin rakennuskanta ovat täynnä toinen toistaan jännittävämpiä ja mielenkiintoisempia tarinoita, jotka vain odottavat pääsevänsä kuulluksi.

Päivölän virkistyskodista hakivat virkistystä niin Suomen maineikkain oopperalaulajatar Aino Ackté, kuin säveltäjä Aarre Merikanto sekä taidemaalari Werner Thomé.

Jokainen Päivölän salissa tai pihalla otettu askel osuu kohtaan, jossa Suomen historian ja kulttuurielämän merkkihenkilöt ovat kulkeneet.

Kartanohuvila Joutselan ja Luontolan parantolan ikkunoista avautuva Hiidenveden maisema on ikuistettu Suomen tunnetuimman kuvataiteilijan, Helene Schjerfbeckin, toimesta Puut ja auringonlasku -maalaukseen.

Luonnonkylpylä tarjosi Suomen luoneille sukupolville hemmottelua Kuhne-vesikylpyjen, erilaisten sähköhoitojen ja kasvisruoan muodossa.

Veikkolan kartanon värikkääseen historiaan lukeutuu mm. tarina, jossa J.V. Snellman sai rukkaset.

Kartanohuvila Joutsela, Veikkolan kartano, Päivölän virkistyskoti ja Vihdin museo yhteistyössä kunnan kulttuuripalveluiden kanssa kutsuvat nyt siis kaikki tarinoiden ystävät kuulemaan omat suomalaiseen taide- ja kulttuurihistoriaan syvään juurtuneet tarinansa lauantaina.

Talotarinoita-tapahtuman opastettu kierros alkaa Kartanohuvila Joutselan tarinalla kello 12

Joutselassa peritään käteisellä tapahtuman osallistumismaksu 30 euroa, joka sisältää pientä syötävää ja juotavaa jokaisessa kolmessa kohteessa.

Joutselan jälkeen tarinointi jatkuu Päivölän virkistyskodissa kello 13 ja opastettu osuus saa päätöksen Veikkolan kartanon tarinalla kello 14 alkaen.

Tapahtumassa ei ole järjestettyä kuljetusta, joten osallistujien on itse huolehdittava siirtymistä kohteiden välillä.

Vihdin museon Pikku-Pappilan ovet Kirkkoniementie 1:ssä kirkonkylässä ovat avoinna koko tapahtuman ajan kello 12-15. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Museolla kerrotaan pappilan pitkästä historiasta, johon liittyvät niin Vairisen ja Hidénin perheet kuin kotiteollisuuskoulun oppilaatkin.

Pikku-Pappila on kunnostettu perinteisillä rakennusmenetelmillä, joten rakennukseen voi tutustua myös perinteisen rakentamisen ja korjaamisen näkökulmasta.

Aikataulu

Talotarinoita 26.10. kohteet ja aikataulu.

Osallistumismaksu 30€ peritään käteisellä ensimmäisessä kohteessa Joutselassa.

Klo 12-12.45 Kartanohuvila Joutsela & Luontolan tarina

klo 13-13.45 Päivölän Virkistyskoti & Päivölän tarina.

klo 14-15 Veikkolan kartanon tarina.

klo 12-15 Vihdin Museo, Pikku Pappilan tarina, ilmainen sisäänpääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juurakkotien kiinteistöstä tehtiin Vihdin kunnalle 210 000 euron tarjous – vuokralaisille esitetään tarjottavaksi puolen vuoden pituinen vuokrasuoja
 2. Kasvomaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan Vihdissä ja Karkkilassa
 3. ”Kivilouhimo ja -murskaamohanke uhkaa kallioylänköä ja asumista” – lähes 650 on allekirjoittanut vetoomuksen Kahvimaan suojelemiseksi
 4. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. Pääkirjoitus: Koronakuri heti takaisin
 7. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 8. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 9. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 14. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 15. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.