”Kiitokseksi, muistoksi ja kannustukseksi” – Menestyjien puisto avautui Nummelaan

Menestyjien puisto avautui juhlallisesti nauhan leikkaamisella. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Menestyjien puisto avautui keskiviikkoiltana Nummelan Pajuniityssä. Puistoon on nyt istutettu kahdeksan puuta, yhdentoista menestyjän kunniaksi.

Kunnialaattansa olivat avajaisissa paljastamassa harmonikansoittaja Pilvi Huhta, yhdistetyn urheilija Hannu Manninen, cheerleadingissa menestyvät Joanna Remes, Vilja Veikkolainen ja Vanessa Sohlberg, golfaaja Henri Marttinen, frisbeegolfaajat Janne Hirsimäki ja Teemu Nissinen sekä painonnostaja Riina Saksa Heidän lisäkseen puun saivat jääkiekkoilija Eeli Tolvanen sekä elokuvatuottaja Markus Selin

Menestyjien puistosta on tehty osa kunnan uutta muistamiskäytäntöä. Puu istutetaan tästä vuodesta lähtien vihtiläisille, jotka ovat menestyneet korkealla tasolla ja tuoneet Vihtiä esiin. Puun saajat asuvat Vihdissä tai ovat vaikuttaneet kunnassa pitkään. Erityispäätöksellä voidaan muistaa aikaisempina vuosina menestyneitä.

– Vihdin kunta ja vihtiläiset ovat aidosti ylpeitä menestyjistään ja olemme aina halunneet muistaa heitä. Muistamiskäytänteet ovat vaihdelleet suuresti jo viime vuosikymmenten aikana, pidemmällä katsannolla varmaan vielä enemmän, sanoi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen, joka piti tilaisuudessa avajaispuheen.

– Nyt kunta on halunnut selkiyttää menestyjien käytäntöä ja onnitteluiden ja kukkatervehdysten rinnalle tuoda sellaisen tavan muistaa, joka kestää, kasvaa ja muistuttaa meitä ja tulevia sukupolvia vihtiläisistä menestyjistä.

Viljanen totesi, että kaikki puun saaneet ovat puunsa ansainneet.

– Puistoon on päätetty istuttaa puita myös varhaisemmille menestyjille. Perinne tulee jatkumaan tulemaan vuosina, esimerkiksi sopivien tasavuosien osuessa kohdalle jostain merkittävästä historiallisesta menestyksestä. Tämä arviointi ei tietenkään ole helppoa, koska meillä on menestyjiä niin monia ja monilla elämän aloilla, Viljanen sanoi.

Hän huomautti, että Vihdistä on kautta aikain ponnistettu menestykseen elämän eri saroilta: vihtiläiset ovat menestyneet niin yksilölajeissa, joukkuelajeissa, kulttuurissa, tieteissä, taiteissa kuin taloudessa ja politiikassakin.

– Menestyjien puisto on tarkoitettu kiitokseksi, muistoksi ja kannustukseksi. Uskomme ja toivomme, että puisto puineen kannustaa meitä kaikkia vihtiläisiä eteenpäin, kohti omanlaistamme menestystä.

EM-kultaa voittanut painonnostaja Riina Saksa iloitsee puistoon saamastaan katajasta. Hän huomauttaa, että myös omasta menestyksestä saa iloita – ja toistenkin menestyksestä.

– Tarvitsemme toisista hyvää puhumista. Meidän pitää enemmän kannustaa toisiamme, Saksa sanoo ja lisää olevansa ylpeä Vihdin kunnasta, joka on keksinyt näin hienon tavan ilahduttaa.

– Tämä puisto on hieno juttu.

Suomen naisten cheerleading-joukkueessa MM-kultaa voittaneet Joanna Remes, Vilja Veikkolainen ja Vanessa Sohlberg pitävät puun saamista suurena kunniana.

– Tämä on kestävä ja pysyvä, nuoret naiset sanovat. Sohlberg toivoo, että puisto innostaisi muitakin tavoittelemaan sieltä omia nimikkopuita.

Cheerleading täyttää kolmikon elämästä suurimman osan, ja seuraava tähtäin heillä on joukkueiden SM-kilpailuissa joulukuussa.

– Haluamme kiittää Vihti Gymin cheerleading-toimintaa. Ilman sitä emme olisi tässä, Remes sanoo ja Veikkolainen jatkaa: – Sieltä olemme saaneet rakkauden lajiin.

Puuvalinnat

Menestyjien puistoon on istutettu kahdeksan puuta, yhdelletoista menestyjälle.

Puuvalinnoilla on pyritty kuvastamaan kutakin menestyjää. Vihdin kunnan johtava puutarhuri Teuvo Vessman kertoi avajaisissa puuvalinnoista.

Hannu Manninen, yhdistetty. Mänty: edustaa talviurheilua ja Nummelan Harjulla hiihtävää nummelalaista urheilijaa. Mänty on sitkeä suomalainen ikipuu.

Markus Selin, elokuva. Tammi: Selin on kulttuurin suurvaikuttaja, ylväs tammi kuvastaa tätä.

Joanna Remes, Vilja Veikkolainen ja Vanessa Sohlberg, cheerleading. Kirsikkapuu: kukkii keväällä valkokukkaisena, kukkaloisto on kaunista, kuvastaa nuorta, herkkää ja hentoa. Puu on kaunis myös syksyisin.

Henri Marttinen, golf. Serbiankuusi: puu on yleinen koko Euroopassa, sopii siksi kansainväliselle suomalaiselle edustajalle.

Eeli Tolvanen, jääkiekko. Pylväshaapa: puu kuin nouseva tähti.

Janne Hirsimäki ja Teemu Nissinen, frisbeegolf. Ruotsinpihlaja: kansainvälinen ja menestyy myös Suomessa, ei ihan tavallinen puu kuten ei lajikaan.

Pilvi Huhta, musiikki. Vaahtera: syksyllä kultaiset syysvärit kuin kultainen harmonikka.

Riina Saksa, painonnosto. Pylväskataja: edustaa ikivihreää, taipuu mutta ei katkea, suomalaisen painonnostajan perikuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Poliisin pysäyttämä ’’varas’’ olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 3. Hiiden Opisto on täydessä valmiudessa
 4. Kirkonkylän urheilukenttä kunnostetaan: ”Saadaan kenttä, jolla kelpaa liikkua, peuhata ja pelata”
 5. Niuhalanraittia asfaltoidaan, autoja ei parkkiin raitin varteen
 6. Juuri nyt: Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 7. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 8. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 9. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 10. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 11. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 15. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.