MP69 – Suuri moottoripyöräkerho perustettiin 50 vuotta sitten Vihdin Myllylammella

Puheenjohtaja Laura Liimatta kertoi, että MP69:n perustavaan kokoukseen kokoonnuttiin 1969 marraskuussa Lohjanharjulle, silloisen valtatie 1:n varrella sijainneeseen Kahvila Myllylampeen, Nummelaan. Minna Saarinen

Minna Saarinen

”Paras kaikkien kerho”, lukee MP 69 ry:n 50-vuotisjuhlien puhujanpöntössä.

Nauru ja puheensorina täyttivät Nummelan AirHotellin, kun iloiset motoristit kokoontuivat juhlimaan maan suurimman ja vanhimman alan kerhon, Moottoripyöräkerho 69 ry:n 50-vuotisjuhlamenoja. Alkumaljat kilisevät yhteen. Tunnelma on mainio.

Eilen oltiin toki jo saavuttu AirHotellille: osa pyörillä, vanhimmat jäsenet autoilla, sillä etapit saattoivat olla pitkiä. Kauimmaiset tulivat Nuorgamista, ja kerhon puheenjohtaja Laura Liimatta miehineen Kemistä. Eniten väkeä oli silti Etelä-Suomesta.

Illalla osa porukasta oli yöpynyt jopa teltoissa pihamaalla, osa motellissa. Iltanuotiolla oltiin kerrottu monenmoisista reissuista.

Sitten otettiin juhlivasta motoristikansasta kuvaa.

– Älä säikyttele! Ei tässä paljoa ylinopeutta ole, tänäänkin mentiin ihan hiljaa, nauratti vanhempi herrasmies seurueesta salamavalon välkähtäessä.

MP69:n perustavaan kokoukseen kokoonnuttiin 1969 marraskuussa Lohjanharjulle, silloisen valtatie 1:n varrella sijainneeseen Kahvila Myllylammelle. Paikalla oli nelisenkymmentä innostunutta motoristia.

Sitten pidettiin puheita: tiukkaa asiaa moottoripyöräilyn historiasta, tilasta 60- ja 70-luvun Suomessa.

Tunteikkaitakin puheenvuoroja nähtiin, kun illan juontaja Tero Laine totesi, että puolisoa ei olisi ilman kerhoa.

Seuraavaksi puhui vaimo Reija Laine, joka mainitsi lisäksi rakkaimmat ja pitkäaikaisimmat ystävät.

– Moottoripyöräily on luonut mun elämän, Reija Laine sanoi.

Moottoripyöräily vie sydämet, monessakin merkityksessä.

–Se on basillitartunta. Ja se on paha. Parannuskeinoa ei ole, ainoa hoito on moottoripyöräily, aloitti historiakatsauksensa turkulainen Henrik Budich

MP69 sai ajatuksensa ensimmäisestä, virallisesta 1967 Pohjois-Karjalassa Venejoella järjestetystä Kontio Rallista.

Sitä seuranneissa 1968-69 Kontioralleissa kypsyi pikku hiljaa ajatus valtakunnallisen matkamoottoripyöräkerhon tarpeellisuudesta.

Tähän aikaan ei matkamoottoripyöräilyä juuri ollut, ja ne hurjat jotka lähtivät, tapasivat sanoa esimerkiksi näin: ”Triumph vie, ja VR tuo”. Sitten oltiin kurassa ja ravassa, yltä päältä. Varusteetkin olivat, mitä olivat, tähän aikaan.

– Se oli sellainen Raatteen tie, Turusta Joensuun Kontio-ralliin, Budich nauratti yleisöä.

Siihen aikaan oltiin huolissaan motoristien maineesta, sillä onnettomuusluvut olivat kauheaa luettavaa. Annettiin kovatehoisia, heikosti varusteltuja pyöriä pikkupojille ja nuorille, joilla ei ajotaitoa ollut lainkaan.

– Lopuksi syyllinen kaikkeen aikojensa Iltapäivälehdissä tuntui olevan aina motoristi. Tarvittiin oma yhdistys niin maineen puhdistamiseen, ajokoulutukseen kuin parempien varusteiden ja pyörien saamiseen. Ja ylipäänsä yhteenliittymiseen, Budich kertoi.

Jossakin vaiheessa Pohjoismaiden neuvosto, Suomi etunenässä, oli jopa kieltämässä moottoripyörillä yleisillä teillä ajamista. Se kuihtui mahdottomuuteensa, mutta tämän sijaan langetettiin niin sanottu tappovero. Uusia pyöriä oli sen jälkeen vaikea hankkia.

Budich jatkoi, että jopa vielä 1972 moottoripyöräily nähtiin liian vapaana, liian radikaalina. Se oli uhka.

Vaikka kerho teki maineenpuhdistuksen työtä minkä ehti, lopulta hätiin tuli Janakkalan rautarouva, Lyyli Aalto, puolustamaan motoristeja. Sen seurauksena mm. verotusta kevennettiin.

–Lyyli sai valtavasti kukkia tekemänsä työn hyväksi.

Sittemmin mainetta nostettiin: pari suomalaismiestä kiersi moottoripyörillään jopa maailman ympäri, eikä sitä kesällä matkaan lähdetty, vaan joulukuussa.

Sitten puhuttiin 1970-luvusta, seuraavista vuosikymmenistä.

Pitkään Motoristi -lehti oli isoin kerhon tiedotuskanava. Se ilmestyy yhä.

Laura Liimatta kertoo, että kerho on suuri: motoristeja jäsenenä on yli 1 600.

Myös naisia ja nuoria on paljon: väkeä piisaa, kaikki saavat olla, mitä ovat. Moottoripyöräily yhdistää, yli kaikkien rajojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.