Nummelanharjun normaaliperusviivan tarkkuutta on vuosikymmenten ajan viety ympäri maailmaa – ”Tämä on Suomen harvinaisimpia vientituotteita”

Nummelan perusviivan opastaulu paljastettiin maanantaina Nummelan "vesitornien" eli ylävesisäiliöiden tuntumassa. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Jo yli 80 vuoden ajan Nummelassa on ollut maailman tarkin 864 metriä pitkä viiva.

Tämä viiva on tarkasti sanottuna geodeettinen mittanormaali eli paikka, jossa maailman tarkimpienkin elektronisten etäisyysmittareiden mittakaava voidaan tarkistaa ja säätää oikeaksi.

Perusviivalla testataan myös alan uusia mittauslaitteita ja -menetelmiä.

Maanmittaushallituksen vihtiläisen pääjohtajan Arvo Kokkosen mukaan perusviivan pitkä historia, suotuisat ympäristöolot ja äärimmäinen tarkkuus ovat tehneet siitä kansainvälisesti tunnetun mittauspaikan.

– Tämä on Suomen harvinaisimpia vientituotteita, Arvo Kokkonen muistutti maanantaina kun alueella paljastettiin perusviivan historiasta ja merkityksestä kertova opastaulu.

Nummelanharjulla sijaitseva 864 metriä pitkä normaaliperusviiva sijaitsee alueella, joka on Arvo Kokkosen luonnehdinnan mukaan Vihdin tärkein ulkoliikuntapaikka.

– Joitakin vuosia sitten Senaattikiinteistö aitasi tämän alueen, joka on herättänyt aikojen saatossa myös ihmetystä. Onhan tätä luultu myös ammusvarastoksikin, Arvo Kokkonen kertoi kun opastaulu paljastettiin Nummelan vesitornien tuntumassa.

– Meillä kaikki tutkimus ja tiede ovat avointa. Jossain täytyy käydä mittalaitteet tarkastamassa – tämä normaaliperusviiva on tarkkuudestaan tunnettu ympäri maailman.

Ulkoisesti mittarata-alue on vaatimaton; alueella on pari katosta ja huoltorakennus sekä männikössä näkyvissä pitkä rivi betonista valettuja möhkäleitä.

Varsinainen normaaliperusviiva on kuitenkin maan pinnan alla: perusviivalla on tietyin välimatkoin maahan upotettuja parimetrisiä betonipalkkeja, joiden yläreuna on muutaman kymmenen senttiä maanpinnan alapuolella.

Maanantaisen opastaulun julkistamisen yhteyteen oli yksi luukun ja betonisuojan alla piilossa oleva mittauspiste kaivettu näkyville.

Sen päällä oli kolmijalka ja perinteinen mekaaninen laite, jonka kalibrointi oikeaan asemaan pesee Maanmittauslaitoksen ammattilaisten mukaan mennen tullen erilaiset lasermittauslaitteet.

Näytteillä oli myös Suomen ainoa Kern -merkkinen noin 20 vuotta vanha mittauslaite, jonka tarkkuus on viiden kilometrin matkalla muutaman millin kymmenyksen luokkaa.

Itse normaaliperusiivan pituuden tarkastaminen on monimutkainen ja paljon aikaa vievä prosessi, joka on tehty vuodesta 1947 alkaen 16 kertaa.

Vuosikymmenten aikana tämän 864 metriä pitkän perusviivan pituus on vaihdellut vain 0,6 millimetriä.

Nummelan perusviiva

Nummelan perusiivan pilariväleillä voidaan mitata pituuksia 24 metristä 864 metriin.

Perusviiva perustettiin vuonna 1933 invarlankojen kalibrointia varten.

Näitä tarvittiin mittakaavan määrittämiseksi Suomen kartoille.

Vuodesta 1947 lähtien Geodeettinen laitos on mitannut perusviivan valkoisen valon interferenssiin perustuvalla Väisälä-komparaattorilla 16 kertaa.

Koko viivan pituus on vaihdellut 0,6 millimetriä. Vuoden 2007 mittaustulos oli 864 122,86 mm ±0,07 mm.

Nummelan perusviivan avulla metrin määritelmään jäljitettävä mittakaava on siirretty viime vuosina muun muassa Viroon, Liettuaan, Itävaltaan, Saksaan, Espanjaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Perusviiva toimii myös uusien absoluuttisten etäisyysmittarien testauspaikkana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut