Fingerporissa erilaisia roolihahmoja yhdistää kaipuu olla rakastettu – ihmissuhdeoppeja pikkukaupungissa

Lohjalaislähtöinen Mikko Kouki on ohjannut Fingerpori-elokuvan. Linda Wiklund näyttelee elokuvassa Irman roolia. Annukka Vakkuri

Annukka Vakkuri

Ensi-iltansa 16.10. saava kotimainen komediaelokuva Fingerpori on roisi sekoitus erilaisten ihmisten näkökantoja ja tarpeita ja räävitöntä huumoria yli puoluerajojen, tai pikemminkin juuri näistä rajoista ja lokeroista syntyvä tunkkainen olohuone, jossa kaikkia hahmoja yhdistää ihmisen perustarpeista syvin – rakkauden kaipuu.

– Pentti Jarla on luonut maailman, jossa voidaan käsitellä myös yhteiskunnallisia asioita huumorin keinoin. Elokuvan visuaalinen ilme kumpuaa julkaistuista stripeistä, lohjalaislähtöinen ohjaaja Mikko Kouki sanoo elokuvan tiedotustilaisuudessa Nummelassa.

Elokuvan tarinoiden sisällä nähdään Jarlan yli 40 sarjakuvaa.

– Ydinvoimalat höyryävät mukana tuttuun tapaan. Lähimenneisyys on sulassa sovussa nykyajan kanssa. Elokuvan aikajana on sekoitus eri aikakausia.

Lohjalta Koukilla on lapsuus- ja teini-iän muistoja. Perhe asui Vienolassa ja Kouki kävi ensimmäisen luokkansa Nummentaustan viipalekoulussa.

– Muutimme äidin työn perässä Helsinkiin, kun hän sai Vuosaaren telakalta töitä. Isoäitini asuu yhä Lohjalla ja osa suvusta. Käyn nykyään Lohjalla silloin tällöin.

Vaikka elämä vei Koukin jo lapsena Helsinkiin, kaverisuhteita säilyi Lohjalla.

– Tanhuhovilla käytiin kavereiden kanssa juhlimassa ja juomassa kaljaa, totta kai, Kouki sanoo hymyn uurteet poskillaan.

Nykyään Kouki asuu perheineen Turussa. Hänellä on puolisonsa Niina Revon kanssa kaksi poikaa, joista nuorempi, 14-vuotias Toivo asuu vielä kotona.

Akseli Kouki, 22, on mukana elokuvassa Gootti-Kustaan roolissa.

Mikko Kouki muistelee lähteneensä Fingerpori-elokuvan tekoon mukaan vuonna 2013.

– Tästä elokuvasta on puhuttu jo vuosia, saattaa olla, että kuutisen vuotta sitten olin mukana ensimmäisen kerran jossain keskustelussa, jossa elokuvan tekemistä suunniteltiin.

Elokuvassa esiintyvät näyttelijät ovat lähes kaikki Koukille ennalta tuttuja.

– Yhteistyö lähti rakentumaan näyttelijöiden kanssa hyvin. Useiden kanssa olen tehnyt töitä aiemminkin. Suomessa näin tuppaa olemaan näyttelijöiden kesken.

Kouki uskoo Fingerporin suosion juontuvan ainakin kahdesta syystä.

– Vinksallaan oleva humoristinen maailma, jossa on originelleja persoonia ja jossa käsitellään tämän ajan ilmiöitä, on vetoava. Sarjakuvien arvoituksellisuus myös ruokkii ihmisen halua ratkaista itse asioita.

Elokuva kuvattiin Turussa kesällä 2018. Keskeisissä rooleissa nähdään Kari Väänänen Homeliuksena, Jenni Kokander Rivo-Riittana, Santtu Karvonen Heimo Vesana, Pirjo Lonka Krapula-Päivinä ja Aku Hirviniemi Allan Kurmana.

Mukana ovat myös Iikka Fors, Miska Kaukonen, Akseli Kouki, Marja-Leena Kouki, Juho Milonoff, Helmi-Leena Nummela, Jan Nyqvist, Sara Paavolainen, Tom Petäjä, Olli Rahkonen, Asko Sarkola, Sanna Stellan, Hannes Suominen ja Linda Wiklund.

Helsingissä asuva Wiklund on tehnyt Mikko Koukin kanssa komedioita Turun kaupunginteatterissa. Wiklund myös näytteli Fingerporin roolihahmoja kyseisessä teatterissa vuonna 2016.

– Elokuvan teon jälkeen sitä tarkasteli maailmaa hetken sellaisen asenteen läpi, jossa koko ajan etsi ”viittä virhettä ympäristöstä, joku pikku pervous on aina upotettu johonkin”, Wiklund sanoi nauraen.

Fingerpori-elokuva

Elokuvan tarina pohjautuu sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan luomaan Fingerpori-sarjakuvaan ja sen hahmoihin. Elokuvan käsikirjoittavat Petja Lähde ja Mikko Kouki.

Elokuva on Koukin esikoisohjaus.

Elokuva saa ensi-iltansa keskiviikkona 16.10.2019.

Solar Filmsin elokuvan tuottaa Nina Laurio, joka tunnetaan muun muassa Äkkilähtö- ja Hevisaurus-elokuvien tuottajana. Vastaavina tuottajina toimivat Markus Selin ja Jukka Helle.

Fingerpori-sarjakuvaa julkaisee tällä hetkellä kaikkiaan 44 eri mediaa, joista 11 on verkkojulkaisuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. DC3:lla voi jälleen lentää Nummelassa lauantaina – lentokenttä täyttää 80 vuotta
 2. Ajoneuvotekniikkaa esitellään elokuussa Nummelan lentokentällä kerran viikossa – autonostalgia herkistää tiistaisin
 3. Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 4. Vihdissä ja Karkkilassa ei ole viime aikoina löytynyt uusia koronaan altistuneita
 5. Legendaarisen kahvila-ravintolan uusi yrittäjä on vihtiläinen Taina Peltola – Hiidenpirtti avautui sopivasti kesäksi
 6. "Aforismit sulavat musiikkiin" – Pilvi Huhta ja Minka Heino esiintyvät yhdessä Wuosisadan Livessä, joka on nyt siirretty syyskuulle
 7. Pääkirjoitus: Väkivaltaa ja kaahailua
 8. Liikenteen tehovalvonnassa jäi kiinni lukuisia rattijuoppoja, sekakäyttäjiä ja huumaantuneita
 9. "Ikä ei ole este unelmien toteutukselle" – suomenhevosen selässä Hangosta kohti pohjoista
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 12. ”Mustikat ovat kypsiä, ihanan isoja ja niin makeita” – Kauppa käy sosiaalisessa mediassa
 13. Kasvomaskituotanto on menestys  – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.