IS: "Olen nähnyt viime aikoina vähän jänniä tulkintoja nurmesta" – Tutkija ihmettelee perusteita, joiden mukaan Unicafe luopuu naudanhihasta

Tutkijan mukaan kotimaisen nautakarjan ravinnosta iso osa on nurmirehua, josta osaa syödään suoraan nurmesta osa säilöttynä rehuna. Pirjo Kamppila

toimitus

Helsingin yliopiston opiskelija­ravintola­ketju Unicafen ilmoitus lopettaa naudanlihan tarjoilu opiskelijaruokalassa on herättänyt keskustelua siitä, missä määrin kotimainen naudanliha on ilmastoystävällistä. Lue lisää tästä.

Unicafen laskelmien mukaan naudanlihan poistaminen vähentää Unicafen lounaista syntyvää hiili­jalanjälkeä noin 11 prosenttia koko ravintolaketjun hiilijalanjäljestä.

Pääasiassa kotimaista naudanlihaa käyttävän Unicafen liiketoimintajohtajan mukaan suomalaisen nautakarjan ilmasto­ystävällisyys pätee ainoastaan nurmiruokittuun nautaan, jota on vain viiisi prosenttia nautakarjasta. Tämä liha on kuitenkin Unicafelle liian kallista.

Ilta-Sanomien haastattelema tutkija Perttu Virkajärvi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) pitää tietoa virheellisenä.

Hän sanoo, että kaikkien suomalaisten lihanautojen energian­tarpeesta keskimäärin puolet tulee nurmirehuista.

– Ehkä hän viittaa luonnonlaitumella olevien nautojen määrään. Mutta siinä ei ole kyse ilmastoperusteesta vaan biodiversiteetistä, Virkajärvi sanoo.

Unicafen liiketoimintajohta Leena Pihlajamäki tarkentaa Ilta-Sanomille Unicafen laskelmien taustaa:

– Jos puhutaan naudoista, jotka saavat myös nurmea ravinnokseen, luku on toki suurempi. Olen kuitenkin juuri kuullut, että noin neljä prosenttia tavallisen naudan ravinnosta muodostuu nurmesta ja loppu tulee perusrehusta. Toki jos nämä lasketaan nurmiruokituiksi, prosentit ovat aivan erilaisia. Nautojen, jotka ovat kokonaan nurmella, osuus nautakarjasta on todella pieni.

Tutkija Perttu Virkajärveä tämäkin vastaus hämmentää.

– Nurmet ja nurmirehut ovat sama asia. Olen nähnyt viime aikoina vähän jänniä tulkintoja nurmesta. Jossain oli että vain pysyvät nurmet olisivat nurmia, mutta näin se ei ole. Nurmikasvit ovat nurmia. On varmaankin ajateltu, että vain laitumella on nurmea, tutkija kommentoi Ilta-Sanomien jutussa.

– Mutta nurmiahan kootaan nykyisin säilörehuksi, jota joku voi kutsua ”perusrehuksi”, vaikka se on täsmällisesti nurmea, jos se on tehty nurmikasveista. Tästä sekaannus on luultavasti aiheutunut.

Virkajärvi kertooo Ilta-Sanomien jutussa, että Suomen nautakarjan kasvatus poikkeaa globaalista tilanteesta juuri siinä, että meillä ravinnosta iso osa on nurmirehua, emmekä lisää väkirehua.

– Suomessa nauta ei pysyisi hengissä, jos sille antaisi 96 prosentin väkirehupohjaista rehua, Virkajärvi sanoo haastattelussa.

Myös Helsingin kaupunki aikoo vähentää naudanlihaa päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 3. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 4. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 6. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 7. Katse välittää tunnetta ja ajatuksia – kymmeniä kasvokuvia näyttelyssä Vihdin pääkirjastossa
 8. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 9. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 12. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.