"Monipuolisesti tietoa tarjolla" – Hyvinvointipäivässä kuultiin muun muassa Karviaisen ajankohtaisista asioista

Raija Salmi toivotti osallistujat tervetulleiksi Hyvinvointipäivään, Mia Jernfors puolestaan kertoi Karviaisen ajankohtaisista asioista. Hyvinvointipäivä järjestetään myös ensi vuonna, ja Salmi sanookin järjestäjien toivovan ehdotuksia sitiä, miten ohjelmaa voisi kehittää. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Keskiviikkona vietetty perinteinen ikäihmisten Hyvinvointipäivä tarjosi tuhdin tietopaketin Perusturvakuntayhtymä Karviaisen ajankohtaisista asioista. Avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors kertoi ikäihmisiä koskettavista asioista: rokotuksista, haavahoidon kehittämisestä, tutkimuksista ja hoidoista, geriatrisesta osaamisesta ja päivystysavusta.

– Nämä ovat asioita, joita on pyritty kehittämään viimeisten puolentoista-kahden vuoden aikana.

– Geriatrisesta osaamisesta minulla on aika mukavaa kerrottavaa, Jernfors jatkoi ja selitti, että geriatri tarkoittaa ikääntyneen väestön ongelmatiikkaan erikoistunutta lääkäriä.

– Meillä on noin kuusi vuotta ollut pätevä geriatri talossa. Sen myötä meille on haettu geriatrian erikoislääkäreiden koulutusoikeudet.

Uusi, Karviaisessa koulutettu geriatri aloittaakin ensi vuoden alussa toisena erikoislääkärinä.

– Silloin Karviaisessa on käytössä kaksi valmista geriatria. Ja se on tosi paljon, kun on myös kuntia, joissa ei ole yhtään, Jernfors kehaisi. Hän myös lisäsi, että yleensä talossa on tämän päälle vielä geriatriaan erikoistuva lääkäri.

Geriatrien työpanosta lisätään osastojen toimintaan. Tämä mahdollistaa Jernforsin mukaan vuodeosaston, kotihoidon sekä muistipoliklinikan toiminnan kehittämisen. Erikoislääkäreiden osaamisesta on apua myös asumispalveluyksiköissä ja päivystyksessä.

Jernfors kertoi, että Karviaisessa on panostettu myös haavanhoito-osaamiseen. Syyskuun alusta on aloittanut työn uusi vastaava haavahoitaja, joka kiertää mm. palvelutaloissa ja terveyskeskuksissa. Jernfors toivoo, että panostus näkyy vuoden-parin päästä siinä, että kroonisten haavojen takia tehdyt lääkärikäynnit vähentyvät. Kroonisesta haavasta kärsii elämänsä aikana noin kolme prosenttia väestöstä.

Hyvinvointipäivä on järjestetty jo monena vuonna. Aiempina vuosina tapahtuma on houkutellut 150-200 osallistujaa.

Karviaisen vastaava sosiaalityöntekijä Marjut Sarivaara-Satta jakoi Nummelan seurakuntakeskuksen ovella arpoja ja arvioi, että puoleen päivään mennessä kävijöitä oli tullut vajaa seitsemänkymmentä. Kaikkiaan tänä vuonna kävijöitä oli noin 170.

Sarivaara-Satan mielestä tapahtuma on ennaltaehkäisevässä mielessä hyvä.

– Täällä on monipuolisesti tietoa tarjolla, sosiaalityöntekijä kertoi. Luennoitsijoiden lisäksi tietoa saattoi saada tapahtumassa mukana olleilta monilta vanhustyön asiantuntijoilta. Paikalla oli runsaasti näytteilleasettajia esittelemässä erilaisia apuvälineitä, palveluitaan ja toimintaansa.

Hyvinvointipäivä

Ikäihmisten Hyvinvointipäivää vietettiin Nummelan seurakuntakeskuksessa keskiviikkona 9. lokakuuta.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Vihdin seurakunta, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen ikäihmisten palvelulinja ja Vihdin kunta. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.

Karviaisen ikäkeskuspäällikkö Raija Salmi toivotti osallistuja tervetulleiksi tapahtumaan.

Vihdin kunnan liikuntapalvelut järjesti kolme liikuntatuokiota, joissa tarjolla oli tuolijumppaa, curlingia ja naurujoogaa.

Vanhustyön keskusliitolta oli korjausneuvoja luennoimassa, Hiiden Omaishoitajat kertoi teknologiasta turvaamassa arkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.