Ajatuksia, aika ja raja, jonka yli siirrytään – Marko Tillekseltä julkaistiin esikoisrunokokoelma Ajastuksia

- Elämä on nyt ja tässä - ei ole mitään muuta, Marko Tilles sanoo. Häneltä on juuri julkaistu runokokoelma Ajastuksia. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Hirsitalon avokeittiö Kahvimaalla. Suuri kierrätyspuinen pöytä ikkunan ääressä, takkaa vastapäätä. Kello on kolme aamuyöllä.

Mies istuu keittiön pöydän ääressä ja kirjoittaa. Runoja vain tulee.

Ensimmäisen kerran Marko Tilles heräsi liki kaksi vuotta sitten siihen, että riimit pyörivät päässä. Hän yritti jatkaa unia, sulki silmät, käänsi kylkeä. Parin tunnin päästä hänen oli pakko luovuttaa ja hipsiä keittiöön kirjoittamaan runon säkeet paperille. Ensimmäisenä yönä Tilles kirjoitti runon pöydältä löytyneen laskun kääntöpuolelle.

Aamulla Tilles luki kirjoittamansa tekstin ja totesi, että runo oli selvästi tarkoitettu kollegalle, jonka vaimo oli juuri kuollut ja pitkä rakkausavioliitto samalla päättynyt.

Siitä yöstä lähtien Marko Tilles on kirjoittanut.

– En ole koskaan ennen kirjoittanut mitään, en koskaan. Nyt saatan istua kolme tuntia ja kirjoittaa ja kirjoittaa. Ja silti tuntuu, että on mennyt vain kymmenen minuuttia.

Tekstejä on olemassa jo noin 1200. Runojen lisäksi Tilles on kirjoittanut humoristisia novelleja ja pitkää tarinaa.

Tilles sanoo, että hän vain kirjoittaa, tallentaa sen, mitä mieleen annetaan. Nykyään keittiön pöydällä on ruutulehtiö odottamassa yöllisiä heräämisiä – vaikka Tilles on kyllä ruvennut kirjoittamaan myös päivisin, esimerkiksi aamulla ennen töihin lähtöä.

– Tekstiä tulee pyrskeinä.

Marko Tilles asuu Kahvimaalla, mutta toimii Nummelassa yrittäjänä. Kaksi ja puoli vuotta sitten Marko ja Marjo Tilles aloittivat Kenttälässä Kodin Tyyli & Stemman pyörittämisen. Pariskunta oli pitänyt aiemmin Kodin Tyyli -huonekalukauppaa Vantaalla.

Nyt Marko Tillekseltä on julkaistu esikoisrunokokoelma Ajastuksia.

– Kirjan nimi Ajastus tulee siitä, että on ajatuksia ja aika ja sitten on raja, jonka yli siirrytään, kun täältä lähdetään, Tilles sanoo.

Runokokoelma sisältääkin unenomaisia kuvia, runot liikkuvat elämän ja kuoleman rajamaastossa.

– Jos tekstin vain lukee nopeasti läpi, se ei anna mitään. Lupaan, että tuntuu huonolta, Tilles hymyilee ja neuvoo pysähtymään kirjan äärellä, erityisesti silloin, kun pilkku tuntuu olevan väärässä kohdassa. Kirjan pilkutus onkin omalakinen, eikä noudata kielioppisääntöjä. Pilkutus tuo kirjan sisältöön uusia merkityksiä.

Kirjan on kustantanut vihtiläinen Aurinko Kustannus.

– He näkivät tekstissä jotakin rouheutta, Tilles kiittää. Hän kertoo, että kustantajat muuttivat runojen järjestyksen.

– Onneksi muuttivat. Siinä näkee heidän asiantuntemuksensa. Nyt järjestys palvelee tarinaa, tarinalla on nyt alku ja loppu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.