Vihdin ikäihmisten palveluiden kehittäjä Anja Korpela-Ahola täytti 90 vuotta – "Valmistautukaa vanhuuteen ajoissa"

Iloinen merkkipäivä. Anja Korpela-Aholan muotokuva paljastettiin perjantaina. Onnitteluvuorossa Anna-Leena Brännare, joka toi lahjaksi kuvan Hattubileistä. Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihtiläisten ikäihmisten elinolosuhteiden kehittämiseen valtavat panokset vuosikymmenten aikana antanut Anja-Korpela-Ahola vietti perjantaina 90-vuotispäiväänsä.

Nummelan Kaarikeskuksen ideoinut ja Kaarikeskussäätiötä vuosikymmenet kehittänyt päivänsankari oli enemmän kuin tyytyväinen.

Vihdin Vanhusten Tuen puolesta Anna-Leena Brännaren suunnittelema pääjuhla täytti Kaarikeskuksen suuren salin iloiseen iltapäivän juhlaan.

Ennen pääjuhlaa paljastettiin Kaarikeskussäätiön hallituksen teettämä valokuvaaja Antti Hannuniemen käsialaa oleva muotokuva. Se ripustettiin paraatipaikalle suuren salin seinälle.

Vihdissä asuessaan Anja Korpela-Ahola on toistuvasti vinkannut ikääntyviä ihmisiä avaamaan ajoissa silmänsä kohti vanhenemista – sen mukanaan tuomia useita muutoksia.

– Jokaisen pitäisi myös tehdä testamentti, hyvissä ajoin ja edunvalvontasopimus, jotta tarpeen niin vaatiessa on olemassa ihminen, joka tarttuu asioihin, kun ei itse enää jaksa, Korpela-Ahola kertaa.

Isänsä puusepänverstaan puuntyöstökoneiden ääniin Turengissa lapsena herännyt Anja Korpela eli lapsuutensa yrittäjyyden ilmapiirissä.

Peruskoulutuksen jälkeen hän opiskeli muun muassa Fredrika Wetterhoffin työkoulussa ja hankki johtamistaidollista pätevyyttä Teollisuuden työnjohto-opistossa ja opiskeli sosiaalipolitiikkaa Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa.

Työkokemusta karttui Wetterhoffin Kotiteollisuusopiston kansliassa, Kolmirannan Naisinvalidien ammattioppilaitoksen johtajana ja Villayhtymän lankamallihuoneen hoitajana.

Mallipalvelu AK:n hän perusti vuonna 1964 ja työskenteli sen omistajayrittäjänä ja toimitusjohtajana vuoteen 1988 saakka ja hallituksen puheenjohtajana aina vuoteen 2001 saakka.

Opiskelu ei jäänyt nuoruusvuosille, sillä gerontologian peruskurssin hän suoritti yli 30 vuotta sitten ja Vanhustyön sisällöllisen kehittämisen kurssin pari vuotta myöhemmin.

Tietotekniikan peruskurssin hän kävi neljännesvuosisata sitten Helsingin sihteeriopistossa. Tietotekniikka on ollut hänen arjessaan vahvasti mukana siitä lähtien – ja on edelleen.

Viisikymppisenä Anja Korpela hän meni naimisiin kanslianeuvos, ekonomi Olavi Aholan kanssa. Avioelämä päättyi vuosikymmenen kuluttua puolison kuolemaan.

Aholat olivat ryhtyneet viettämään aikaa Nummelassa ja silloin Anja Korpela-Ahola sai ajatuksen ryhtyä valmistelemaan olosuhteita, joissa ikääntyvät ihmiset pystyvät huolehtimaan itsestään niin, että apu on lähellä. Mielessä oli äidin vanheneminen.

Näistä ajatuksista kumpusi Nummelan Palvelukotisäätiö, sittemmin Kaarikeskussäätiö.

Säätiön perustajajäsen ryhtyi Mallipalvelunsa vetämisen rinnalla säätiön toiminnanjohtajaksi.

Haasteita pelkäämättömänä hän on ollut keskeisesti mukana kaikissa Kaarikeskuksen rakennusvaiheissa.

Säätiöstä tuli Anja Korpela-Aholalle rakas harrastus. Hän on edelleen hallituksen jäsen.

Kirjanpidonkin hän hoiti toistakymmentä vuotta talkoilla. Toinen läheinen taho on Vihdin Vanhusten Tuki.

Yhdistyksen järjestämät vuosittaiset lukemattomat teatteriretket ovat kulttuurimatkailun vihtiläinen legenda.

Anja Korpela-Aholan lukemattomat ideat ovat jääneet elämään pysyvästi; esimerkkeinä kansalaismuistiprojekti ja monet ikäihmisten säännölliset tapaamiset.

Merkkipäivänään hän pursui tyytyväisyyttä – kuten juhlavieraatkin.

– Kaikenlaisten asioiden parissa olen pitkän ikäni juossut ja viihtynyt elämässä hävyttömän hyvin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.