Kahden Annin ullakkotila – Viestintätoimisto Konttuuri ja Eleonooras hygge Photography muuttivat saman katon alle Nummelanharjulle

Anni Laitinen ja Anni Niiranen arvostavat toistensa seuraa. Naiset ovat ystäviä, joiden yritykset muuttivat loppukesästä saman katon alle Nummelanharjulle. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Viime kevät, toukokuu. Anni Laitinen on etsinyt jo pitkään toimitilaa viestintätoimistolleen. Mitä tahansa huonetta Laitinen ei ole valmis vuokraamaan, sillä työt hoituvat kotitoimistossakin. Kolmen lapsen äiti kaipaa kuitenkin rauhallisempaa työympäristöä.

Laitinen on haaveillut kohtuuhintaisesta ja viihtyisästä tilasta, jonka ikkunoista avautuisi rauhallinen maisema.

Toukokuussa hän lopulta löytää loistavan työtilan. Ainoa ongelma on se, että tilaa on sata neliötä ja huoneita kaksi. Aivan liikaa Laitiselle yksinään – mutta juuri sopivasti kahdelle yrittäjälle. Laitisen ei tarvitse kauan miettiä, ketä kysyä kaveriksi.

Anni Laitinen ja Anni Niiranen tutustuivat kaksitoista vuotta sitten Vuosaaressa, Pauligin tiloissa. Niiranen oli päässyt Paula-tyttö -kilvan finaaliin, ja Laitinen puolestaan raportoi Paula-tytön hakuprosessista Pauligin sisäiseen viestintään.

Kun Niirasesta tuli Pauligin kuudestoista Paula, oli kaksikko paljon tekemisissä, sillä Laitisen tehtäviin kuului kirjoittaa Paula-tytön päivistä: Suomen kahvikansan tapaamisista, koulutuksista, yritysedustamisista.

Laitinen teki jo tuolloin töitä oman yrityksensä, Viestintätoimisto Konttuurin, kautta. Hän on perustanut toiminimen jo vuonna 2005.

– Olin 27, kun perustin yrityksen enkä tiennyt montaa yhtä nuorta yrittäjää. Nykyään on ihan toisenlainen sukupolvi, yrityksiä perustetaan heti kun on täytetty 18, Laitinen sanoo.

Niiranen työskenteli Paula-tyttönä muutaman vuoden. Sittemmin hänestä tuli lastentarhanopettaja. Annien ystävyys kuitenkin säilyi. Naisilla on suunnilleen samanikäiset lapset, samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja nykyään kumpikin asuu perheineen Vihdissä

Vuosi sitten Niirasestakin tuli yrittäjä, kun hän perusti vauvoihin, lapsiin ja perheisiin keskittyvän valokuvaamon, Eleonooras hygge Photographyn. Niiranen kertoo alkujaan kuvanneensa omia, ystävien ja naapureiden lapsia.

– Sitten rupesivat ihmiset kylältäkin kyselemään, kuvaisinko heidänkin lapsiaan.

Valokuvausyritys käynnistyi siis vähän vahingossa. Niirasella ei ole alalle koulutusta – mutta kokemusta hänellä kyllä on. Niiranen on ensimmäisen kameransa pyytänyt syntymäpäivälahjaksi 8-9-vuotiaana ja kuvannut siitä lähtien.

– Viime kesänä otin rohkean askeleen ja irtisanoin itseni päiväkodista. Toivon, että irtiotto kannattaa, Niiranen sanoo ja kertoo ainakin toistaiseksi yllättyneensä positiivisesti asiakkaiden määrästä.

Hän on järjestänyt minikuvausviikonloppuja, joihin on perheiden ollut helppo tulla kuvattaviksi. Monet asiakkaat kertovat myös seuranneensa yrityksen Instagram-tiliä ja tykästyneensä siellä Niirasen kuvaustyyliin.

Valokuvaaja itse kuvailee tyyliään aidoksi, luonnolliseksi ja herkäksi. Hän ei käytä studiovaloja tai taustakankaita.

– Minun mielestäni paras tausta vauvalle on aina vanhempien syli.

Niiranen haluaakin, että kuvissa näkyy tunne ja välittäminen: kuvattavat saavat halata, suukotella ja kutitella.

– Otan kuvia, joista välittyy se, kuinka paljon lasta on rakastettu ja rakastetaan.

Niiranen työskenteli alkuun kotonaan. Valokuvausstudio oli Niirasten makuuhuoneessa, joten yrittäjä joutui ennen asiakkaiden saapumista hätistelemään perheensä pois kotoa ja siivoilemaan eteisestä oman jälkikasvunsa kenkiä.

Kun puhelin toukokuussa soi, ei Niiranen epäröinyt. Hän oli juuri laittanut Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi haaveilevansa omasta studiosta. Hän oli ajatellut, että oma studio löytyisi vasta vuosien päästä – mutta Laitinen oli sattunut näkemään päivityksen ja sattunut löytämään täydellisen tilan.

Nyt kahden naisen yritykset sijaitsevat saman katon alla Nummelanharjulla, toisen kerroksen tiloissa. Ikkunoista näkee puita ja kaukana siintävän Enäjärven.

– Tämä on ideaali tila molemmille, Annit sanovat. Erilliset sisäänkäynnit takaavat molemmille työskentelyrauhan, mutta samaan aikaan tarjolla on lounasseuraa, ajatustenvaihtoa ja teknistä tukea.

Niiranen arvelee, että hänen uskottavuutensa yrittäjänä on kasvanut erillisen toimitilan myötä. Laitisen mielestä siirtymä kotoa töihin ja töistä kotiin tuo päiviin kaivattua rytmiä.

– Kyllä me edelleen ihmetellään, Anni Laitinen sanoo ja Anni Niiranen jatkaa ajatusta: – Että kävikö meillä tosiaan näin hyvä tuuri.

Kaksi yritystä

Anni Laitisen Viestintätoimisto Konttuuri tekee viestinnän suunnittelua, tekstejä, graafista suunnittelua ja valokuvaamista. Yrittäjä pitääkin vahvuutenaan monipuolisuutta. Laitisen perheyritys myös suunnittelee, teettää ja tuo markkinoille Dactical-reppuja.

Anni Niiranen on valokuvaamo Eleonooras hygge Photographyn yrittäjä. Niiranen on myös lastenvaatemerkki Pomp de Luxin alue-edustaja.

Yritykset löytyvät osoitteesta Harjutie 14F, Nummela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.