Mylläri teki luomusta ja vastuullisuudesta valtin, joka on löytänyt markkinarakonsa yli 40 maassa – "Maksamme mielellämme piirun verran enemmän"

Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin näyttää, kuinka ruista tutkitaan Järvenpäässä olevassa laboratoriossa. Vuonna 1992 valmistui Järvenpäähän Pohjoismaiden modernein mylly, joka on edelleen yrityksen sydän. Sauvo Jylhä

Anne Sirvio

Viljasato oli tänä kesänä kohtuullisen hyvä; kauraa tuli lähes neljännes enemmän kuin viime vuonna ja myös vehnä tuotti hyvää satoa. Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin on syystäkin iloinen, sillä takana on kaksi heikkoa kotimaisen sadon vuotta.

– Toisaalta taas jopa saman tilan eri lohkoilla sato saattoi vaihdella paljonkin.

Järvenpään Nummenkylässä, Vaasassa ja Närpiössä toimiva yritys kehittää, markkinoi ja myy erilaisia viljatuotteita kuluttajille, suurtalouksille, leipomoille ja teollisuudelle.

– Tuotekehitystä tehdään koko ajan. Pienellä twistillä kehittelemme uutta päivittäin, perheyritystä luotsaava Kumlin kertoo. Yritys on erikoistunut luomuun ja puhdaskauratuotteisiin.

Luomuviljelijöitä tulee vuosittain lisää, joskin haasteena on aina kolmen vuoden siirtymäaika.

– Vienti on merkittävä osa toimintaamme ja erityisesti luomukauratuotteita viedään jo yli 40 maahan. Kolmannes liikevaihdostamme tulee luomusta.

Yrityksen liikevaihtoennuste on 48 miljoonaa euroa.

Vuonna 1992 valmistui Järvenpäähän Pohjoismaiden modernein jauhomylly, joka on edelleen yrityksen sydän. Pian avajaisten jälkeen tehtiin myös toinen merkittävä päätös: vuonna 1993 perustettiin Tallinnaan AS Balti Veski, virolainen tytäryritys, joka möi erilaisia myllytuotteita Viron markkinoille Veski Mati -tuotemerkillä.

AS Balti Veski oli osa Helsingin Myllyä yli kaksikymmentä vuotta, kunnes siitä päätettiin luopua vuonna 2014.

Työntekijöiden kokonaismäärä kolmella eri paikkakunnalla on 86. Tuotantoa on Järvenpään lisäksi Vaasassa ja Närpiössä. Koekeittiö, tuotekehitysleipurit ja hallinnon väki työskentelevät Järvenpäässä.

– Ympäristöystävällisyys on osa vastuullisuutta ja se näkyy meillä muun muassa siinä, että kaikissa yrityksen tuotantolaitoksissa käytetään vihreää sähköä, josta maksamme mielellämme piirun verran enemmän. Emme polta lainkaan fossiilisia polttoaineita.

Myös pakkausmateriaaleissa huomioidaan ympäristönäkökohdat. Kaatopaikkajätettä myllyssä syntyy erittäin vähän, sillä viljanpuhdistuksessa syntyvä jäte on energiajätettä, ja pakkausmateriaalit hyödynnetään kartonkikierrätyksessä tai energiajätteenä.

Helsingin Mylly tekee vastuullista yhteistyötä muun muassa Helsingin opiskelija-asuntosäätiön uusien asukkaiden kanssa. Yritys lahjoittaa asukkaille starttipaketin Myllärin-kauratuotteita, joilla halutaan muistuttaa terveellisen ruokailun merkityksestä jaksamiseen.

– Hyvällä ruoalla on valtavan suuri merkitys terveyteen. Oikeanlainen ravinto tukee hyvinvointia ja antaa energiaa, sanoo markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela

Yrityksen pitkä historia vie Viroon saakka. Perheyrityksen omistaa Puhkin suku. He perustivat ensimmäisen myllynsä jo 1600-luvulla.

1930-luvulla maailmantalous alkoi vähitellen elpyä, mutta Suomessa elettiin vielä suurelta osin tuontivehnän varassa. Maassa oli vain vähän kilpailua teollisen viljan jauhatuksessa. Puhkit näkivät tässä oivan markkinaraon ja päättivät laajentaa Suomeen. Edvard Puhk, myllärisuvun viidestä veljeksestä toiseksi vanhin, löysi sopivan paikan Sörnäisistä.

Historia

Vuonna 1962 Helsingin Myllyn jauhatusprosessi uudistettiin täysin. Jauhomerkki oli Mylly-Matti, jota kuvaava valotaulu asennettiin myllyrakennuksen seinään, mistä sen erotti jo kaukaa.

1960-luvun lopussa päätettiin keskittyä jauhamiseen. 1969 valmistuivat uudet jauhosiilot, jotka helpottivat huomattavasti tuotantoa – jauho jauhettiin ensin siiloihin, joista se säkitettiin myöhemmin. Myös näkkileivän valmistuksesta luovuttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
  2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
  3. Pelastusarmeijan lomakodissa Nummelan Hiidenrannassa järjestetään heinäkuussa päiväleirejä
  4. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
  5. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
  6. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
  7. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen
  8. Omakotiliitto: Suurimmat mökkikunnat rahastavat mökkiläisiä yhä enemmän – Kallein mökkikunta veloittaa tuplasti maksuja halvimpaan verrattuna
  9. Sarjarattijuoppo välttyi vangitsemiselta, kaahasi vielä samana iltana varastetulla moottoripyörällä humalassa ja aineissa Helsingissä
  10. "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – nuorison joukkotappelu levisi illalla myös Pasilaan
  11. Kehäradan ja Keravan junat eivät kulje kuten pitäisi – vika vaikuttaa myös kaukoliikenteeseen
  12. USU-gallup: Suomalaiset aikovat reissata tänä kesänä kotimaassa vähintään entiseen malliin
  13. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
  14. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
  15. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
  2. Kuka on vienyt Vihtiä maailmankartalle? Ehdota hänelle puuta Vihdin Menestyjien puistoon
  3. Kotimainen kilpagolfkausi starttaa Vihdistä – Hill Side Golfin osakilpailua seurataan suorana ensi viikonloppuna
  4. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
  5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  6. SSO avaa laajasti ravintoloita ja ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalveluita maanantaista alkaen
  7. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa
  8. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
  9. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
  10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
  11. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
  12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
  13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
  14. Vihdoinkin loppu vaaralliselle ja ärsyttävälle moporallille? – Mopovalvonnassa on nyt Vihdissäkin poliisilla nollatoleranssi
  15. Kukinta on nyt aluillaan Nummelan Kirsikkapuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.