Vertailu: Kilpailu korkeakoulupaikoista on Suomessa kovaa – Hylkäysprosentti OECD-maiden korkein

Korkeakouluopiskelijan voi tunnistaa värikkäistä haalareista. Suomessa korkeakouluopiskelijoiden määrä on pysynyt melko tasaisena kymmenen vuoden aikana. Arkistokuva. Jaana Kautto

Anniina Virtanen

Suomessa korkeakoulutuksen suorittaneiden osuus on noussut kymmenen vuoden aikana vain kolme prosenttia, kun OECD:n vertailumaissa tämä luku on keksimäärin yhdeksän prosenttia.

OECD eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö vertailee vuosittain eri maiden koulutusjärjestelmiä. OECD:n jäsenvaltioihin kuuluu muun muassa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani ja lukuisia Euroopan maita Pohjoismaat mukaan lukien.

Tällä hetkellä Suomen korkeakoulutettujen osuus on 41 prosenttia, kun vertailumaiden keskiarvo on 44 prosenttia.

Suomessa myös korkeakouluihin hakeudutaan muita maita myöhemmin. Myös tästä syystä korkeakoulutettujen osuus on muita maita pienempi.

Korkeakouluopintoihin suuntaa Suomessa keskimäärin 24-vuotiaat, kun muissa vertailumaissa keskiarvo on 22 vuotta. Suomen tavoin muissakin Pohjoismaissa opinnot aloitetaan myöhään.

Suomessa hieman alle viidennes uusista korkeakouluopiskelijoista on juuri valmistunut lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta. Suomen tavoitteena on sujuvoittaa siirtymistä toisen asteen tutkinnosta korkeakouluihin, eli vähentää välivuosien syntymistä. Kun koulu loppuu -tutkimus selvitti vuonna 2015, että runsas neljännes aikoo pitää välivuoden valmistumisen jälkeen.

Suomessa kuitenkin vain yksi kolmasosaa hakijoista saa hakemansa korkeakoulupaikan, mikä on varsin vähän muihin maihin verrattuna, selviää OECD-vertailusta. Hylkäysprosentti OECD-maiden korkein, mutta kilpailu on kuitenkin lähes yhtä kovaa Ruotsissa.

Kaikissa vertailumaissa korkeakoulutuksen suosio on ollut kasvussa. Korkeakoulutuksen kysyntää lisää mahdollisuus menestyä työmarkkinoilla ja se, että yhä suurempi osa nuorista suorittaa toisen asteen tutkinnon, mikä mahdollistaa korkeakouluopinnot.

Sen sijaan Suomessa korkeakoulututkinto viedään muita maita varmemmin maaliin saakka. OECD-maiden keskiarvo on 39 prosenttia, kun Suomessa tavoiteajassa valmistuneiden määrä on 43 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pikkuisia kissoja silitellen – Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa
 2. "Usein maalaukseni syntyvät hitaasti, kerroksittain" – Tapani Tammisen akryylimaalauksia on esillä kirjastossa
 3. "Kisasta jäi kiva fiilis itselle" – Tiia Manninen kilpaili Miss Plus Size -finaalissa
 4. Kisaamassa 124 urheilijan alkua – Nummelan Tarmon sarjakilpailut alkoivat
 5. Pienyrittäjien palveluita ja tuotteita näkyville kirkonkylässä
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 8. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 9. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 10. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 11. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 12. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 13. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.