Huumepoliisin kokemukset elävästä elämästä saivat Juha Vuorisen leuan loksahtamaan – "Fiktiivisessä romaanissa ne tuntuisivat liian övereiltä"

Juha Vuorinen jututtaa podcast-sarjassaan rikosylikonstaapeli Kalevi Puontia. Toni Härkönen

Petri Lyy

Pitkän uran Helsingin huumepoliisissa tehnyt riihimäkeläinen Kalevi Puonti on äänessä Juha Vuorisen uudessa podcast-sarjassa. Rikosylikonstaapeli on Juoppohullun päiväkirjoillaan kuuluisaksi tulleen Vuorisen haastateltavana kymmenen puolituntisen jakson verran.

Sarja nousi pian ilmestymisensä jälkeen Storytel-palvelun kuunnelluimmaksi teokseksi tipauttaen Kimi Räikkösen elämäkerran kakkostilalle.

– Tuntuu ihmisiä kiinnostavan tällainen true crime, Puonti toteaa.

Puonti on työskennellyt huumerikollisuuden parissa yli 30 vuotta. Sarjassa hän velmuilee hakeneensa poliisikouluun, koska sillä tavalla sai armeijasta päivän vapaata.

Puontille oli jo alusta selvää, että hän haluaa rikostutkijaksi. Hän käytti virkapukua vain puoli vuotta palvellen Hollolan nimismiespiirissä.

Puonti sai siirron Vantaalle, jossa hän pääsi tutkimaan ”hillo- ja mehuvarkauksia” eli kellarimurtojen tapaisia rikoksia.

Huumepoliisiksi Helsinkiin Puonti onnistui livahtamaan puolihuomaamatta, vaikka virkojen täyttökielto oli sillä hetkellä voimassa säästösyistä. Hänhän oli tuolloin jo virassa naapurilaitoksella.

Puonti on työskennellyt legendaarisen komisarion Torsti Koskisen ja myöhemmin myös Jari Aarnion alaisuudessa. Podcastin perusteella Puontin ja Aarnion työsuhde ei ollut läheinen eikä Puonti ole joutunut tuomiolle esimiehensä tavoin.

Eläkepäivien viettoon valmistautuva Puonti suunnittelee ryhtyvänsä kirjoittajaksi. Ensimmäisen dekkarin on määrä tulla painosta ensi syksynä.

Puonti kertoo pallotelleensa Vuorisen kanssa erilaisia käsikirjoitusideoita. Nyt Vuorisen vieraana -sarja tarjosi sopivan väylän yhteistyölle.

– Olen kertonut Juhalle rikostapauksista elävässä elämässä. Juhan mielestä jutut ovat olleet välillä niin uskomattomia, että fiktiiviseen romaaniin kirjoitettuina ne tuntuisivat liian övereiltä, Puonti kuvailee.

Osa sarjan tapauksista on ollut julkisuudessa aiemmin, mutta nyt Puonti ja Vuorinen paneutuvat niihin pintaraapaisua syvemmältä.

Käsittelyssä ovat muun muassa Romanian romanien pillerikauppa ja poliisin jengirikollisille suuntaama Exit-toiminta.

– Hienoa, että Juha luotti taitoihini tarinankertojana ja saimme tallennettua ainakin omasta mielestäni mielenkiintoiset jaksot suomalaista rikosmaailmaa, Puonti sanoo.

Kirjailijana tunnettu Vuorinen hyppää sarjassa toimittajan rooliin, jossa hän aloitteli julkista uraansa.

– Oli palkitsevaa löytää itsestään taas tutkiva journalisti ja kaivella pitkän linjan rikosylikonstaapelin mieleen painuneita rikoksia, Vuorinen sanoo.

– Samalla tulimme piirtäneeksi läpileikkauksen siitä, miten huumepoliisin työ ja suomalaisten huumeidenkäyttö ovat muuttuneet noin 30 vuoden aikana.

Virka-aseen käyttö oli Puontin kertoman perusteella hänen uransa alkupäässä vapaampaa kuin nykyisin. Laukauksia vaihdettiin joskus ”lähinnä tunnelman luomiseksi”.

Kerran pakeneva neuvostoliittolainen rikollinen heittäytyi rähmälleen kuultuaan Puontin virkaveljen ampuman varoituslaukauksen. Kotimaansa kokemusten perusteella hän oletti, että seuraava luoti tulee selkään.

Tästä on kysymys

Storytel on mobiililaitteelle ladattava digitaalinen kirjapalvelu, jonka kautta voi kuunnella ja lukea kymmeniä tuhansia ääni- ja e-kirjoja sekä Storytel Original -äänikirjasarjoja ilman rajoituksia.

Storytel-sovelluksen voi ladata iPhone- tai Android-laitteelle App Storesta tai Google Playsta.

Storytel-kirjapalvelu toimii kuten Spotify ja monet muut digitaaliset streamingpalvelut. Rekisteröitynyt käyttäjä voi kuunnella ja lukea kirjoja niin paljon kuin haluaa 16,99 euron kuukausimaksulla. Kirjat voi striimata sovelluksessa tai ladata ne offline-tilaan, jolloin kuuntelemista tai lukemista voi jatkaa myös ilman internet-yhteyttä.

Storytelin valikoimasta löytyy yli 150 000 kirjaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, espanjaksi ja italiaksi.

Ruotsissa 2005 perustettu Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu. Se toimii 16 maassa. Suomessa Storytel aloitti toimintansa 2016.

Kirjailija, juontaja, toimittaja Juha Vuorinen julkaisee töitään 1995 perustetun Diktaattori Oy:n kautta. Toistaiseksi Diktaattori on kustantanut vain Vuorisen teoksia. Yhtiö on myynyt verkossa yli 100 000 kirjaa suomalaisten koteihin ympäri maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 2. Vihtiläinen kulttuuritapahtuma Päivölän Kirjallisuuspäivät peruuntuu tältä vuodelta
 3. Sisään pääsee kerralla runsaat sata henkeä – kesämusiikkisarja käynnistyy ensi viikon torstaina Vihdin kirkossa
 4. Vihtiläisten työllisyystilanne heikkeni rajusti koronakauden käynnistyttyä
 5. Vihdin pääkirjasto aukeaa maanantaina uudistettuna – ovien ollessa suljettuina talossa oli iso myllerrys
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Uuden K-Market Hiidenrannan kauppiaiksi Antti ja Niina Raiski
 2. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 3. Kukinta on nyt aluillaan Nummelan Kirsikkapuistossa
 4. Esa Sievinen valmensi poikansa Janin maailman uintihuipulle. Nyt menestynyt vihtiläisvalmentaja on päättynyt lopettaa valmennustyön
 5. Vihdin pääkirjasto aukeaa maanantaina uudistettuna – ovien ollessa suljettuina talossa oli iso myllerrys
 6. Sisään pääsee kerralla runsaat sata henkeä – kesämusiikkisarja käynnistyy ensi viikon torstaina Vihdin kirkossa
 7. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos toppuuttelee koulujen päättäjäisviikonlopun suuria kokoontumisia – "Alkaako kesälomasi suunnitellen ja kunnossa vai krapulassa ja karanteenissa?"
 8. Vihtiläinen kulttuuritapahtuma Päivölän Kirjallisuuspäivät peruuntuu tältä vuodelta
 9. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 10. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 11. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 12. Sydämellä työtänsä tehnyt musiikin vihtiläinen moniottelija Martti Kilpeläinen on poissa
 13. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.