Keisarileikkaukseen päädytään useammin perjantaisin – tässä mahdollinen selitys ilmiölle

Tutkijat huomasivat erikoisen ilmiön samalla kun tutkivat sektiolla leikattujen lasten terveystuloksia. Kuvituskuva. Matilda Isohella

Anniina Virtanen

Laajassa keisarileikkaukseen keskittyvässä tutkimuksessa huomattiin, että on todennäköisempää joutua suunnittelemattomaan, mutta ei välttämättömään keisarileikkaukseen perjantaisin tai ennen lomia.

Mika Kortelaisen mukaan tämä voi johtua siitä, että rajatapauksissa siirrytään herkemmin keisarinleikkaukseen, jos seuraava päivä on vapaa- tai lomapäivä. Yhteys on huomattu myös kansainvälisissä tutkimuksissa.

– Muutos ei ole valtava, mutta huomattavissa, hän kertoo puhelimessa.

Tutkijat eivät ole täysin varmoja, mistä syistä keisarileikkaukseen päädytään herkemmin perjantaisin ja ennen lomaa edeltävinä päivinä.

– Voimme kuitenkin sulkea pois tärkeimmät äidin ja lapsen terveyteen liittyvät tekijät, jolloin todennäköisin selitys asialle on lääkärien erilainen käyttäytyminen vapaapäiviä edeltävinä päivinä, Kortelainen kertoo.

Samassa yhteydessä tutkimusryhmä havaitsi, että vapaapäivää edeltävää ilmiötä ei esiinny, mikäli synnyttäjä on itse lääkäri, kätilö tai sairaanhoitaja.

Keisarileikkaus on maailman yleisin laajamittainen kirurginen toimenpide. Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy sektiolla, kun Maailman terveysjärjestön, WHO:n mukaan ihanteellinen luku olisi 10–15 prosenttia. Vastaava luku useissa kehittyneissä maissa on yli 30 prosenttia.

VATT muistuttaa tiedotteessaan, että synnytykseen puuttuminen lääketieteellisin keinoin saattaa vaikuttaa lapsen terveyteen aina aikuisuuteen asti. Siksi niin sanotusti turhia keisarileikkauksia olisi syytä välttää.

Tutkimuksen toteuttivat VATT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopisto ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijat. Tutkimuksessa tutkittiin sitä, millaiset terveysvaikutukset lapseen kohdistuu pidemmällä aikavälillä keisarileikkauksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 2. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 3. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 4. Vihti Racen seikkailusarjan nopein joukkue selvitti rastit 2,5 tunnissa
 5. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 6. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 7. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 8. Pääkirjoitus: Talous vaatii kovia otteita
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.