Erikoislääkäri Juha Heikkilä varoitteli Vihdin terveysillassa itsetohtoroinnin vaaroista – ”Syökää teille määrätyt lääkkeet!”

Kardiologian erikoislääkäri Juha Heikkilä vastasi illan aikana lukemattomiin sydänkysymyksiin. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Suurin osa ei tunne korkeaa verenpainettaan. Tästä on seurauksena muun muassa se, että lääkärin määräämiä verenpainelääkkeitä ei haluta syödä.

Torstaisessa Terveydeksi -tapahtumassa puhumassa ja kysymyksiin vastaamassa ollut lääketieteen lisensiaatti, kardiologian erikoislääkäri Juha Heikkilä muistutti, että vain noin puolet syö reseptillä määrätyt verenpainelääkkeensä.

Länsi-Uudenmaan hengitysyhdistyksen ja Vihdin Sydänyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa Heikkilä keskittyi sydämen vajaatoiminnan syihin ja seurauksiin.

– Syökää teille määrätyt lääkkeet, oli asiantuntijan keskeinen neuvo.

Suurella yleisöjoukolla olisi ollut sydänterveyteen liittyviä kysymyksiä Juha Heikkilälle vaikka millä mitalla, mutta aika oli rajallinen.

Yksi kysymyksistä oli: Milloin verenpaine on liian matala.

Sydänsairauksia myös kansanomaisesti avannut erikoislääkäri totesi, että verenpaine on liian matala silloin kun taju ei pysy päässä.

– Lukuarvona ei ole olemassa liian matalaa verenpainetta. Yleisohjeena voi sanoa, että verenpaine on liian matala silloin kun ei ole hyvä olla.

Sydänsairaalassa työskentelevä Juha Heikkilä paneutui perusasioihin.

– Sydän pumppaa, jotta keho saa tarvitsemansa hapen. Sydämen toiminnan vajaukseen on monia syitä; esimerkiksi läppä voi vuotaa tai sydämessä voi olla ahtaumia. Seurauksena on sydämen uupuminen.

– Korkea verenpaine on suurin syy siihen, että sydänlihakseen tulee vajaatoimintaa.

Hänen mielestään sydänterveyden suhteen ollaan hyvällä tiellä kun erityisesti korkea kolesteroli, korkea verenpaine ja tupakointi on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

– Diabetes rapauttaa verenkiertojärjestelmää, se kannattaa hoitaa erityisen huolellisesti, Juha Heikkilä tiivisti.

Sydämen vajaatoiminnasta aiheutuu tyypillisesti nestekertymää.

– Sydämen toiminnan selvittämiseksi tärkein keino on ultraäänitutkimus. Sillä saadaan selville paljon, kuten esimerkiksi sydämen koko, seinämien paksuus, pumppauskyky ja läppäviat, Juha Seppälä evästi illan teemasta hyvin kiinnostunutta yleisöä.

Kysymykseen sydänsairaan urheilun ja liikunnan rajoitteista erikoislääkärillä oli heti napakka vastaus.

– Se mikä tuntuu hyvältä on ookoo, sitä kannattaa tehdä!

Tapahtumassa oli kahvittelun lomassa kahvitarjoilua ja erityisesti sydäniskurin käyttökoulutusta, ja teemaillan järjestäjät Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys ja Vihdin Sydänyhdistys esittelivät toimintaansa.

Illan artisti oli Tanssiteatteri Tanssivan Narrin tanssitaiteilija Tero Lehtimetsä, joka saatteli yleisön pitkähkössä esityksessään tanssitaiteen vuosisataiseen historiaan.

Uudenmaan Sydänyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Kihlman-Kitinoja ja Vihdin Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Linnavuori luovuttivat Nummelan Tarmolle kunniamaininnan ansiokkaasta toiminnasta sydänterveyden edistämiseksi.

Kiitospuheessaan Nummelan Tarmon puheenjohtaja Pekka Palin kertoi muun muassa suuresta talkootyöstä seurassa, jossa on keskitytty yleisurheiluun ja hiihtoon ja erityisesti harrastusmahdollisuuksien kehittämiseen.

– Talkoolaiset tekevät työtä hyvällä palolla omaksi ja muiden iloksi, Pekka Palin tiivisti kiitollisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 12. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.