Kokemusten jakamista, huumoria ja yhteistä tekemistä: ikäihmisten Ystäväpiiri-toiminta käynnistyy

Tiina Toivola, Marja-Liisa Pursiainen, Sirpa Hovi ja Satu Kulta alkavat ohjata Ystäväpiiriä-ryhmiä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Tule torjumaan yksinäisyyttä, kehottavat Satu Kulta, Sirpa Hovi, Tiina Toivola ja Marja-Liisa Pursiainen

Vihdissä on alkamassa ikäihmisille suunnattu Ystäväpiiri-toiminta. Ryhmiä käynnistyy marraskuun alussa kaksi: toinen Nummelassa ja toinen kirkonkylässä. Toivola ja Pursiainen ohjaavat kirkonkylän ryhmää, Hovi ja Kulta Nummelan. Nummelan ryhmälle etsitään vielä tiloja.

Vanhustyön keskusliitto kouluttaa Ystäväpiiri-ryhmien ohjaajat. Toimintaa toteutetaan vuosittain noin 40 paikkakunnalla; Ystäväpiiri-toimintamallia hyödynnetään mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa.

Vihdissä toiminta on uutta ja molemmat ryhmät toimivat vapaaehtoispohjalta.

– Kun lehden järjestöpalstaa katsoo, Vihdissä tapahtuu paljon, Marja-Liisa Pursiainen sanoo. Kuitenkin Vihdissä on myös yksinäisiä, ja jopa yhdistysten toiminnassa mukana olevat voivat tuntea itsensä yksinäisiksi. Tunne yksinäisyydestä on henkilökohtainen kokemus.

Ikäihmisistä yli kolmannes kärsii yksinäisyydestä. Ryhmien ohjaajat kertovat, että tähän vaikuttavia tekijöitä on monia: leskeytyminen, eläkkeelle jääminen, muutto, omat tai ystävien sairastumiset.

Ystäväpiiri-ryhmät tarjoavat mahdollisuuden löytää uusia ystäviä. Ryhmät kokoontuvat neljän kuukauden aikana, yhteensä tapaamisia on 12.

Yhteen ryhmään otetaan mukaan kuudesta kahdeksaan henkilöä.

– Heidät haastatellaan ja koitetaan löytää sellainen ryhmä, joka toimisi hyvin. Tavoite on, että ryhmä tutustuisi toisiinsa ja jatkaisi tapaamisia myöhemminkin, Kulta sanoo.

– Me ohjaajat teemme itsemme tarpeettomiksi, Toivola toteaa.

Hovi, Toivola ja Pursiainen olivat keväällä Vanhustyön keskusliiton pitämässä tilaisuudessa Luksialla. Samalla he kuulivat ja kiinnostuivat liiton kehittämästä Ystäväpiiri-toiminnasta. Kulta puolestaan kuuli toiminnasta Hovilta.

– Konsepti on tosi hyvä, Pursiainen kehuu.

Ryhmissä kohdataan, tutustutaan ja jaetaan elämäntarinoita. Tapaamisissa järjestetään myös mukavaa tekemistä osallistujien toiveiden mukaan.

– Emme tarjoa valmista vaan ryhmäläiset saavat itse vaikuttaa, Hovi sanoo.

Vanhustyön keskusliiton mukaan aikaisemmin ryhmiin osallistuneet ovat kokeneet tärkeiksi vertaistuen, kokemusten jakamisen, yhdessä tekemisen, huumorin ja hyvän yhteishengen.

Ryhmä on suljettu ja luottamuksellinen. Osallistujien odotetaan olevan eläkeläisiä ja riittävän hyvässä kunnossa tullakseen itse tapaamisiin. Juurikaan muita edellytyksiä ei ole.

– Etsimme ihmisiä, jotka ovat valmiita sitoutumaan ryhmämuotoiseen Ystäväpiiri-toimintaan, Toivola tiivistää.

Ystäväpiirit

Vanhustyön keskusliitto on valtakunnallinen keskusjärjestö, joka pyrkii edistämään vanhusten ja ikääntyvien hyvinvointia.

Ystäväpiiri-toimintaa on kehitetty Vanhustyön keskusliitossa yli kolmentoista vuoden ajan. Toimintamalli on levinnyt ympäri Suomen.

Ryhmiin on tähän mennessä osallistunut jo yli 10 000 ihmistä. Ohjaajia on koulutettu lähes 950.

Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy tänä syksynä Etelä-Suomen alueella Vihdissä, Espoossa, Helsingissä, Lohjalla ja Riihimäellä.

Nummelan ryhmään voi ilmoittautua soittamalla Sirpa Hoville puh. 050 3698936 tai Satu Kullalle puh. 050 4337555.

Kirkonkylän ryhmään ilmoittaudutaan soittamalla Marja-Liisa Pursiaiselle puh. 040 5306302.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.