"Asiakasturvallisuus vaarantuu kohtuuttoman aikataulutuksen vuoksi" – Vihdin ja Karkkilan JHL vetoavat Karviaisen kotihoidon tilanteen parantamiseksi

Vihdin kunnanhallitus on edellyttänyt uusia pikaisia toimia Perusturvakuntayhtymä Karviaisen talouden tasapainottamiseksi. Vesa Valtonen

toimitus

Vihdin ja Karkkilan JHL:n osastot ovat huolestuneita Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kotihoidon työntekijöiden tilanteesta ja pitävät tilannetta kestämättömänä; työntekijät ovat äärirajoilla.

JHL:n luottamusmiehille sekä Karkkilan ja Vihdin yhdistyksille tulee jatkuvasti ilmoituksia työn epäkohdista.

– Kotihoidon kiristyvä aikatauluttaminen heikentää työn laatua kuormittaen henkilökuntaa. Uupumista lisää sijaisten heikko saatavuus, eriarvoinen kohtelu työpaikalla ja työssä yleistynyt väkivallanuhka. Työilmapiiri on huonontunut. Tieto huonoista työoloista leviää ja sijaisia on yhä vaikeampi saada, vetoomuksessa kerrotaan.

Karviaisen alueella väestö ikääntyy ja yhä huonokuntoisempia kunnan asukkaita hoidetaan kotona vähäisten palveluasumispaikkojen vuoksi. Vihdin ja Karkkilan alueella PTKY Karviaisen kotihoito huolehtii kodeissaan asuvista apua tarvitsevista ikäihmisistä.

Vihdin ja Karkkilan alueella kotihoidossa työskentelee noin sata työntekijää, viidesosa koko Karviaisen henkilökunnasta.

JHL:n Vihdin Kotihoidon työntekijät tekivät vuoden 2019 alussa vetoomuksen työnantajalle työolojensa parantamiseksi. Työntekijät toivoivat työnantajalta siirtymäaikojen tarkistamista talviolosuhteissa, henkilökohtaisia työlaukkuja sekä henkilöstömitoituksen tarkistamista.

Työnantaja vastasi vetoomukseen perustellen toimintaansa Karviaisen arvoilla; myönteisyys, uudistuminen, oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja asiakaskeskeisyys.

– Työntekijöiden toivomiin muutoksiin ei ryhdytty. Lupauksia Vihdin Kotihoidon tilanteen selvittämiseksi on annettu kuukausien ajan. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut, JHL:n vetoomuksessa todetaan.

Esimiehet rikkovat vetoomuksen mukaan toistuvasti Karviaisen omia ohjeistuksia, jotka perustuvat työturvallisuus-, työaika- ja vuosilomalakiin sekä työehtosopimukseen.

Työturvallisuuslain 25§: ssä todetaan: Jos työntekijän todetaan työssään kuormittuvan hänen terveyttään vaarantavalla tavalla, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissä olevin keinoin ryhdyttävä toimiin kuormitustekijöiden selvittämiseksi sekä vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi.

Maanantaina julkistetun vetoomuksen mukaan työntekijöiden luottamus esimiehiin, linjajohtajaan ja Karviaisen johtoon on heikko.

– Työntekijät kokevat ettei heitä ja asiakkaita ei arvosteta. Määräyksiä sanellaan ylhäältäpäin mutta oman työnsä asiantuntijoita, työntekijöitä, ei kuunnella.

– Työntekijät kokevat että esimiehet keskittyvät uudistamiseen kun perusasiat työssä eivät ole kunnossa. Johto ei tunnu ymmärtävän että kaikki hienot strategiat ovat turhia jollei niitä ole toteuttamassa toimintakykyiset ja hyvinvoivat työntekijät.

Kuntayhtymän johdon, jäsenkuntien hallitusten ja valtuustojen tulisi vetoomuksen mukaan kiinnostua kotihoidon vaikeasta tilanteesta.

– Työntekijöiden uupumus ja pakkotahtinen työ vaikuttavat kuntalaisten hoidon tasoon. Pahoinvoiva henkilökunta on iso riski ja aiheuttaa suuria kustannuksia. Asiakasturvallisuus vaarantuu kohtuuttoman aikataulutuksen vuoksi.

Työntekijöille ei anneta riittävästi työaikaa kirjausten tekemiseen, näin asiakaskirjauksia jää tekemättä.

– Vaaratilanteet ovat lisääntyneet, mutta läheltä piti-ilmoitusten tekemiseen ei ole annettu aikaa eikä siihen ole työntekijöitä perehdytetty.

JHL pelkää että on vain ajan kysymys kun joku uupunut työntekijä tekee hoitaessaan kohtalokkaan virheen tai loukkaantuu liian tiukoiksi suunnitelluissa siirtymissä asiakkaalta toiselle - varsinkin vaihtelevissa kausiolosuhteissa.

Karviaisen JHL:n ja Tehyn luottamusmiehet ovat tehneet Vihdin kotihoidon epäkohdista Aluehallintovirastoon ilmoituksen elokuun alussa.

Vihdin kotihoidossa tilanne on jatkunut liki kaksi vuotta, kevään aikana tilanne on vaikeutunut myös Karkkilan Kotihoidossa.

Karviaisen johto on puolustanut toimintaansa selittäen että kaikkialla maassa tilanne on samankaltainen. Tämä ei vetoomuksen mukaan anna lupaa työturvallisuus- ja muihin rikkomuksiin.

JHL:n Karkkilan ja Vihdin yhdistysten puheenjohtajat Matti Suomi ja Esko Piirainen vaativat vetoomuksessa Karviaisen johdon ja omistajatahojen ryhtyvän pikaisesti toimeen ongelmien ratkaisemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 2. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 3. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 4. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 5. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 12. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 2. Vihdin koulukuljetuksissa saatetaan pian tarvita lapsille 2 000 suojamaskia päivittäin – huomisesta koulustartista jaetaan infoa koteihin tänään
 3. Vihdin suurimmassa koulukeskuksessa syyslukukauden aloitti 778 oppilasta – "Tämä on iso hetki meille kaikille"
 4. Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti talouden laajan tasapainottamisohjelman – lakkautuslistalla ovat muun muassa Vanjärven päiväkoti, Vihtijärven koulu ja kirjastoauto
 5. Juuri nyt: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti – vihtiläisen Globe Hopen yrittäjä Seija Lukkala moninkertaisti suojamaskituotannon
 6. "Koronapandemia on lisännyt avun tarvetta" – Veteraanikeräys järjestetään Vihdissä tiistai-iltana hypermarkettien edustalla
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Nummelan keskustassa asfaltoidaan Vihdintietä ensi yönä
 9. Tarjolla on ainakin musiikkia ja kakkukahvit – Senioritalon avajaiset pidetään Nummelassa perjantaina
 10. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 11. DC-3 houkutteli kentälle suuret joukot kiinnostuneita – Nummelan lentokenttä on 80-vuotias
 12. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 13. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 14. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 15. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.