Miten saada suomalaiset liikkumaan? – Nyt tuli mullistavat minuuttisuositukset

Vanhat suositukset viikottaisesta 2 tunnin ja 30 minuutin reippaasta liikunnasta saavat nyt rinnalleen kehotuksen lyhyeen 3–4 minuutin liikuskeluun. Arkisto / Lotta Åberg

Mikko Välimaa

Miten motivoida suomalaisia liikkumaan, kun pimeä syksy ja hektinen arki vetävät kansaa enemmän sohvalle kuin salille päivän päätteeksi?

Suomalaisten liikkumattomuutta yritetään taklata nyt uusilla suosituksilla, joiden mukaan lyhytkin liikuskelu ja jopa paikallaan olemisen tauottaminen ovat hyväksi terveydelle.

UKK-instituutin mukaan jo muutaman minuutin liikkuminen esimerkiksi työn tai opiskelun lomassa on hyvästä.

– Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistettu vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan, sanoo UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tiedotteessa.

Maanantaina julkaistut suositukset perustuvat laajoihin tutkimusaineistoihin sekä amerikkalaiseen liikkumissuositukseen. Vasankarin mukaan taustalla on vankka "vanhan puhelinluettelon kokoinen" tutkimusnäyttö.

Suosituksissa ovat edelleen mukana reipas, sydämen sykettä kohottava liikunta, jota pitäisi harrastaa 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa.

Toinen vaihtoehto on harrastaa rasittavaa liikuntaa, jolloin suositeltu liikkumisen määrä on 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa.

Aiempien tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisaikuisista liikkuu riittävästi, mutta hengästyttävää kuntoliikuntaa harrastaa vain joka kolmas.

THL:n viime vuonna julkaiseman selvityksen mukaan 70 prosenttia aikuisista harrastaa vain kevyttä liikuntaa tai ei liiku vapaa-ajallaan lainkaan.

UKK-instituutin tutkimuksen mukaan vähiten kestävyysliikuntaa harrastavat 20–29-vuotiaat miehet, joilla osuus yltää vain 10 kymmeneen prosenttiin. Saman ikäisillä naisilla osuus oli vajaat 20 prosenttia.

Säntillisimmin suosituksia noudattivat kuusikymppiset, joista suositusten mukaisesti liikkui noin 25 prosenttia. Viime vuonna julkaistut tiedot ovat kyselytutkimuksia luotettavampia, sillä ne kerättiin liikemittareilla.

Uudet suositukset ovat täsmälääkettä etenkin niille, jotka liikkuvat vähän. Tommi Vasankarin mukaan kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville.

Kevytkin liikuskelu voi alentaa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

– Liikuskelua ja paikallaan olon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi, Vasankari korostaa tiedotteessa.

Suosituksissa korostetaan myös lihaskuntoa, joka jää usein suomalaisilla vähälle huomiolle. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi suosituksen mukaan harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Uutta on myös riittävän unen huomioiminen.

– Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 9. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 10. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.